Etapa finală a autoejectării PSD de la guvernare
Postat la: 10.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Am pornit de la premiza cât se poate de rațională că PSD, cu vasta sa experiență guvernamentală și parlamentară, un partid care cunoaște toate șiretlicurile și toate dedesubturile luptei politice pentru putere, este imposibil să comită altfel decât deliberat greșelile pe care le-a comis. Cu alte cuvinte, să lase la mâna președintelui, timp de două luni, posibilitatea de a șicana Executivul, refuzând să numească doi miniștri cheie și să arunce în aer, într-un mod fără precedent, bugetul de stat pe 2019, în condițiile în care va mai trece încă mult timp până când acesta va fi adoptat. Dacă va mai fi vreodată adoptat.
Și fiindcă raționamentul ar fi altfel incomplet, m-am referit și la ordonanțele de urgență adoptate și apoi rușinos modificate în urma unor uriașe scandaluri și mă voi opri în continuare și la următoarele două ordonanțe de urgență, care au rolul de a înteți vâlvătaia. O fac cu convingerea că totul e parte a unui plan prin care PSD așteaptă să fie scos de la guvernare și înlocuit cu ceea ce poate aduce în acest moment opoziția la Palatul Victoria. Când se va întâmpla această răsturnare politică?
Legat de Legea bugetului, după ce Klaus Iohannis a mușcat momeala și a comis trăsnaia trăsnăilor reclamând această lege la Curtea Constituțională, gest care nici măcar lui Taian Băsescu nu i-a trecut vreodată prin minte, vreau să precizez că telenovela este departe de a lua sfârșit. Dacă PSD și-a calculat bine pașii, mai sunt necesare câteva operațiuni pregătitoare până când ar urma să fie ejectat de la guvernare.
1). În primul rând este obligatoriu ca aventura Legii bugetului să dureze cât mai mult. Atât de mult încât să permită ca momentul scoaterii PSD de la guvernare să coincidă cu cel al încheierii mandatului de șase luni al Românei la președinția Uniunii Europene. După șase luni, Guvernul acum în funcție va raporta că s-a achitat în mod onorabil de obligațiile asumate și se va victimiza că, în aceste condiții, opoziția condusă de președintele Klaus Iohannis l-a aruncat peste bord. Este însă o numărătoare inversă dificilă. Când expiră cele șase luni de mandat? În luna iunie. Cum ar putea majoritatea să tragă atât de mult de timp, încât Guvernul să nu fie debarcat până atunci, dar să fie totuși ejectat imediat după încheierea mandatului României? Nu există altă soluție decât cea care a fost adoptată. Dacă scenariul pe care îl prezint se confirmă, atunci PSD a făcu fix ceea ce trebuia să facă. A tras de timp cât a putut pentru a prezenta o primă formulă enervantă la Cotroceni și pentru a-l determina pe Klaus Iohannis să amâne până la sfârșitul anului avizul, apoi a tras din nou de timp două luni pentru a prezenta în Parlament o formulă finală, invocând faptul că, în urma negocierilor de la Cotroceni, totul a trebuit să fie modificat, apoi din nou a introdus în buget o bomb cu ceas legată de serviciile secrete, pentru a-l stârni pe Klaus Iohannis și a-l face să-și iasă din minți, a profitat din plin de timpul scurs până când Curtea Constituțională a respins solicitarea președintelui și, în continuare, așteaptă plin de speranță ca, la rândul său, Klaus Iohannis să tragă de timp până la decretul de retrimitere a bugetului la Parlament și, din nou, va fi consumat un timp prețios, dar necesar pentru PSD până când va fi adoptată forma finală. Dacă va mai fi. Pentru că acum sunt posbile alte două scenarii. Ca Legea bugetului să fie modificată la anumite capitole, ceea ce din nou îi poate da posibilitatea președintelui să se adreseze strict în legătură cu aceste modificări Curții Constituționale. Și astfel se mai cumpără timp. Într-o altă variantă, Legea pur și simplu nu mai trece de plen, pentru că nu vor mai fi disponibile voturile UDMR sau pentru că, într-o altă variantă, pur și simplu vor fi unii parlamentari PSD care nu o vor vota.
2). Este obligatoriu în acest scenariu ca președintele și opoziția să fie deciși să revină la guvernare cât mai repede posibil, dar să nu poată face acest lucru până la încheierea mandatului României la Uniune Europeană. Cât îl privește pe Klaus Iohannis, acesta nu mai poate da înapoi. A demonizat atât de mult acest Guvern, a atacat atât de insistent majoritatea parlamentară, a demontat atât de vehement proiecția de buget, a susținut atât de ferm că este atacat statul de drept și că este distrus sistemul de Justiție, încât singura șansă care-i rămâne este să meargă înaine, indiferent care ar fi urmările. În mod asemănător, frontul anti-PSD, chiar în condițiile în care este atât de fragmentat cum e, nu poate pur și simplu rata oportunitatea de a-și arăta mușchii și de a reveni la putere. Prin urmare, este suficient ca PSD să facă discret o jumătate de pas în spate, pentru ca Iohannis și opoziția să dea buluc, încercând să se instaleze la putere.
Dacă Legea bugetului nu mai este votată în Parlament, jocurile aparent sunt făcute, rămânând doar chestiunea legată de timing. Cum să mai treacă timpul cu același Guvern, al cărui buget a fost făcut ferfeniță în Palament, până la încheierea mandatului încredințat de UE? Nu e prea compicat. Să ne gândim cam cât durează din momentul în care un Guvern este trântit în Parlament, până când un alt Guvern este trecut prin Parlament și instalat la Palatul Victoria.
Ia să ne reamintim care sunt pașii.
1). Legea bugetului este respinsă în plen.
2). Guvernul a căzut în mod formal, dar funcționează până la instalarea următorului Guvern.
3). În vederea instalării noului Guvern, sunt programate consultări cu liderii partidelor parlamentare la Palatul Cotroceni.
4). După aceste consultări, președintele Klaus Iohannis desemneză un candidat de premier.
5). Acesta contactează rând pe rând partidele din opoziție și negociază cu acestea, propunând, în final, o formulă. Aici este necesar să deschid o mică paranteză. Opoziția este atâ de pestriță, diferențele dintre partide sunt atât de mari din varii perspective, încât un arbitraj sub forma acestor negocieri este extrem de dificil.
6). În fine, este propusă o formulă guvernamentală, care trebuie să treacă prin comisiile Parlamentului. Comisiile însă sunt dominate de alianța PSD plus ALDE. Este perfect posibil și, deci, plauzibil ca o parte din membrii prezumtivului Cabinet să fie respinși.
7). Ceea ce presupune o reluare a negocierilor pentru desemnarea altor personaje. Iar istoria se poate repeta.
8) Abia după parcurgerea acestor etape se merge în plenul Camerelor Reunite ale Palamentului României, desigur, după ce candidatul de premier, împreună cu noua sa echipă vor fi elaborat un program de guvernare. Ceea ce necesită firește timp. Cu atât mai mult cu cât și acest program este negociat în noua alianță, extrem de eterogenă.
9). Dacă acest program de guvernare este respins în plen, unde în realitate actuala alianță de guvenare va avea majoritatea, poate chiar și cu spirjinul UDMR, devenit din nou partid pendul, întreaga operațiune de desemnare a unui candidat de premier și de încropire a unui Guvern se reia.
În felul acesta - și nu numai - PSD și ALDE își pot cumpăra timp într-o manieră mai discretă și aparent mai constituțională decât și-a cumpărat timp Klaus Iohannis, tergiversând aproape toate legile adoptate de Parlament, culminând cu Legea bugetului de stat.
Încheierea mandatului României la UE va însemna un triumf pentru un Guvern debarcat legal, dar încă în funcție din punct de vedere practic. Începând din vara acestui an, frontul anti-PSD poate guverna. Cum o va face, rămâne de văzut. Pe ce buget, rămâne din nou de văzut. Pentru că, respingând bugetul PSD plus ALDE, va trebui să vină cu ceva în schimb. Când? În toamna acestui an? S-ar putea ca România să aibă un an fără niciun fel de buget.
Nu pot încheia acest demers legat de autejectarea de la guvernare a PSD, fără a explica ce urmează să lase PSD în urmă. Sub aspect legislativ. Se preconizează într-adevăr acum, pe final, două ordonanțe de urgență îndelung solicitate de unii și contestate de alții. De aceea este strâns cu ușa Tudorel Toader. Pentru că el, ministrul Justiției trebuie să le dea. Și dacă lucrurile merg conform planului, cât timp mai are să emită ordonanțe de urgență, Guvernul Dăncilă, încă valid, va promova ordonanța de urgență atât de mult așteptată și atât de mult trâmbițată, care să bată în cuie toate modificările operate de-a lungul timpului de Curtea Consituțională, modificări aduse Codului penal și Codului de procedură penală. Această ordonanță va inflama și mai mult opoziția. Iar Klaus Iohannis va intra în bâțâială. Următoarea ordonanță însă va da literalmente foc la pușcărie și la casa de nebuni. Este ordonanța privind amnistia și grațierea. Aceste două mere otrăvite, evident din punctul de vedere al frontului anti-PSD, vor fi lăsate în urmă de actuala majoritate.
Sorin Rosca Stanescu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Scandal cât casa la plecarea lui Alfred Stern: "Nu ați înțeles că OMV Petrom și România nu sunt moșia dvs!"
Fostul ministru al energiei și membru al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom, Razvan Nicolescu, ii cere șefului OMV, ...
-
România cumpără sistemul israelian Iron Dome care s-a dovedit a fi depășit de rachetele hipersonice iraniene. Rușii dețin misile mult mai performante
Romania va achiziționa sistemul de aparare aeriana Iron Dome, creat și utilizat de Israel, devenind astfel prima țara eu ...
-
Seling Europe by the pound. Cel mai mare bancher din lume prezice declinul economic al bătrânului continent până la o valoare de nimic
Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a transmis un mesaj transant in cadrul unei interventii la Departamen ...
-
Inteligența artificială care iti controlează mintea: se schimbă tot ce știam despre cum gândim
Inteligenta artificiala (AI) are un impact din ce in ce mai important asupra medicinei si cercetarii, iar o noua descope ...
-
Profeția lui Nicolae Iorga pentru vremurile de azi cuprinsă în Scrisoarea Testament pentru viitoarele generații
Nicolae Iorga a lasat o Scrisoare Testament pentru viitoarele generații in care face o profetie pentru vremurile de azi: ...
-
Genocidarii lovesc din nou: Copii uciși de o rachetă israeliană în timp ce așteptau să ia apă
O racheta lansata de armata israeliana a lovit duminica un punct de distribuție a apei din tabara de refugiați Nuseirat, ...
-
Hackerii pot prelua controlul prin căștile cu Bluetooth: Alte dispozitive expuse la riscuri. Ce recomandă experții în securitate
Potrivit cercetatorilor, pe parcursul unei investigatii au fost descoperit vulnerabilitati in 29 de dispozitive Bluetoot ...
-
Nici Pământul nu ne mai suportă: Pericol din cauza propriei viteze în creștere - uragane uriașe, inundații catastrofale și colapsul sateliților
Nici Pamantul nu ne mai suporta: Pericol din cauza propriei viteze - Uragane uriașe, inundații catastrofale și colapsul ...
-
A apărut SARS-Cov 3: O nouă variantă a virusului respirator a apărut, cu simptome diferite fața de Covid 2.0
O noua varianta de SARS (Severe acute respiratory syndrome) a aparut, cu simptome diferite, devenind rapid tulpina domin ...
-
Profesorul Mircea Coșea critică aspru Legea Austerității: E total antinațională și va distruge economia definitiv!
Economistul Mircea Coșea a criticat aspru masurile de austeritate din primul pachet adoptat de Guvern. Profesorul univer ...
-
Evadare cum nu vezi nici în filme: un deținut de 20 de ani a reușit să părăsească celula printr-o metodă greu de imaginat
Un detinut de 20 de ani a evadat vineri din inchisoare ascunzandu-se intr-o geanta a colegului sau de celula care, la fi ...
-
Vezi dacă mai AI un viitor! Singurele trei meserii care vor supraviețui revoluției Inteligentei Artificiale. Majoritatea joburilor vor fi eliminate
Un expert in inteligența artificiala afirma ca intre 2025 și 2045, majoritatea locurilor de munca vor disparea, lasand m ...
-
Boala Legionarului - molima care poate ucide rapid este în creștere constantă în România. S-a declanșat alerta sanitară
Legioneloza, o boala puțin cunoscuta, care se manifesta adesea printr-o forma severa de pneumonie ce ucide tacut, este i ...
-
Când blestemul faraonului nu mai ucide ci devine leac: Ciuperca din mormântul lui Tutankamon e folosită în lupta cu cancerul
O echipa de cercetatori americani a descoperit ca o ciuperca prezenta in mormantul faraonului Tutankamon - considerata m ...
-
Bucureștiul mai face un pas spre "orașul de 15 minute": Planul Primăriei Capitalei pentru reducerea emisiilor și interzicerea circulației mașinilor în anumite zone
Primaria Municipiului București (PMB) a lansat in dezbatere publica un proiect ambițios ce vizeaza reducerea poluarii in ...
-
Procesul "Brigitte e bărbat": Curtea de Apel anulează condamnările pentru calomnie ale două femei care au dezvăluit că prima doamnă a Franței e de fapt fratele ei
Joi, 10 iulie, Curtea de apel franceza a anulat condamnarile impotriva a doua femei acuzate de calomnie impotriva primei ...
-
Tombole în obiecte și bani în numerar pentru românii care îi "toarnă" pe cei care fac evaziune fiscală
Guvernul Romaniei ia in considerare implementarea unui sistem de recompense financiare pentru cetațenii care solicita și ...
-
Adio, vacanțe! Trafic aerian paralizat peste Europa in vara lui 2025. Sistemul de control al rutelor avioanelor poate sa cadă in orice moment
Uniunea Europeana avertizeaza ca vara 2025 ar putea marca un nou record negativ privind intarzierile in traficul aerian ...
-
Triunghi amoros mortal: Mihai e acuzat că și-a înjunghiat rivalul în inimă; și-a uitat ochelarii la locul faptei
Mihai L., un barbat de 60 de ani din Germania, originar din Romania, proprietarul unui chioșc de tip Loto din orașul Reg ...
-
Donald Trump s-a decis să vină la București
Trump Organization, conglomeratul imobiliar controlat de familia fostului președinte american Donald Trump, va fi prezen ...
-
De ce banda de teflon este esențială pentru tehnicienii HVAC
Banda de teflon, sau banda PTFE (politetrafluoretilena), este un accesoriu pe care niciun tehnician HVAC nu ar trebui sa ...
-
Sloturi Deluxe care merita incercate de catre orice jucator
Iti place sa jocuri sloturi retro atunci cand vrei sa-ti incerci norocul la un cazino online? Ei bine, ai putea sa te or ...
-
O nouă taxă ascunsă face ravagii printre cei care au conturi în bancă. Vezi cum poți să scapi de ea sau plătești ceea ce nu face!
Tot mai mulți consumatori se confrunta cu așa-numitele „taxe ascunse", sume care apar adesea pe factura abia in mo ...
-
China testează telepatia in Armată în simulări de război: Tehnologia de comunicare "invizibilă" e folosită deja de CIA și FBI
Într-un context marcat de intensificarea razboiului electronic, cercetatori chinezi au dezvoltat un sistem de comu ...
-
Pământul ar putea fi înconjurat de un vid cosmic: O nouă ipoteză care zdruncină cosmologia și ar putea explica misterul expansiunii Universului
Pamantul, Calea Lactee si chiar intreaga "regiune locala" a Universului din jurul nostru s-ar afla intr-un vid cosmic, u ...
-
AI Act: UE ar putea limita chatbot-urile care folosesc continut protejat de drepturi de autor. Marile companii vor fi puse sa platească
CJUE urmeaza sa stabilieasca daca chatbot-urile AI pot folosi conținut protejat fara a plati o licența. Pentru Google, O ...
-
Donald Trump a notificat-o printr-o scrisoare pe Maia Sandu c-o "arde" la băutură!
Politica taxelor vamale a Administrației Trump nu ocolește nici țarile mici de pe continentul european, așa ca Republica ...
-
România dă două miliarde de euro pentru achiziția unui sistem israelian de rachete
Armata Romana va semna un contract de peste 2 miliarde de euro pentru achiziția unui sistem israelian de rachete cu raza ...
-
Virusul Zombie e mai rău decat Sars-Cov-2. A trecut de la liliac la om si a facut victime. Pericol de pandemie!
O adolescenta de 18 ani din sudul Indiei a murit dupa ce a fost infectata cu virusul Nipah - o boala rara, dar extrem de ...
-
Când sângele se face ca apa! O companie a dezvoltat hemolucența - tehnologia AI care permite chirurgilor să vadă prin zonele inundate din circuitul sanguin
O noua tehnologie dezvoltata de compania americana OCUTRX promite sa transforme fundamental modul in care medicii operea ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu