Ce ni se ascunde legat de Mini Reactoarele Nucleare. Cum de o firma privata s-a asociat cu statul pe miliarde de dolari?
Postat la: 24.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Deputata independenta Anamaria Gavrilă ridică o problemă extrem de gravă. Ea atrage atenția asupra pericolelor din spatele mini reactoarelor nucleare de pe teritoriul României.
„Ce ni se ascunde legat de Mini Reactoarele Nucleare
România a acceptat mini-reactoare nucleare pe teritoriul său, fiind singura țară din Europa care a făcut acest lucru.
Proiectul de design al reactoarelor a fost aprobat cu 17 derogări de la reguli, de către SUA în ianuarie acest an, fără a exista un prototip construit.
Se estimează că băncile americane vor împrumuta România cu 4 miliarde de dolari pentru o primă tranșă pentru aceste reactoare, iar unele întrebări și preocupări legate de amplasament, proprietate, experiență și costuri apar.
Solicit o investigație cu privire la modul în care o firmă privată deține o parte semnificativă a acestui proiect, care va fi suportat financiar de către români."
*
Problematizarea privind
experimentul instalării de SMR-uri la Doicești, jud. Dâmbovița
Motive majore de avertizare:
1. Trei dintre cele mai dezvoltate țări din lume au luat atitudini față de centralele nucleare:
- Germania va renunța din aprilie 2023 la producerea energiei prin centrale nucleare (https://spotmedia.ro/stiri/economie/germania-spune-adio-energiei-nucleare-de-luna-viitoare, 19.03.2023);
- Japonia a hotărât renunțarea la orice formă de centrală nucleară până în 2030;
- în SUA (care deține in jur de 100 de reactoare), din 1979 și până astăzi, adică in mai bine de 43 de ani, au mai fost puse în funcțiune doar două reactoare nucleare noi, nu două Centrale Nucleare noi.
* Italia și Spania au refuzat dezvoltarea de centrale nucleare.
* La Cernobîl și la Fukushima, pe o distanță de 30 km în jurul centralelor, nu se mai poate locui
pentru următorii 20.000 de ani (istoria umanității are puțin peste 7.000 de ani...).
* În cazul energiei nucleare, NU AR TREBUI SĂ EXISTE LOC DE EROARE. Și, totuși, istoria energiei nucleare arată că lucrurile nu stau așa.
2. Zona Doicești este intens populată și, din acest motiv, amplasarea unei centrale nucleare nu este
recomandată.
* De reținut: conform reglementarilor NRC din SUA, în jurul centralelor nucleare ar trebui să existe o zona standard de excludere pe o rază de 16 km. Dacă luăm în calcul populația din zona Doicești, pe o rază de 16 km, rezultă o densitate de 280 locuitori/km2. Acest fapt este explicabil, pentru că Târgoviștea a fost capitala Țării Românești, timp de secole. De precizat că zona Ilfov are o densitate de 231 locuitori/km2. Oricum, în medie, județul Dâmbovița este a cincea zonă cea mai populată din țară, dar foarte apropiata de celelalte 4 zone intens populate ale țării.
3. Presiunea de lucru în aceste reactoare este de 300 atmosfere, cu vreo 200 de atmosfere mai mult
decât in centrala de la Cernavodă, ceea ce le face mult mai periculoase.
* Datorită acestor presiuni de lucru, conform studiilor oficiale publicate inclusiv pe site-ul NRC, nu există centrală nucleară care sa nu aibă scăpări de Tritiu. Emiterea de Tritiu duce la formarea apei triturate, care se absoarbe în organism foarte ușor și, drept consecință, duce la producerea de cancere la diverse organe ale omului.
4. Înainte de 1990, exista un singur spital în țară de Oncologie (IOB). În zilele noastre, a fost înființată câte o Secție asemănătoare în fiecare spital județean. Nu toate sunt cancere produse de radiații, dar, cu siguranță, și radiațiile au rolul lor cauzator în creșterea procentului numărului de cancere.
* Așadar, se merită oare să creștem zonele cu risc de radiații, când există alternative: energie solară, energie eoliană, lacuri de acumulare în cascadă, care pot fi folosite pentru stocarea eficientă a energiei, prin repomparea apei în amonte și apoi folosirea, la nevoie, pentru producția hidroelectrică?
5. Zona de la Doicești este cu grad seismic ridicat (0,35G/s2), mai mare decât cel de la București
(0,3G/s2). Prin comparație, centrala de la Cernavodă e amplasată pe o zona stâncoasă a Munților
Dobrogei, iar stabilitatea și riscul de cutremure sunt mult mai mici (sub 0,2G/s2), astfel că efectelesunt exponențiale și nu liniare. De asemenea zona Podișului Transilvaniei are accelerația la cutremur de 0,1G/s2.
6. Răcirea pentruastfel de centralenecesita mii de m3/s apă, în caz de urgență,ceea ce nu avem în zona Doicești. Aceste reactoare, care sunt folosite pe submarine, au oricând oceanul la dispoziție, pentru o răcire de urgență.
* Când la Cernavodă debitul Dunării a scăzut, din motive de secetă (de la media anuală de 6500m3/s apă la 2300m3/s apă), au fost oprite reactoarele... Nu se pot obține mii de m3 apă pe secundă din puțuri forate în pânza freatică, iar râul Ialomițaabia dacă mai are 8 m3/s, în perioadele ploioase.
7. Cernavodă folosește Uraniu 238, care e produs la noi în țară, pe când aceste microcentrale nucleare au nevoie de Uraniu 235 fisionabil, pentru care nu dispunem de tehnologie de producție si va trebui să îl cumpăram din alte țări, adică din una dintre cele cinci țări incluse în Consiliul deSecuritate ONU (SUA, Anglia, Franța,Rusia și China),la un preț pe care nu îl știm. În consecință, costurile reale cu procurarea combustibilului pot fi o problema serioasă, care să nu mai justifice investiția. Oricum, este doar una dintrenecunoscutele proiectului, pe lângă alte informații care nu ni se fac cunoscute...
8. În cazul SMR-urilor, combustibilul se schimbă din doi în doi ani, față de cinci în cinci ani la centralele nucleare clasice, aflate în funcțiune. Din aceasta cauză,cantitatea de deșeuridevine mult mai mare si este mult mai radioactivă. Aceste deșeuri trebuiesă fie răcite mulți ani la rând (costuri mari, plus riscuri) și, ulterior, depozitate în locații speciale (costuri și mai mari, precum și riscuri pentrucâteva zeci de mii de ani). Se pune problemace fel de moștenire lăsăm generațiilor viitoare. Oare să răcească combustibilul pe care l-am consumat noi ?
9. Pe 4 decembrie 2022, a fost măsurat fondul de radiațienaturală în Târgoviște, găsindu-se cifra
0,08 Micro Sieverți, iar pe autostrada A2, lângă Cernavodă, la podul Salini,în aceeași zi, era cifra
0.36 Micro Sieverți, deci de 4 ori mai mare. Concluzia și urmările le puteți tragesinguri.
10. La aceste riscuri ar mai trebui adăugate cele provenite din eventualele fisuri ale protecției echipamentelor împotriva atacurilor sau sabotajelor, precum și cele care privesc direct protejarea faunei și a vegetației, dar și a siturilor istoriceextrem de importante pentru istoria națională.
* Doicești a făcut parte din complexul Curții Domnești și există încă vestigii aparținând Curții Coconilor chiar lângă fosta termocentrală, vestigii care așteaptă încă cercetarea arheologică și restaurarea.
* De asemenea, se poate pune în pericol și buna funcționare a Stațiunii de Tratament Balnear Pucioasa.
Concluzie: Zona Doiceștieste improprie unor amplasamente nucleare.
Propunem:
1. Să se respecte cel puțin legislația din SUA pentrurealizarea de centralenucleare și în România, adică să nu fie „adaptată" această legislație în funcție de interesele celor care investesc, mai ales că nu vor locui niciodată în zona respectivă. Așadar, să fie respectată zona de excludere pe o rază
de 16 km, precum și să fie luate în considerare gradul de seismicitate mărit, condițiile de mediu
etc.
2. S-ar putea produce aceeași energie la Doicești numai din aplicații solare, 460 Mw/h (centrala SMR) versus 420 Mw/h (panouri fotovoltaice pe același teren). Într-adevăr, această energie se produce doar ziua, dar e destul de însemnată cantitatea de energie obținută și FĂRĂ RISCURI! Există tehnologii performante pentru stocareaenergiei solare și utilizarea ei ulterioară.
3. O alternativă la acest proiect, destul de riscant, ar fi punerea în funcțiune a unuia sau a mai multor reactoare de pe amplasamentul de la Cernavodă, unde sunt pregătite și disponibile încă 3 amplasamente. Ar fi disponibilă o capacitate de producție incomparabil mai mare și pentru aceastaexistă deja sau poate fi mărită rețeaua de distribuție.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Apar primele acuzații la adresa Papei Leonș Ce s-a întâmplat la Chicago și în Peru legat de abuzuri sexuale cu minori
Cu șase saptamani inainte ca cardinalul american Robert Prevost sa devina Papa Leon al XIV-lea, grupul activist Survivor ...
-
Planul OTOKAR: Turcia își folosește industria de apărare pentru a construi alianțe în Balcani pentru o expansiune a influentei la Marea Neagră
Gigantul turcesc Otokar și Automecanica S.A. au facut un parteneriat prin care vor produce la Mediaș celebrele blindate ...
-
O analiză terifiantă: Planul Rusiei pentru Statele Unite
Autor: Françoise Thom, expert in situatia Rusiei Serviciile ruse lucreaza de mai multe decenii pentru a dist ...
-
OMS face presiuni pentru o alianță tehnologică permanentă pentru a instituționaliza mesajele digitale privind sănătatea și controlul comportamentului
O personalitate de rang inalt din cadrul Organizației Mondiale a Sanatații pledeaza pentru un parteneriat reinnoit și du ...
-
Elon Musk pompează în mame-surogat înainte de Apocalipsă. Miliardarul plătește scump născătoarelor propriilor copii pentru a crea o legiune de progenituri inteligente
Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, este in centrul unui nou scandal, dupa o investigație publicata de Wall Street ...
-
Acuzații grave. Rusia ar fi folosit DOGE și Starlink pentru a accesa date sensibile ale guvernului american
Un denunțator din cadrul unei agenții federale americane susține, prin intermediul avocatului sau, ca platforma tehnolog ...
-
După manipularea pietei de capital, familia si apropiatii lui Trump baga banii masiv in criptomonede. Urmeaza o dedolarizare accelerata!
Donald Trump, apropiatii sai și familia sa sunt tot mai intersați de industria cripto, arata o analiza Bloomberg. Trump ...
-
Scandal imens pe manipularea pieței de capital: O "trumpistă" a speculat masiv pe bursă înainte ca Trump să suspende războiul comercial
Aleasa trumpista Marjorie Taylor Greene a cumparat actiuni in valoare de zeci de mii de dolari inainte ca presedintele a ...
-
Parkinson este o boală produsă de om. La fel e si Alzheimer!
În vara anului 1982, șapte consumatori de heroina au fost internați intr-un spital din California, paralizați și m ...
-
Americanii se pregătesc pentru ce e mai rău: își construiesc refugii și se înarmează pentru ziua în care haosul va cuprinde lumea
Odata privita ca o atitudine de nișa, mișcarea cetațenilor pregatiți pentru situații de criza capata tot mai multa amplo ...
-
SECTA GARDNER ȘI INSTITUȚIONALIZAREA PEDOFILIEI ÎN ROMÂNIA
Investigație Jurnalistica de Sorin Roșca Stanescu De la Falsificarea Probelor de Polițista Diugan Dana și Procuroru ...
-
Controversă la Ministerul Finanțelor: O fostă inculpată, numită secretar general. Ar fi primit șpagă un Audi A3 şi o poşetă Louis Vuitton
Guvernul continua sa faca numiri controversate in funcții-cheie. Premierul Marcel Ciolacu a aprobat joi, 3 aprilie, la p ...
-
Șeful SIE vrea să-și albească doctoratul cu ajutorul instanței. Plagiatele din lucrare au fost "clasate" de Comisia de Etică de la Academia SRI
În luna februarie, directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Petru Gabriel Vlase, a dat in judecata Mini ...
-
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR. Lista actualizată a indemnizațiilor celor mai criticați magistrați după hotărârea istorică privind alegerile
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) se afla sub atenția intensa a opiniei publice, mai ales dupa decizia istorica de ...
-
Istoria secretă a Războiului din Ucraina. O investigatie New York Times - America a depășit multe dintre liniile sale roșii
Pe timp de razboi, e mereu dificil sa filtrezi propaganda, care vine din toate direcțiile. Acum de exemplu vedem cum inc ...
-
Rezerva de aur a Germaniei, la mâna lui Donald Trump. Nemții sunt îngrijorați că liderul SUA „încearcă să distrugă cea mai importantă industrie din țară"
Germania pastreaza aur in valoare de peste 100 de miliarde de euro in Statele Unite ale Americii, dar viitorul acestor a ...
-
Un document secret al Pentagonului arată că prioritățile militare ale SUA se reorientează spre China. America va sprijini Europa doar cu descurajarea nucleară a Rusiei
Secretarul Apararii, Pete Hegseth, a reorientat armata americana pentru a acorda prioritate descurajarii Chinei de a cuc ...
-
Războinicii europeni sunt in reparatii capitale! Franta si Marea Britanie au mai multi amirali decat nave. România e ca o rățușcă de plastic pe valuri
Pe fondul entuziasmului spitalicesc al lui Napoleon Starmer și Macron Bonaparte, trebuie sa fac o constatare. Britania c ...
-
Lovitura de teatru: Laura Vicol și Sorin Grindeanu formează un cuplu și urmează să se căsătorească
Laura Vicol și Sorin Grindeanu se iubesc și ar urma sa se casatoreasca in toamna! Unde ar vrea cei doi sa petreaca dupa ...
-
Uluitoarele sume de bani pe care l-au încasat șefii Hidroelectrica anul trecut
Directorii și supraveghetorii Hidroelectria primesc, potrivit contractelor de mandat, o indemnizație totala compusa dint ...
-
E revoltător ce s-a descoperit in documentele desecretizate cu privire la asasinarea lui Kennedy
În documentele publicate cu privire la asasinarea lui Kennedy, jurnalistul american Ben Norton a descoperit ca CIA ...
-
Economist: România se îndreaptă către stagflaţie. E cel mai prost scenariu, demn de o ţară aflată în război
Economia romaneasca a intrat intr-o zona extrem de periculoasa, cu o activitate tot mai redusa pe majoritatea ramurilor ...
-
AMEPIP - Cartoful fierbinte al Premierului Marcel Ciolacu
Cum se derobeaza de raspundere Secretariatul General al Guvernului prin șeful lui secretarul general Mihnea Claudiu Drum ...
-
Blindatele Armatei Române (NATO) vor fi asamblate de Rusia
Sub privirile blande ale serviciilor noastre de informații, Rusia se insinueaza pas cu pas in structurile de aparare ale ...
-
Financial Times si Fox News: Rusia și-ar putea extinde influența în România și Bulgaria cu acordul SUA
Rusia ar putea sa iși extinda influența in zone din Romania și Bulgaria, cu acordul SUA. Asta s-ar putea decide in cele ...
-
Atacul lui Trump asupra elitelor cuprinde aproape toate aspectele vieții americane: "Încearcă să schimbe cultura Americii, precum și politica acesteia"
Președintele Donald Trump iși intensifica atacul pe mai multe fronturi asupra a ceea ce susținatorii vad ca o instituție ...
-
I-au cerut lui Trump să retragă trupele de la baza Kogălniceanu. "Afirmația că România e mai sigură ca niciodată e ridicolă și iresponsabilă"
Doua reviste conservatoare americane au cerut administrației Trump sa iși retraga trupele de la Baza Kogalniceanu din Ro ...
-
Adevărul îngrozitor despre mama lui Putin: cum l-a transformat într-un om barbar experiența ei cu moartea cea mai cumplită
Pe strazile inghețate și acoperite de zapada ale Leningradului, familiile iși duceau rudele moarte - aproape mumificate ...
-
Protejata lui Burduja - cu Porsche si BMW în garaj aterizată la Ministerul Energiei ca "expertă" după ce și fâțâit fundul prin Germania
Mihaela Al Madani, o fosta asistenta de manager din Germania, a fost angajata pe un post de consilier superior in Minist ...
-
Monarhia AI a lui Donald Trump - Despre acceleraționism, NRx și ideologii născute la intersecția dintre tehnologie, religie și filosofie
de Mihnea Maruța (...) Futuriștii italieni, majoritatea oameni de litere, disprețuiau femeile, luptau impotriva moralism ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu