Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Firma austriaca Holzindustrie a lucrat cu firme fantoma care au taiat copaci ilegal, declara ministrul Mediului

Postat la: 28.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator si exportator de lemn din Romania, a lucrat cu firme fantoma care au taiat paduri ilegal si a cumparat ilegal de la acestea materie prima, a declarat la EuropaFM ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu.

Conform Gratielei Gavrilescu in urma controalelor s-a ajuns la concluzia ca a fost taiata masa lemnoasa ilegal care "a fost introdusa in firmele respective - s-a constatat fantoma - pentru ca multe s-au si inchis, deci evaziune fiscala mare, ca masa lemnoasa respectiva a fost dusa la export". Ministrul mediului a spus si ca au fost sesizate institutiile statului pentru ca exista "suspiciuni ca masa lemnoasa a fost cumparata, dar nu in mod legal"

Gavrilescu a spus ca la fabrica de la Reci (judetul Covasna) s-a facut un singur control, cel al garzii nationale pentru Protectia mediului. Ea a adaugat ca a "dat dispozitie comisarului general de mediu sa mearga inapoi la fabrica si sa vada daca a intrat in legalitate (...) am chemat si directia de control a ministerului sa mearga, si sa vada care este adevarul, pentru ca ultima informatie care mi-a venit este ca inclusiv autorizatia de construire a acestei fabrici nu exista".

DREPT LA REPLICA:

Clarificare Holzindustrie Schweighofer privind fabrica de la Reci:
București, 29 octombrie 2015 - Cu privire la articolul din publicația dumneavoastră, dorim să facem următoarele precizări.

Holzindustrie Schweighofer respectă cu stricteţe toate prevederile legii şi promovează la nivel naţional şi global cele mai înalte standarde de responsabilitate publică, conforme cu normele impuse de autorităţile competente. Compania noastră consideră că susţinerea unui business corect este o datorie nu doar legală, ci şi morală faţă de clienţi, angajaţi, comunitatea şi mediul în care ne desfăşurăm activitatea.

Proiectul de la Reci reprezintă o investiție de 150 de milioane de euro, care va genera 650 de locuri de muncă direct în fabrică și alte 2.000 de locuri de muncă în sectoare conexe din regiune. O unitate de producţie de o asemenea anvergură şi cu un astfel de impact economic nu poate decide începerea activităţii fără a avea toate autorizaţiile necesare funcţionării sale în deplin acord cu legea. Fabrica de la Reci a început operațiunile în data de 20.08.2015, având următoarelor autorizaţii eliberate ca urmare a îndeplinirii tuturor cerinţelor stabilite prin lege:

Autorizaţia de construcţie nr.220 din 24.12.2013, eliberată de către Consiliul Județean Covasna;
Autorizaţia de funcţionare nr.2 din 13.08.2015, eliberată de către Primăria Comunei Reci;
Autorizaţia de mediu nr.66 din 07.08.2015, eliberată de către Agenția pentru Protecția Mediului Covasna.

Despre Holzindustrie Schweighofer

Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer și își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este lider în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de vâscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare.

Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea - la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând peste 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe. De la intrarea pe piața locală și până în prezent, Holzindustrie Schweighofer a investit 778 milioane de euro în România, iar în ultimii patru ani a contribuit la bugetul statului cu peste 100 milioane de euro.

Profitul realizat de companie timp de 10 ani este reinvestit în România, generând în fiecare an noi locuri de muncă. Compania Holzindustrie Schweighofer importă anual din ţările vecine peste 1 milion m3 lemn sub formă de buştean pentru care plătește taxe de peste 40 milioane lei, în timp ce din România pleacă în fiecare an, cu precădere în Extremul Orient, aproximativ 400.000 m3 lemn sub formă de buştean neprelucrat.

Holzindustrie Schweighofer

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE