Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Predoiu, interviu: Guvernul PSD sabotează economia deliberat. Ponta gândește ca un aventurier politic

Postat la: 06.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Transcript (extras) din interviul pe care liberalul Catalin Predoiu l-a acordat TVR1, in cadrul emisiunii "Vorbeste liber", cu Sorin Avram:

"Sorin Avram: Domnul Predoiu, am ajuns la economie.

Cătălin Predoiu: Da, un capitol, poate cel mai grav.

Sorin Avram: Moțiunea dumneavoastră a fost criticată de numeroase voci spunând "Domn'e, au venit acolo și au spus că Victor Ponta trebuie să plece pentru că este trimis în judecată. Dar de ce Partidul Național Liberal nu a spus nimic despre economie?"

Cătălin Predoiu: Pentru că nimic mai grav nu poate să se întâmple decât să ai un premier care nu poate funcționa. Și nu poate funcționa acest premier, înțelegeți o data. Cazul Schengen este cea mai recentă dovadă.

Sorin Avram: Pe partea economică cum stă Guvernul Ponta?

Cătălin Predoiu: Pe partea economică noi am spus demult că s-a pus în funcțiune un model economic greșit, axat strict pe consum și pe credit. Dacă vă uitați la datoria publică a României, a crescut în ultimii 3 ani și jumătate. Domnul Ponta nu suflă o vorbă despre asta. Economia a avut ca singur motor consumul, alimentat într-adevăr de scăderea TVA, de scăderea dobânzilor la creditele în lei și valută. La ora aceasta suntem din nou la un plafon maxim de creditare pentru credite de consum, nu de dezvoltare. Exact ca și înainte de criza din 2009. Este alimentat acest consum de euro acciză și de taxa pe stâlp. Dacă veți vedea investițiile, atunci constatăm o dramă, pentru că investițiile sunt la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani, atât publice cât și private. Investițiile străine au ajuns din nou la un prag minim în ultimii 10 ani, la fel și numărul de companii străine.

Sorin Avram: Dar de ce nu face Guvernul investiții?

Cătălin Predoiu: Pentru că a dorit să-și creeze această disponibilitate bugetară pentru a promite și a acorda ajutoare sociale, majorări salariale, fără să spună românilor că el face acest lucru doar pentru a câștiga alegerile, fără să spună ce se întâmplă în 2017, în 2018. Nu-l interesează.

Sorin Avram: Dar punând banii la treabă nu se fac mai mulți bani?

Cătălin Predoiu: Banii aceștia sunt pentru consum, asta încerc să vă spun. Domnul Avram, investițiile nu se fac! Sunt la nivel minim. Deci e foarte simplu. Nu vreau să intru în probleme tehnice și cifre. Dar atâta vreme cât nu pui benzină în motorul economiei, adică investiții ca să-ți creeze locuri de muncă, companii noi și profituri, degeaba promiți salarii. Am mai făcut o dată o parabolă cu o fermă care pune toate resursele financiare în ce consumă mâine, și poimâine, zero! Asta este marea dramă pe care o pregătește premierul Ponta. Sabotează deliberat economia. Lumea nu se termină în 2016. România are probleme de rezolvat și după 2016. Poate pentru domnul Ponta lumea, lumea politică se termină în 2016 cu alegerile. Și atunci mizează tot ca să câștige aceste alegeri. Dar este necinstit față de poporul român, este necinstit față de această națiune să promiți, și nici măcar nu promiți clar. Arunci așa: 25%, 50%, fără consultări.

Sorin Avram: Numai un pic, vreai să vă întreb ceva. Dacă spuneți că dl Ponta șine banii ăștia, în loc să-i pună la treabă...

Cătălin Predoiu: Nu avem economie, ce să mai vorbim...

Sorin Avram: ...în loc să pună la treabă banii ăștia, îi dă pe ajutoare sociale în speranța că va câștiga alegerile. Păi dacă se gândește să le câștige nu îi va fi lui greu? Ce face după aia?

 

Cătălin Predoiu: Nu-l interesează. Pentru că mai stă 4 ani acolo și mai vede el. Asta este diferența între gândire de om de stat și gândire de aventurier politic. Nu-l interesează! Nu-l interesează nimic de capitalul autohton care este praf. Nu l-am văzut o dată să vină și să spună: "Domnilor, antreprenorul român nu e infractor. Antreprenorul român este un om care și-a pus mintea la contribuție și resursele la bătaie să creeze un loc de muncă, două, trei, patru." Ce-ai făcut pentru ei, domnul Ponta? Pentru că numai cu multinaționale nu putem trăi în țara asta. Nu se poate! Se supără într-o zi multinaționala și pleacă, se duce de aici în Bulgaria sau în altă parte.

Sorin Avram: Pe de o parte se laudă activitatea instituțiilor de forță, dar majoritatea instituțiilor de forță îi iau pe majoritatea patronilor. Majoritatea patronilor sunt la DNA acum?

Cătălin Predoiu: Care sunt majoritatea patronilor?

Sorin Avram: Asfaltatorii!

Cătălin Predoiu: Așa, și? Asta înseamnă că s-a terminat cu antreprenorii în România? Cădeți în capcana domnului Ponta, care spune "nu fac investiții pentru că nu semnează funcționarii, nu mai există economie pentru că sunt un număr de antreprenori la DNA". Eu personal cunosc zeci de antreprenori care lucrează legal și se zbat cu legislație care este incoerentă, se zbat cu prea multe formulare pe care trebuie să le completeze din cauza unor reglementări ministeriale. Iar ministerele sunt în mâna PSD-ului. Se zbat cu lipsa de stimulente. În afară de IT care este un domeniu într-adevăr stimulat, dar restul nimic. Se zbat cu birocrație, cu politizarea companiilor de stat, cu arierate - lucrează pentru companii de stat și nu le sunt plătite facturile.

Sorin Avram: Dar politizarea companiilor de stat e veche.

Cătălin Predoiu: Da, e foarte veche! Și trebuie să-i punem capăt! Dar unde este pâinea și cuțitul guvernării? La PSD! La Guvernul Ponta! Și eu vă spun că a conduce economia doar prin consum, prin îndatorare externă - a crescut datoria externă a României în 3 ani și jumătate cu aproximativ 10 miliarde de euro. Asta nu mai spune dl Ponta. Beneficiind de un context global cu bani foarte ieftini, datorită programului Băncii federale americane care a pompat în economia mondială trilioane de dolari. Ce se întâmplă dacă acest context se schimbă? Pe ce economie reală ne bazăm noi? Cine îmi produce mie pixuri, cine îmi produce subansambluri pentru marile întreprinderi? În afară de IT, în afară de industria de componente auto și agricultură, că am avut 2-3 ani agricoli buni, ZERO! Zero! Nu crește nimic."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE