Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Alegeri legislative fara surprize in Rusia: Partidul lui Vladimir Putin obtine majoritatea absoluta dupa un scrutin marcat de o prezenta slaba la vot

Postat la: 19.09.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Rusia Unita, formatiunea politica a presedintelui Vladimir Putin, a obtinut majoritatea absoluta in Duma de stat, camera inferioara a Parlamentului rus, dupa alegerile legislative desfasurate duminica. Potrivit rezultatelor oficiale partiale anuntate de Comisia Electorala, dupa numararea a 60% din buletinele de vot, Rusia Unita a castigat cu un scor de 53,8%. Rezultatul nu reprezinta o surpriza si a fost salutat de Vladimir Putin.

Pentru liderul de la Kremlin, acest scrutin reprezinta un test inaintea alegerilor prezidentiale din 2018, unde nimeni din Rusia nu concepe ca el nu va candida pentru cel de-al patrulea mandat. In acest moment, nici opozitia social-democrata - Partidul Iabloko, nici liberal-democratii de la Parnas nu par sa fi obtinut suficiente voturi pentru a spera la locuri in Parlament, noteaza AFP. La precedentele alegeri legislative, din anul 2011, Partidul Rusia Unita obtinuse 49% din voturi si 238 de locuri in Duma de stat. Victoria categorica a Partidului Rusia Unita a venit insa dupa un scrutin marcat de o prezenta slaba la vot. Rata de participare a fost de 47,8%, fata de peste 51% la alegerile de acum 5 ani.

Potrivit expertilor, sistemul de vot din Rusia ar putea permite formatiunii Rusia Unita sa obtina o majoritate constitutionala sau 300 din cele 450 de locuri din Duma, camera inferioara a Parlamentului , ceea ce ar permite Kremlinului sa adopte cu usurinta modificari constitutionale. Partidul Liberal-Democrat al lui Vladimir Jirinovski (extrema dreapta) si Partidul Comunist sunt urmatoarele clasate, cu scoruri foarte apropiate - 13,7%, respectiv 13,9% - dar la mare distanta de Rusia Unita. Vladimir Putin a salutat rezultatul alegerilor si "maturitatea politica in crestere" a alegatorilor rusi: "Putem spune cu certitudine ca partidul a obtinut un rezultat foarte bun", in pofida unei participari "nu cea mai mare, dar semnificativa ", a afirmat Vladimir Putin. "Putem spune in mod clar ca partidul nostru a castigat", a declarat si premierul Dmitri Medvedev.

Pentru liderul de la Kremlin, acest scrutin reprezinta un test inaintea alegerilor prezidentiale din 2018, unde nimeni din Rusia nu concepe ca Vladimir Putin nu va candida pentru cel de-al patrulea mandat. Primul scrutin dupa anexarea Crimeei si deteriorarea relatiilor cu Occidentul. Spre deosebire de alegerile din decembrie 2011, marcata de fraude si de proteste masive in strada din acest motiv, Kremlinul a vrut, de aceasta data, sa dea o mai mare transparenta procesului electoral. Presedintele rus a plasat-o in fruntea Comisiei Electorale Centrale pe Ella Pamfilova, fost delegat pentru drepturile omului in relatia cu Kremlinul, aceasta inlocuindu-l pe Vladimir Churov, acuzat de opozitie de manipulare rezultatelor la precedentele alegeri.

"Avem certitudinea absoluta ca alegerile s-au derulat intr-o maniera legitima", a declarat Ella Pamfilova. Alegerile legislative de duminica au avut loc intr-un moment in care Rusia traverseaza cea mai lunga perioada de recesiune d la intrarea lui Vladimir Putin in politica, in anul 1999. De asemenea, scrutinul reprezinta prima consultare la nivel national de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea in anul 2014, urmata de izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei si deteriorarea relatiilor dintre Moscova si Occident.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE