Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Parlamentarii vor sa ii protejeze pe profesori de elevi si parinti cu procuratura

Postat la: 14.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Profesorii sunt pe cale sa obtina acelasi statut ca politistii, in fata elevilor si a parintilor acestora. Mai multi parlamentari au depus un proiect de lege care prevede statutul de autoritate publica pentru cadrele didactice.

Ceea ce inseamna ca procurorii se vor sesiza din oficiu daca s-a savarsit o infractiune impotriva unui profesor si ca se majoreaza pedepsele pentru cei care ameninta sau agreseaza un cadru didactic sau familia acestuia. "Daca un copil loveste un profesor, atunci va fi sanctionat mai aspru decat un profesor care loveste un copil", avertizeaza un fost reprezentant al elevilor, care precizeaza ca acordarea unui statut similar politistului "inseamna ca prezumam ca elevii sunt infractori".

Ramane inca neclar daca profesorii, cu exercitiul autoritatii publice, vor mai putea face meditatii. 50 de parlamentari PSD si UNPR au initiat un proiect de lege care prevede ca profesorii devin autoritati publice. Initiativa legislativa a fost inregistrata la Senat pe 13 octombrie 2015.  Initiativa legislativa prevede ca faptele sesizate de catre un profesor "se prezuma a fi reale, pana la momentul demonstrarii situatiei contrare".

Proiectul statueaza ca profesorul este "investit cu exercitiul autoritatii publice pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu". Aceeasi initiativa legislativa prevede ca profesorii "se bucura de: a) respect si consideratie fata de persoana sa si fata de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari si tertiari ai educatiei, precum si din partea celorlalte cadre didactice; b) un climat de ordine, disciplina si respect, in timpul desfasurarii actului educational in contexte formale, nonformale si informale; c) autoritatea de a lua decizii oportune, care sa ii permita sa mentina un mediu adecvat in timpul procesului de predare-invatare-evaluare, dar si pe parcursul desfasurarii de activitati extrascolare; d) sustinerea parintilor sau reprezentantilor legali ai beneficiarilor primari ai educatiei, in realizarea actului educational; e) dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant;"

Proiectul de lege nu spune, insa, si cum pot fi dovedite respectul si consideratia, ce inseamna "autoritatea de a lua decizii oportune", pana unde se intinde climatul "de ordine, disciplina si respect" si cine va fi sanctionat si cum pentru lipsa acestora (si cum se poate constata lipsa lor). Alexandru Bajdechi: Daca schimbam rolul educativ al scolii cu un rol sanctionator, atunci rolul preventiv al legii penale nu mai este dus la indeplinire

Alexandru Bajdechi, student in anul II la Facultatea de Drept si fost presedinte al Asociatiei Elevilor din Constanta si al Consiliului Judetean al Elevilor Constanta, a declarat pentru HotNews.ro ca "si acum, orice persoana care este lovita sau vatamata corporal poate sa depuna plangere. Problema este ca ei nu depun plangere si asta e o problema privata". Tanarul a avertizat ca, dupa aprobarea unui astfel de proiect, "daca un copil loveste un profesor, atunci va fi sanctionat mai aspru decat un profesor care loveste un copil, ceea ce e grav pentru ca si principiul constitutional vorbeste de protectia copiilor".

"Investirea cu exercitiul autoritatii publice o au politistii, pentru ca ei lucreaza cu infractorii. Ceea ce inseamna ca prezumam ca elevii sunt infractori. Prezumtia e perfect intemeiata ca politistii lucreaza cu infractori, insa nu putem prezuma ca profesorii lucreaza cu infractori si fac politie, motiv pentru care trebuie sa beneficieze de pedepse mai mari cei care ar vrea sa le faca rau", sustine Bajdechi.

Potrivit acestuia, "daca schimbam rolul educativ al scolii cu un rol sanctionator al scolii ca institutie, atunci rolul preventiv al legii penale nu mai este dus la indeplinire. Preventia se face si prin educatie, iar profesorii care vor aceasta lege se declara in momentul de fata incapabili sa faca educatie, ceea ce le contesta propria natura". "Nu as vrea sa vad toata ziua in scoala politia cu procurorii, ca altfel ajungem la concluzia ca scoala scoate infractori, ceea ce inseamna ca scoala si-a pierdut menirea", a adaugat Alexandru Bajdechi.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE