Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Legea antifumat a fost contestată la Curtea Constitutionala. Cristiana Anghel a strâns semnăturile necesare

Postat la: 21.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un numar magic de 33 de senatori au sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu privire la legea antifumat votată săptămâna trecută în Parlament. Semnatarii contestă definiţia spaţiului public închis şi nu ideea de a interzice fumatul.

„Nu am reuşit la Camera Deputaţilor, unde nu am reuşit să strângem cele 50 de semnături necesare. Am reuşit, în schimb, la Senat, unde, cu ajutorul dnei Cristiana Anghel şi dlui Alfred Mihai, am obţinut susţinerea a 34 de senatori, fiind necesare minim 25... Repet: nu contestăm interzicerea fumatului în spaţiile publice! Contestăm definiţia spaţiului public închis - practic orice incintă, inclusiv locuinţa - şi excepţiile, care sunt o bătaie de joc - anumite celule din puşcării şi spaţiile de fumat din aeroporturi. ..", a anunţat deputatul Daniel Fenechiu.

Contestatarii susţin că "Legea antifumat este profund discriminatorie şi că se interzice un drept elementar al omului, acela de liberă alegere". „Nu există o astfel de lege nicăieri în lumea asta. Peste tot sunt amenajate spaţii speciale pentru fumători. Mai mult, în unele state, angajatorii îi lasă pe subalterni să fumeze chiar la birou aşa cum fac nemţii. Patronii spun că cel puţin 2 ore pe zi se pierd cu plimbarea la fumat şi randamentul este foarte scăzut. Această lege este discriminatorie întrucât fumătorii nu mai au nici un drept. Este normal să aibă locuri speciale de fumat", consideră senatorul Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea privind interzicerea fumatului în toate spaţiile închise. Contestarea legii la CCR amână intrarea ei în vigoare. Până când judecătorii CCR nu iau în discuţie sesizarea celor 33 de senatori, proiectul de lege nu va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, iar legea intră în vigoare de la 45 de zile de la promulgare. Dacă judecătorii CCR vor admite sesizarea celor 33 de senatori, Parlamentul este obligat să pună legea în acord cu decizia CCR.Admiterea contestaţiei celor 33 de parlamentari nu înseamnă automat că Parlamentul va reveni asupra deciziei de a interzice fumatul, ci doar va defini „spaţiile publice", aşa cum cer cei 33 de senatori în sesizarea lor.

După ce au votat bugetul pentru Ministerul Sănătăţii, parlamentarii din Comisia de Sănătate au discutat şi proiectul de lege privind interzicerea fumatului. „Preşedintele Comisiei, domnul Florin Buicu, a cerut să discutăm şi proiectul de lege care interzice fumatul. S-a supus la vot suplimentarea ordinii de zi, s-a votat şi aşa am ajuns să discutăm legea antifumat", a spus vicepreşedintele Comisiei de Sănătate, liberalul Horia Cristian. Apoi, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, să retragă amendamentul care prevedea „interzicerea afişării produselor de tutun în locurile obligatorii de trecere", acesta fiind motivul pentru care legea a fost retrimisă din plen în Comisia de Sănătate.

Potrivit unui comunicat de presă, Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor a reexaminat proiectul de lege după ce a primit un punct de vedere din partea Consiliului Concurenţei, înaintat după data întocmirii raportului de către Comisie. „Raportul cuprinde în amendamentele admise interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ, de stat şi private", notează sursa citată, potrivit căreia documentul va fi înaintate spre dezbatere plenului Camerei Deputaţilor pe 14 decembrie. Cel mai probabil, legea va fi programată pentru votul final în data de 21 decembrie.

„Va fi ultima săptămână de activitate parlamntară. Dacă nu votăm atunci, se va amâna până în luna februarie când se reia activitatea", a mai spus Horia Cristian, vicepreşedintele Comisiei. Cu toate că legea antifumat primise aviz favorabil de la comisia de sănătate şi trebuia votată în plenul Camerei Deputaţilor pe 25 noiembrie, aceasta a fost scoasă de pe ordinea de zi şi retrimisă către comisie. Dezbaterile au fost prelungite după ce Consiliul Concurenţei a trimis o scrisoare prin care a atras atenţia asupra unui amendament care interzice afişarea ţigărilor în locurile obligatorii de trecere. În România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră. Asta înseamnă că „la fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului. 50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE