Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Slam-dunk-urile cooperativei COSR-Pax-MTS

Postat la: 25.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro au fost un fisco pentru delegaţia României, iar principalii artizani ai acestui eşec umilitor au început să se ascundă după echipamentele contrafăcute ale sportivilor. Însă, tupeul, nesimţirea şi aroganţa nu le-a dispărut. Ba, mai mult, au început să devină filosofi şi chiar să dea lecţii despre managementul eşecului.

Practic, această mare cooperativă a sportului românesc clădită de preşedinţii de federaţii şi stafurile COST şi MTS refuză să-şi asume eşecul. Octavian Morariu, fostul preşedinte al COSR timp de zece ani 2004-2014, plus încă vreo doi ani că şef al ANS, pune slabele performanţe ale sportului românesc din ultimii 15 ani pe seama sistemului. Vezi doamne, că el- Octavian Morariu, a fost învins de SISTEM, dar nu spune nimic de faptul cum a fost împins de SISTEM. Ministrul Tineretului şi Sportului. Elisabeta "Uța" Lipă are un tupeu fantastic şi o nesimţire ieşită din comun. "Eu am doar opt luni de mandat. Nu încercaţi să mă învinovăţiţi pe mine pentru ce nu au făcut alţii până acum. Participarea la Jocurile Olimpice stă sub directul patronaj al COSR. Eu, ca ministru, le-am dat tuturor şi pe nas, şi pe gură pentru a face performanţă. Federaţiile au primit finanţare pentru marea performanţă", a spus Lipă.

Cum oare a dat bani „pe nas şi pe gură pentru a face performanţă", atâta timp cât nu există planuri de pregătire ale unor federaţii sportive avizate de către MTS şi Comisia Tehnică a COSR? Nu cumva miroase a deturnare de fonduri? Poate Lipă a dat bani pe nas și pe gură pentru confortul familiei sale la Rio și la Londra în 2012? Sau a uitat că este și vicepreședinte COSR din 2009? Totuşi, poate se trezeşte la realitate şi premierul Dacian Cioloş şi înainte de a o demite pe Lipă, numai și pentru această declarație, va trimite şi Corpul de Control la MTS ca să verifice cum s-au risipit şi împărţit banii publici? În schimb, şeful COSR, Alin Petrache, n-are nicio apăsare după rezultatele catastrofale de Rio şi, chiar mai face şi mişto de mişcarea sportivă din România, pasând responsabilitatea eşecului către Adunarea General a COSR. "În calitate de preşedinte al COSR voi face ceea ce am anunţat încă de la începutul anului, îmi voi depune mandatul Adunării Generale pentru ca analiză activităţii să nu fie blocată de niciun considerent ierarhic. Acelaşi lucru îl voi cere vicepreşedinţilor COSR şi tuturor membrilor Comitetului Executiv" a anunţat Alin Petrache.

Oopss! Ce faci? Iți depui mandatul! Practic, Petrache vrea să ne mai prostească încă o dată? De ce? Pentru că Adunarea Generală este formată din acei membrii instruiţi, impuşi şi grupaţi, în 2014, în jurul deputatului PSD de atunci Alin Petrache, de către Victor Ponta, Gabriel Oprea, Nicolae Banicoiu şi câţiva sforari politici. Adică, acei 104 de care era sigur Alin Petrache că-l votează înainte de alegeri, atunci în 2014. Mai mult, Comitetul Executiv al COSR există doar decorativ și pe hârtie, pentru simplu fapt că membrii sunt tot aceiaşi care l-au susţinut pe Petrache şi au făcut scut în jurul lui. Acest Alin Petrache, ajuns astăzi vedetă pentru că este băiatul lui tata (Adrian Petrache), a fost împins din spate de grupul de la Băneasa, şi pentru care Adrian Năstase a dat o Hotărâre de Guvern numai ca el să fie director adjunct la Complexul Naţional „Lia Manoliu". Tot el este cel care a fost o perioadă de timp şi secretarul general adjunct al COSR în mandatului Morariu, unde s-a remarcat doar prin faptul că venea să-şi ridice bonurile de masă. Dar, ce mai contează acum, doar un lucru e cert: el a fost susţinut şi garantat de grupul de la Băneasa, de Octavian Morariu, de Adrian Năstase şi Victor Ponta. Însă, prin izbucnirea scandalui echipamentelor sportive contrafăcute purtate de deleagatia României la Rio de Janeiro a ieşit la suprafaţă şi caracatiţa relaţională şide afaceri ţesută în jurul COSR, prin intermediul firmei Pax Creative Sports SRL, de către tandemul Octavian Moarriu-Ioan Dobrescu.

Gazeta Sporturilor a anunţat că, din 2009 şi pînă în prezent, firma Pax Creative Sports a încheiat 257de contracte numai pentru achiziţionarea de echipament sportiv cu entităţi bugetare din sport, iar suma contractelor cu statul s-ar ridica la circa 800.000 de euro. Această firmă a fost fondată de Octavian Morariu, pe atunci preşedintele COSR, şi de secretarul general Ioan Dobrescu, ambii retrăgîndu-se la scurt timp din ea, dar ,imediat firma a început imediat să primească angajamente din lumea sportului. Majoritatea covîrşitoare a acestor contracte- 240, au fost încheiate fără licitaţie, prin achiziţie directă, iar valoarea achiziţiilor directe a fost de 1.084.389 lei. Însă, aici apar surprizele. Cine au fost beneficiarii acestor contracte? Tocmai unele federaţii sportive ai căror preşedinţi sunt în bordul COSR.

Primul mare partener al firmei Pax Creative a fost Unitatea Militară 02301, adică CSA Steaua, condus de către colonelul MApN- George Boroi, care din 4 octombrie şi pînă pe 8 noiembrie 2010 a încheiat 32 de contracte. Întâmplător sau nu, George Boroi este membru în Comitetul Executiv al COSR, a făcut partea din delegaţia României la jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro, desi unii antrenori cu sportivi acolo nu au putut merge, şi se visează viitorul secretar general al COSR. Cine a mai încheiat contracte cu Pax? CSM Bucureşti a avut 20 de contracte încheiate cu Pax în 2012, când clubul, finanţat din banii bucureştenilor, era condus de către Petre Brănișteanu, nimeni altul decât fostul soţ al secretarului de stat al ANS, din perioada 2012-2016, Carmen Tocală. Şi Federaţia Română de Canotaj condusă de actualul ministru al Tineretului şi Sportului- „Uța" Lipă, a avut un contract de 96.000 lei, în 2011, cu firma Pax Creative Sports. „Uța" Lipă care era şi este vicepreşedinte COSR. Pe lista clientțlor Pax se mai află şi Federaţia Română de Rugby controlată tot de Alin Petrache cu două contracte în valoare de 135.000 lei, dar şi Federaţia Română Sportul pentru Toţi, condusă la acea vreme de către actualul secretar general al MTS, Claudia Georgescu, cu două contracte.

De asemenea, nu trebuie omis faptul că, în 2013, Pax a semnat 20 de contracte şi cu Direcţia Municipală de Tineret şi Sport Bucureşti condusă de către omul garantat şi susţinut de Elena Udrea şi Monica Iacob Ritzi- Ştefan Săndulache, fost secretar general al MTS, care la ora actuală este ţinut în braţe de „Uța" Lipă deşi jaful făcut de acesta la DMTSB este cât Palatul Parlamentului. Practic, cooperativa COSR-Pax- MTS a făcut ani la rândul legea în sportulu românesc şi va rămâne în continuare la butoane pentru simplul fapt că o mână spală pe alta, şi amândouă faţa ascunsă a intereselor şi jocurilor de culise din sportul românesc.

Astfel, s-a ajuns ca sportul de performanţă din România, păstorit de Morariu, Lipă, Petrache, Dobrescu, Boroi şi alţi emanați politic din fruntea federaţiilor sportive, a ajuns ca în "O scrisoare peirduta"a lui ÎL Caragiale- „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale". Ca atare, viitorul sportului românesc este sumbru şi, dacă nu se face o curăţenie generală rapidă, va trebui să căutăm cu lupa performanţele României la Jocurile Olimpice de vară din 2020, de la Tokio. Dar, atîta timp cât premierul Dacian Cioloiș și președintel Klaus Iohannis nu au nici măcar, de ochii lumii, un consilier pentru sport, nu ne putem aștepta să se schimbe ceva prea curând în sportul românesc! Trist, dar adevărat!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE