Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Nicolae Breban neagă că ar fi spus de Liiceanu și Patapievici că trebuie împușcați

Postat la: 02.06.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Academicianul Nicolae Breban a transmis un comunicat de presă în care neagă informațiile apărute publice și potrivit cărora ar fi declarat în cadrul unei ședințe a Academiei Române - catedra de filologie, că Horia Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu ar trebui împușcați și îl acuză pe cel din urmă că încearcă să intre în Academie prin diferite diversiuni. 

„Aflu cu surprindere că dl. G. Liiceanu a publicat un denunţ calomnios, în care afirmă că, într-o şedinţă a Secţiei de Literatură şi Lingvistică a Academiei Române, eu i-aş fi menţionat numele şi aş fi afirmat că el, G. Liiceanu, «ar trebui împuşcat». N-am spus nimic de dl Liiceanu, care nu a participat la acea şedinţă a Academiei Române. Cu toate acestea, el minte cu neruşinare, inventând, răstălmăcind grosolan afirmaţiile mele şi lezându-mi astfel imaginea publică", susține Breban.

Academicianul adaugă comunicatului de presă și câteva citate din textele lui Horia-Roman Patapievici, vorbind despre „antiromânismul lui agresiv", „Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării"; „Un popor cu substanţa tarată. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare... guri vulgare, trăsături rudimentare"; „Românii nu pot alcătui un popor fiindcă valorează cât o turmă", „Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau... să o folosim numai pentru înjurături..." (H. R. Patapievici, „Politice", ediţia 1996, pagina 64).

Breban, care sugerează în întregul comunicat că disputa s-ar baza pe faptul că el este membru titular al Academiei, pe când cei doi, Patapievici şi Liiceanu nu sunt, încheie pe un ton cu care nu se dezminte: „Uzând de un fals de logică şi forţând grosolan valoarea eseistului Patapievici, dl Liiceanu îl pune pe acest calomniator al limbii şi naţiunii române alături de mari scriitori europeni, crezând că în acest fel, prin asemenea enormităţi, pot fi justificate aceste scabrozităţi, precum şi altele, ale dlui Patapievici. Oare prin asemenea diversiuni şi provocări mediatice grosolane vrea cumva dl Liiceanu - autorul volumului «Dragul meu turnător» - să-şi pregătească intrarea în Academia Română?".

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE