Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Separatiştii din Catalonia au obţinut victoria în alegerile regionale

Postat la: 28.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O coaliţie separatistă care a promis independenţa regunii spaniole Catalonia a obţinut victoria în alegerile regionale de duminică, relatează DPA în pagina electronică.

Alianţa separatistă condusă de către liderul catalan Artur Mas a obţinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, după numărarea a 99% din voturi. Lista lui Mas, "Junts pel si" (Împreună pentru da), a obţinut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar "Candidatura d'Unitat Popular" (CUP, extremă stânga) zece. "Am câştigat", a declarat Mas după numărarea voturilor. Alianţa a obţinut o eventuală majoritate absolută (47,8%) în Parlament, dar nu şi majoritatea voturilor exprimate.

"Separatiştii au pierdut plebiscitul", a declarat liderul socialist Pedro Sanchez, referindu-se la acest eşec al separatiştilor de a obţine majoritatea voturilor exprimate. Alegătorii din această regiune bogată din nord-estul ţării şi-au exprimat opţiunile politice duminică, în cadrul unui scrutin catalogat de către Mas drept un "referendum" pe tema despărţirii Cataloniei de Spania. Mas a format această alianţă separatistă înainte de alegeri, anunţând că o victorie a coaliţiei va însemna independenţa celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni.

Partidul lui Mas, "Convergència Democràtica de Catalunya" (CDC, la putere), s-a alăturat mai vechilor săi rivali din cadrul "Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) şi altor grupări cetăţeneşti pentru a forma "Junts pel si"". Pentru a obţine majoritatea absolută de 68 de mandate, lista lui Mas se poate alia cu "Candidatura d'Unitat Popular". Aproximativ 77% dintre cei 5,5 milioane de catalani cu drept de vot au participat duminică la scrutin, o prezenţă cu aproximativ zece puncte procentuale mai mare decât la ultimele alegeri regionale, în 2012.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că Guvernul nu va permite, în niciun caz, secesiunea Cataloniei. "Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei", a declarat el. Politicieni din Uniunea Europeană (UE) au avertizat că o Catalonie independentă nu ar face parte nici din Uniune şi nici din zona euro. Mas a vrut să organizeze un referendum pe tema independenţei regiunii în noiembrie, însă Curtea Constituţională spaniolă a declarat un asemenea vot ilegal, după ce Madridul a depus plângere în acest sens.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE