Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gabriel Dumitrascu catre Ministrul Energiei: "Opriţi-vă, costurile imposturii sunt enorme! Abandonarea intereselor țării este trădare!"

Postat la: 15.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei, care a candidat pentru Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica, a transmis o scrisoare extrem de dură actualului ministru al Energiei, Victor Grigorescu, acuzându-l, printre altele, de numiri discreţionare în companiile energetice, de impostura si de tradare a intereselor României. Redam in cele ce urmeaza Scrisoarea deschisa:

Scrisoare deschisa,
Domnului Victor Vlad Grigorescu, Ministrul Energiei,

Am fost printre cei ce ce nu si-au pus mari sperante, la inceputul mandatului dvs., ca veti aborda profesionist si eficace problemele profunde ale sistemului electroenergetic national si am avut dreptate, cunascandu-va amplitudinea din singurele 9 luni de "experienta" in energie, petrecute in directia pe care am condus-o, anterior saltului dumneavoastra fulminant, dar nesustinut de realizari profesionale, in pozitii din fruntea energeticii romanesti. Totusi, fiind inca tanar, v-am tratat cu toleranta si intelegere, creditandu-va cu speranta ca cel putin din punct de vedere moral si al atitudinilor va veti ridica la standardul pe care-l reclama schimbarea ceruta de"strada". Sunt convins ca la fel au gandit si multi altii, implicati in energetica.

Fiind exigent, in primul rand, cu mine insumi, asumandu-mi toate gesturile profesionale, greseli sau succese, mi-am permis sa fiu direct si transant cu toti ministrii cu care am lucrat, oferind toata energia profesionala si buna credinta, cu convingerea ca toti lucram pentru binele Romaniei si al romanilor. Aceeasi conduita am aplicat-o si in relatia cu Dvs.

Prima indoiala in conduita Dvs. mi-ati oferit-o cand l-ati inlocuit pe Presedintele Consiliului de Administratie al Electrica, cel ce purtase darz lupta impotriva politizarii societatii, cu o domnisoara venita odata cu dvs. din consultanta financiara, in domeniul energiei, careia i-ati "girat" un fals grosolan in CV, prezentand-o drept "sefa administrarii participatiilor statului in energie", pentru a crea cat de cat o motivatie numirii. Asta este o minciuna, pe care am semnalat-o public la vremea potrivita.

Ati continuat "consolidarea unui mediu de integritate" in energie numindu-va toti secretarii de stat in consiliile de administratie ale companiilor listate (Electrica-doi secretari de stat, Romgaz-un secretar de stat). Chiar aveti convingerea ca acola era cea mai mare nevoie de ei? Asumarea raspunderii si profesionalismul trebuiau demonstrate prin numirea acestora in consiliile de administratie ale companiilor in dificultate (CE Hunedoara, CE Oltenia, ELCEN, CNUraniu). Dar obiectivul nu-l reprezenta aportarea competentelor personale la redresarea societatilor ci incasarea unor indemnizatii "grase". Asa i-ati adus pe toti secretarii de stat in posibile conflicte de interese. Urmarea, secretarul de stat pe energie nu semneaza pentru problemele pe energie fiind administrator la Electrica, iar secretarul de stat in sectorul petrol si gaze naturale nu semneaza pentru problemele pe gaze fiind administrator la Romgaz.

Ati declarat la inceputul mandatului ca veti fi transparent, drept demonstratie ati publicat lista administratorilor "mosteniti" la companiile din energie. De ce nu ati continuat transparentizarea si dupa acest moment? Sa nu se vada pe cine ati numit si sa nu apara intrebarile, pe ce criterii? La fel de interesant ar fi sa vedem si lista celor peste 100 de membri in comisiile de privatizare sau negociere de la CEOltenia(!), Hidroelectrica si Nuclearelectrica, unde primesc lunar 3000 de lei, nu se stie si nu se vede pentru ce activitate. Desigur, ca din aceste comisii faceti parte si dumneavoastra si secretarii de stat, ca doar va obliga atributiile de serviciu!

Ati suportat, pasiv, la conducerea directiei de privatizare, o persoana fara nicio performanta in functie, dar sprijinit activ de un "mare dregator al tarii", pana cand "dregatorul" a fost "retinut" cu alte probleme. Abia atunci v-ati zbarlit si v-ati demonstrat verticalitatea "concava" demitandu-l pe impricinat. Asta se numeste lipsa de barbatie sau lasitate.
Declaratia de presa in care recunosteati senin ca veti face reglementari pentru a crea o piata a gazelor "nu neaparat in beneficiul romanilor si al Romaniei, ci poate al intregii regiuni", am tratat-o ca pe un clivaj al unui functionar european, care nu intelege ca a jurat, ca ministru, sa depuna toate eforturile pentru interesele romanilor si ale Romaniei. Dar faptul ca, intre obiectivele stabilite recent de Ministerul Energiei pentru viitoarea conducere a Hidroelectrica,postate pe site, nu se afla nicio referire la aportul acesteia la asigurarea securitatii energetice a Romaniei, devine mult prea grav. Abandonarea intereselor Romaniei este pur si simplu tradare. Stiu ca folosesc un termen dur, dar perfect acoperit de evidente.

V-am sesizat la inceputul anului , ca iesirea din insolventa a Hidroelectrica este iminenta si ca trebuiesc demarate procedurile legale de recrutare a membrilor consiliului de supraveghere. Ati inceput procedurile concurentiale de selectie, ati selectat firma specializata in recrutare si ati negociat contractul , dupa care pana la jumatatea lui august v-ati codit sa semnati contractul. In fapt, firma de recrutare nu a putut fi induplecata sa ia pozitia de drepti in fata dumneavoastra si sa accepte sa respecte "indicatiile" venite de la minister. Drept urmare, invocand o chichita financiara, ati anulat procedura si ati reluat selectia, gasind probabil, o alta firma de recrutare care sa va accepte "indicatiile" si drept urmare ati semnat si contractul. Cu toate ca am contestat procedurile derulate de noul recrutor, pentru incalcarea prevederilor legale in ceea ce priveste "tratamentul egal si nediscriminatoriu" intre candidati, pana acum, nu ati luat atitudine si as vrea sa cred ca nu aveti o complicitate.

"Toleranta zero la orice fel de nereguli", cum bine ati spus de zeci de ori in interventiile publice e un principiu sanatos si solid, pe care ar trebui sa-l aplicati si in cea ce va priveste si sa constientizati ca nu aveti statura integra care sa ofere credibilitate si nu va recomanda nici distorsiunile si balbele anterioare in numirile administratorilor la Electrica, OilTerminal, CEOltenia, SAPE . Va rog sa va abtineti sa mai promovati, in ultimile zile de mandat, numiri discretionare in societatile energetice, favorizandu-va, presupun, cercul de prieteni si camarila sau cercuri de interese netransparente, carora incercati sa le acordati ultimile sinecuri.
Domnule Ministru, opriti-va, si asa, costurile imposturii sunt enorme! Va rog sa incetati, pe final de mandat, procedurile de recrutare si numirile in companiile din energie!
(Gabriel DUMITRASCU)

Conform surselor din Energie ale ziarului Bursa urmeaza ca marti în AGA de la Romgaz, sa se prefigureze schimbarea, din Consiliul de Administraţie, a lui Virgil Metea şi a preşedintelui Aurora Negruţ, prin metoda votului cumulativ, la propunerea statului român. Unele surse susţin că între cei doi membri CA şi Ministerul Energiei au apărut disensiuni, pe fondul discuţiilor despre livrarea gazelor către Elcen, intrată recent în insolvenţă, alături de Radet.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE