Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Organizaţia Mondială a Sănătţii avertizează că mezelurile sunt cancerine

Postat la: 27.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

AFP scrie ca mezelurile sunt cancerigene, potrivit evaluarii publicate luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care avertizeaza ca si carnea rosie este "probabil" cancerigena.

"Aceste rezultate confirma recomandarile de sanatate publica actuale care cer limitarea consumului de carne", a declarat Dr Christopher Wild, directorul Centrului international de cercetari asupra cancerului (CIRC), care se afla la originea evaluarii. Porcul este inclus in randul carnii rosii, ca si vita, mielul, capra si calul. Includerea mezelurilor si a altor produse de carne procesata in grupa agentilor care pot provoca aceasta boala, precum tutunul sau azbestul, nu inseamna ca sunt la fel de periculoase, noteaza CIRC.

Potrivit celor mai recente estimari ale proiectului "Global Burden of Disease Project, 34.000 de decese provocate de cancer pe an in intreaga lume sunt imputabile unei alimentatii bogate in mezeluri, fata de un milion de decese provocate de cancer si imputabile tutunului si 600.000 consumului de alcool. CIRC s-a bazat pe peste 800 de studii pentru a include carnea procesata in categoria agentilor "cancerigeni pentru oameni (Grupa 1)". Acest clasament a fost stabilit pe baza unor "indicatii suficiente potrivit carora consumul de carne procesata poate duce la cancer colorectal la oameni".
"Acest risc creste cu cantitatea", a spus Dr Kurt Straif, de la CIRC.

Consumul de carne rosie a fost clasat drept "probabil cancerigene pentru oameni" (Grupa 2A) pe baza unor "indicatii limitate". "Sigur, acest lucru il stim de mai multa vreme. De data aceasta, Agentia Internationala de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente si evidente. Trebuie sa facem o distinctie intre riscul prezentat de carnea procesata sau carnea rosie si faptul ca ele reprezinta un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen. Urmeaza acum sa se determine cata carne trebuie sa mananci ca sa fii la risc. Or acest lucru nu este inca suficient studiat", a afirmat seful Biroului OMS pentru Romania, Victor Olsavszky, citat de Agerpres. Acesta a amintit ca japonezii au atras atentia asupra acestui fapt inca din anii '50 sau '60.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE