Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












APELUL BLOCULUI NAŢIONAL SINDICAL CĂTRE CLASA POLITICĂ DIN ROMÂNIA

Postat la: 31.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

COMUNICAT DE PRESA. Doctrinele si disputele politice nu vor mentine România în Europa unita! În contextul în care la nivel global bursele raporteaza zilnic "pierderi/scaderi" cumulate de ordinul a mii de miliarde de dolari, prevestind o noua criza economica mondiala,  iar România a dezvoltat o structura economica extrem de sensibila la evolutiile pietelor de capital internationale,

într-o perioada saturata de conflicte armate si razboaiele civile care obliga sute de mii de familii sa plece în exod în cautarea unei vieti mai bune în conditii de pace si siguranta - generând una dintre cele mai mari amenintari la stabilitatea economica si sociala a Europei, în situatia în care revendicarile teritoriale sustinute de interventii militare reconfigureazt harta lumii, consolidând în apropierea României o zona de insecuritate cu potential ridicat de escaladare a conflictelor, constatam ca evenimentele politice petrecute în ultimul timp în România acrediteaza ideea ca noi, ca natiune, prin liderii nostri politici, am abandonat orice viziune de dezvoltare economica si sociala pe termen scurt, mediu si lung, si mergem cu pasi repezi spre un proces de descompunere identitara.

Constatarea noastra se bazeaza pe urmatoarele realitati:
1.    Participarea capitalului românesc la formarea PIB se afla la cote alarmant de mici si continua sa scada, crescând expunerea României la factorii de risc extern.
2.    Subordonarea politicilor economice si sociale intereselor „marelui capital", prin întelegeri ascunse facute cu întreaga clasa politica si concretizate în modificarea brutala a Codului Muncii, a legislatiei dialogului social si, mai recent, a Codului Fiscal.
3.    Cresterea continua a presiunii fiscale pe veniturile din salarii, în conditiile în care un sfert din populatia salariata a României este platita astazi cu salariul minim, iar peste 20% din aceasta populatie este expusa riscului de saracie.
4.    Abandonarea cu buna stiinta, programatica  a demersului de modernizare si finantare adecvata a sistemelor de educatie si sanatate - ca elemente determinante pentru dezvoltarea durabila a României. În conditiile unui trend demografic negativ, consecin?? a politicilor publice implementate în ultimii 25 de ani, aceasta abordare consolideaza imaginea unei na?iuni cu un viitor sumbru.
5.    Constanta lipsa de preocupare si interes pentru generatia tânara.
6.     Introducerea unor mecanisme discriminatorii ce vizeaza populatia în vârsta de pensie.
7.    Nivelul extrem de scazut de încredere al populatiei în institutii de referinta ale  statului de drept, la care se adauga disolutia accelerata a principalelor structuri asociative ale lucratorilor (cauzata de lipsa de solidaritate), dar si ale capitalului autohton -  într-un pseudo cadru de dialog social ce desavârseste imaginea unei democratii butaforice.
8.    In ultima perioada de timp suntem încurajati si manipulati sa ne urâm unii pe altii, sa luptam unii împotriva altora, salariati bugetari cu alti salariati bugetari, lucratori din mediul economic de stat sau privat, cu salariati bugetari.
9.    Prin acte normative noi, s-a ajuns la crearea unor categorii de cetateni privilegiati, salariati sau pensionari.
***
În numele membrilor de sindicat ai BNS va cerem sa opriti acest gen de abordare, si sa va asezati la aceeasi masa a tratativelor, atât partidele aflate la putere cât si cele din opozitie.   
La problemele pe care le are astazi România este nevoie de solutii politice corecte, imediate, hotarate, iar  acestea nu pot veni decât de la clasa politica, acea clasa politica care doar îsi  disputa puterea în România de 25 ani.
***
Pentru o agenda nationala colectiva si coerenta, BNS propune o lista de prioritati comune:
1.    Asumarea unui proces de modernizare a educatiei si asigurarea unei finantari logice a acestuia;
2.    Reformarea sistemului public de sanatate concomitent cu dezvoltarea unui sistem complementar cu finantare privata;
3.    Efectuarea în regim de urgenta a unei analize-diagnostic a tuturor componentelor institutionale ale sectorului public, în vederea identificarii tuturor dezechilibrelor existente, inclusiv a celor ce tin de utilizarea resurselor umane.
4.    Construirea si aplicarea unui sistem modern de salarizare în sectorul bugetar, care sa reflecte importanta si complexitatea muncii lucratorilor, indiferent ca vin din educatie, sanatate, asistenta sociala, cultura, administratie publica centrala sau locala ori justitie.
5.    Modificarea în regim de urgenta a Codului Muncii si a legislatiei dialogului social pentru a crea premisele unei redistribuiri corecte a valorii adaugate între capital si forta de munca, utilizând instrumentul negocierilor colective.
6.    Promovarea unor masuri de reforma prin Codul Fiscal sustenabile din punct de vedere macroeconomic, care sa îmbunatateasca potentialul de crestere a României si totodata sa asigure un tratament fiscal echitabil între munca si capital.
7.    Regândirea în regim de urgenta a cadrului legislativ national privind sistemul public de pensii si stoparea imediata a tuturor initiativelor prin care se submineaza sustenabilitatea pe temen mediu si lung a sistemului, ca efect al cresterii unor categorii de pensionari privilegiati.
Acestea reprezinta în opinia noastra câteva dintre prioritatile României de astazi, la care s-ar putea adauga o lunga lista de alte teme ce ar viza: sistemul energetic, agricultura, transporturile sau industria prelucratoare (câta a mai ramas!).
***
Ca urmare a gravei stari de fapt în care se afla România astazi, BNS  cere public clasei politice sa nu se mai ascunda în spatele doctrinelor (de stânga sau de dreapta), pentru ca usurinta cu care aceasta a trecut de la social-democratie la liberalism, nonsalanta cu care democratii au devenit populari iar liberalii -socialisti, ne-au aratat fara dubiu ca activitatea si hotarârile acestea nu se bazeaza pe principii, ci pe dorinta patologica de a obtine/pastra puterea cu orice chip.
Iesirea din aceasta situatie complicata pe care o traverseaza România, atât pe plan intern cât si în plan international, necesita solutii românesti corecte, reale, aplicate fara patos politic excesiv si nefondat, fara a sconta beneficii personale sau electorale, dintr-un sentiment devenit anacronic - se pare - patriotismul, si cu grija fata de cel care a votat ca sa se simta reprezentat si sa i se apere interesele: poporul român!
In cazul in care nu se iau masuri imediate riscam sa vorbim în cel mai scurt timp de solutii politice "pseudo regionale" care nu vor face altceva decât sa alimenteze dezbinarea,  conducând catre disolutia nationala.
Si nu credem ca actuala clasa politica ar dori sa îsi lege numele de o eventuala disparitie a României - asa cum arata ea acum - de pe harta Europei Unite.
***
Prin urmare, stimati politicieni, va cerem sa lasati pe planul doi doctrinele si disputele si sa salvati România cât înca se mai poate, acceptând solutiile pe care BNS le propune în numele a sute de mii de salariati pe care îi reprezinta!

Sursa: BEX BNS

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE