Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mutare secreta în Parlament a Mişcării Populare după instalarea lui Băsescu ca şef de partid

Postat la: 10.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La două săptămâni de la instalarea lui Traian Băsescu la şefia partidului, parlamentarii Mişcării Populare au depus astăzi la două proiecte de lege prin care se propune reducerea numărului de senatori şi deputaţi la 300 şi revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi de scrutin.

La nici patru luni de la adoptarea noii legi electorale, care prevede revenirea la votul pe liste şi care asigură 466 de locuri de senatori şi deputaţi, Mişcarea Populară (MP), sub semnătura lui Eugen Tomac, a depus o iniţiativă legislativă prin care se propune reducerea numărului acestora la 300: 200 de deputaţi şi 100 de senatori.

Mai exact, proiectul de lege prevede creşterea normei de reprezentare de la 73.000 de locuitori pentru un deputat la 101.000, şi de la 168.000 de locuitori pentru un senator la 203.000.

Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţiilor, se determină prin raportarea numărului de locuitori ai fiecărei circumscripţii electorale la norma de reprezentare, la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripţie să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 3.

Parlamentarii Mişcării Populare invocă, în expunerea de motive a proiectului de lege, rezultatele referendumului naţional din 22 noiembrie 2009, când peste 88% dintre votanţi au votat "da" la întrebarea "Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?".

În ceea ce priveşte schimbarea modului de alegere a primarilor, Mişcarea Populară susţine că fiind aleşi în două tururi, aleşii ar dispune de o legitimitate suplimentară, fapt ce ar contribui la "consolidarea actului de guvernare locală". Totodată, alegerea primarilor dintr-un singur tur ar recompensa doar partidele mari, mai bine implementate la nivel local, nefiindu-le dată şansa partidelor mici de a apela la alianţe, fapt ce dezavantajează un partid tânăr ca Mişcarea Populară.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE