Guvernul Ciolacu se pregateste sa ne ingroape pe toti in datorii prin ridicarea plafonării prețurilor la energie: "Soluții există, dar nu trebuie făcute din pix"
Postat la: 01.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Ministerul Energiei a anunțat miercuri, 31 ianuarie, că are în analiză câteva opțiuni de modificare a OUG 27/2022 privind schema de plafonare - compensare a tarifelor la energie, în contextul în care cotațiile de pe piețele spot europene, atât la gaze, cât și la electricitate, au scăzut foarte mult în ultimele luni, până în punctul în care se situează chiar sub plafoanele impuse de Guvernul României.
Citând analizele recente ale Asociației Energia Inteligentă (AEI), expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat că schema de plafonare a prețurilor la energie nu trebuie sub nicio formă anulată înainte de 31 martie 2025. Acesta a semnalat faptul că atât Guvernul, cât și consumatorii finali trebuie să conștientizeze că prețul negociat în contractele de furnizare de gaze sau electricitate va fi blocat pentru oameni până la perioada de înnoire.
În acest context, Guvernul are obligația de a stabili mecanisme de reglare a pieței pentru ca o fluctuație de peste 20% pe piața de gaze, de pildă, în decurs de câteva zile, să activeze o strategie extensivă de protejare a consumatorilor. De la campanii de informare, modificarea legislației pentru transparentizarea prelungirii automate a contractelor la gaze încheiate cu furnizorii, până la impunerea unor noi norme legislative pentru ca piața de trading a gazelor să fie separată complet de cea en-detail, există căi pentru ca Guvernul să nu se pripească în a schimba legea în funcție de cum arată astăzi facturile și cotațiile pe bursa energetică, ci să îngrădească decalajele posibile în contractele care urmează să fie semnate de la 1 aprilie 2025.
„Noi încercăm să scădem şi mai tare facturile. Ar putea să plătească doar mai puţin, mai mult nu vor plăti. Plafoanele maxime rămân la fel", susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El a mai declarat că preţurile la energie electrică şi gaze naturale au scăzut, "dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului sau la vârful crizei energetice, dar este o poză în timp şi o evoluţie dinamică".
„După cum ştiţi, un furnizor nu cumpără toată cantitatea de energie electrică sau de gaze naturale pe care are nevoie să o furnizeze populaţiei sau agenţilor comerciali de pe bursă, de pe piaţa zilei următoare. Are contracte care se încheie de şase luni, de un an de zile - şi se face o medie a preţurilor. Mai mult decât atât, şi pe schema actuală, la gaze naturale, ştiţi foarte bine, avem un plafon de 0,31 lei kilowatt-oră, dar sunt furnizori care facturează sub plafon - şi orice român se poate uita pe factură acasă, cum am făcut şi eu. Am văzut că, de exemplu, sunt facturat undeva la 0,24 - 0,26 lei kilowatt-oră, deci se poate merge sub acest plafon. Sigur, acum desfăşurăm o analiză tehnică şi o să venim cu propuneri pentru eventuale ajustări ale Ordonanţei 27", a spus Burduja.
Ministrul a explicat faptul că schema de compensare-plafonare setează nişte plafoane maxime, însă acest lucru nu înseamnă că un furnizor trebuie să factureze la plafonul maxim. „Preţurile în piaţa liberă au scăzut. Sunt furnizori care, fiind totuşi într-o piaţă competitivă, în care se bat pentru a atrage clienţi, au mers sub acest plafon. Acum ne uităm dacă există vreo modalitate în care să putem să determinăm scăderi şi mai mari ale preţurilor. Ca obiectiv de politică publică este ca facturile românilor să rămână la fel sau să scadă. Noi ne-am dori să le scădem dar, în acelaşi timp, când intervii asupra unei scheme, te poţi expune unor situaţii dinamice în piaţa internaţională şi pe energie electrică şi pe gaze. Suntem cu două războaie, suntem cu evoluţii greu de prezis de către oricine. Şi, atunci, decât să modificăm de foarte multe ori această schemă, noi am preferat o stabilitate", a explicat Burduja.
Specialiștii în energie insistă, insa, că nu trebuie modificată Ordonanța 27, ci trebuie instituite mecanisme de protecție pentru momentul 1 aprilie 2025 - Ce presupune Planul de Măsuri de Urgență Energetică. În 2022, Guvernul României a implementat reglementări pentru a aborda impactul creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, sub forma unor plafoane prevăzute să rămână în vigoare până la data de 31 martie 2025. Aceste măsuri legislative au inclus suspendarea tarifelor contractuale existente și instituirea unui preț maxim de 0,31 lei/kWh pentru utilizatorii rezidențiali. Statul va acoperi diferența dintre prețul maxim stabilit și costurile reale de achiziție ale furnizorilor, în cazul în care acestea depășesc pragul de 0,31 lei/kWh.
Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) a solicitat Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru evitarea dublării preţului la gaze în 2025, venind cu o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie.
„În august 2022, românii achitau 0,31 lei/KWh pentru gazele consumate, astăzi achită 0,29 lei/kWh, adică cu 6% mai puţin. Mai mult, pentru a evita ca după 31 martie 2025, când expiră valabilitatea plafonării preţului la gaze, oamenii să achite preţuri duble la gaze, Asociaţia Energia Inteligentă solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru atingerea preţului corect la consumatori. În acest sens, pentru a veni în sprijinul Executivului şi al românilor, înaintăm o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie. Dacă costurile furnizorilor erau mai mici decât 0,31 lei/kWh atunci furnizorul calcula în fiecare lună un preţ de vânzare compus din costurile de achiziţie la care se adaugă o marjă reglementată. Preţul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de circa 0,55 lei/kWh, preţ care cel mai probabil va rămâne valabil cel puţin până în vara anului 2025", a afirmat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.
În lipsa unui mecanism concret de reglementare pe termen lung, facturile românilor riscă așadar să se dubleze. Deși în vara anului 2025 ar putea reapărea timid concurenţa pe piaţa de gaze, preţuri uşor mai mici vor fi practicate, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026, se explică în document.
Chisăliță a explicat că „absolut nimeni nu poate să fixeze un preț la energie, dar se pot pune în loc niște mecanisme sustenabile și care să conțină submecanisme pentru anumite scenarii care pot apărea în viitor. Scrisoarea deschisă adresată marți guvernului de către Asociația Energia Inteligentă subliniază nevoie modificării legislației pentru ca în situația în care au loc modificări de mai mult de 20% în decurs de 5 zile, în ceea ce privește variația prețului, se activează Mecanismul de Protejare al Consumatorului. Această construcție există inclusiv la Bursa de la New York, care este cea mai liberă și cea mai celebră bursă din lume. Și acolo, dacă există fluctuații foarte mari într-un interval scurt de timp, se blochează bursa și se aplică un mecanism de protecție. Astfel, dacă se întâmplă să fie de pildă un război, există un plan de rezervă. Dacă vrem într-adevăr să găsim niște soluții, acestea există și nu trebuie făcute din pix, fiindcă așa vor ține exact o secundă și apoi lucrurile se vor schimba imediat", a punctat expertul.
Soluția nu este să se renunțe la plafonare, indică Dumitru Chisăliță, ci ca legea, așa cum este ea în momentul de față, să fie lăsată să meargă până în 31 martie 2025, dar în același timp să pregătim elementul post 1 aprilie 2025. „Dacă plafonăm astăzi în funcție de costurile din prezent, de 0,22/KWh, suma reprezintă oricum valoarea deja existentă și fără plafonare, deci problema survine după 1 aprilie 2025 când trebuie ca Guvernul să se asigure că nu vor sări prețurile, determinând furnizorii ca acum, când vor încheia contracte pentru intervale de un an, doi, trei, să vină cu niște prețuri corecte."
Problema nu este prețul din factura de astăzi, ci cel din contractele care, dacă nu vor fi instituite mecanisme care să îl aducă la prețul pieței, consumatorul final va suferi după 1 aprilie 2025. Potrivit declarațiilor lui Dumitru Chisăliță pentru Ziare.com, trebuie să existe o marjă la vedere astfel încât să se vadă foarte clar cât rămâne și cât nu rămâne în buzunarul furnizorului. „
Avem nevoie de suspendarea prevederilor din Codul Civil care a determinat ca astăzi toată lumea să aibă contracte fără să știe ce preț este cuprins în ele, fiindcă furnizorul poate prelungi contractele fără a informa consumatorul și să modifice tarifele",
a explicat expertul.
Mai exact, ar trebui înfiinţată o entitate de Soluţionare alternativă a litigiilor de pe piaţa energiei, dezvoltată ca un Parteneriat Public cu o Asociaţie Non Profit de specialitate; suspendarea pe un termen de 3 ani a prevederilor din Codul Civil privind piaţa de energie prin care furnizorii pot să prelungească un contract de furnizare fără semnătura efectivă a clientului pe un contract/act adiţional.
Pentru ca anul viitor să fie mitigat un potențial scenariu în care tarifele vor fluctua masiv după reliberalizarea prețurilor la gaze și energie, este necesară demararea urgentă a unei campanii masive de informare şi pregătire a consumatorilor, au explicat cei de la AEI în scrisoarea deschisă adresată Guvernului.
Reprezentanţii AEI au mai solicitat profesionalizarea „câinilor de pază" ai unei pieţe libere - reorganizarea ANRE, Consiliul Concurenţei, ANPC şi înlocuirea în modul de lucru al acestora ca acţiuni principale elementele reactive - amendarea celor care încalcă legea după sesizarea unor abuzuri, cu acţiuni preventive şi de reducere a abuzurilor asupra consumatorilor şi prevenire a încălcării legii.
Totodată, AEI consideră necesare reglementări ale pieţei. Printre acestea se numără organizarea de către ANRE (direct şi indirect) a unor sesiuni/acţiuni de ofertare concurenţială a gazelor naturale începând cu data de 1 aprilie 2024, pentru refacerea concurenţei. Reprezentanţii asociaţiei fac referire şi la abonamentul la gaze solicitând, printre altele, aplicarea modelului pentru aplatizarea vârfurilor de cost din perioadele de iarnă cu transferul costurilor în perioada cu minimum de cost (perioada caldă) şi publicarea marjei comerciale pe facturile de gaze care, conform estimărilor AEI, înseamnă o reducere a preţului gazelor cu circa 2% (pe baza datelor din anul 2021).
Pe listă se mai află şi măsuri fiscale, precum: reducerea TVA de la 19% la 5% pentru următorul an pentru toate contractele nou încheiate (nu se aplică pentru contractele care sunt prelungite prin act adiţional), măsură care ar determina o scădere a preţului mediu al gazelor la consumatorul final casnic cu circa 16%; impunerea unui nou model de impozitare progresist al supraprofiturilor furnizorilor, dar cu scopul unic de a reduce nivelul ofertelor de preţ şi nu de a colecta bani la bugetul de stat.
„În viitor, când piaţa se va confrunta cu creşteri repetate de 20 - 30% ale preţului la nivel de câteva zile (5-10 zile consecutive), nu mai putem vorbi de o piaţă liberă pe deplin funcţională. O piaţă disfuncţională a energiei, cu un dezechilibru mare între cerere şi ofertă, impune o altă abordare, care trebuie legiferată. Este important să se stabilească când se aplică astfel de măsuri", se mai precizează în scrisoarea AEI.
Dumitru Chisăliță a semnalat o problemă foarte importantă care trebuie rezolvată prin intervenția Guvernului, care ține de separarea tradingului de piața en-detail. „În momentul în care furnizorul face doar vânzare de gaze naturale, are tendința să speculeze pozitiv sau negativ cu gazele cumpărate de fapt pentru consumatorul final. Mai exact, dacă un furnizor a cumpărat în urmă cu două luni de zile cu 22 de euro/MWh și acum prețul este 50 de euro/MWh, furnizorii vând mai departe gazul destinat inițial consumatorilor, își marchează o marjă de profit de 100% și ridică prețul pentru noile stocuri care merg la consumatorul final la 50 de euro/MWh, modificând prețurile finale în consecință."
Expertul a punctat că acest lucru se întâmplă legal, fiindcă nu există o separare între trading și piața de gaze pentru consumatorii final. În momentul în care ar fi interzis tradingul cu stocurile de pe piața en-detail, acest fenomen nu mai poate avea loc.
„Noi trebuie să înțelegem că piața de gaze naturale, ca și piața energetică, are o dinamică. Ceea ce se observă în momentul de față, va avea efecte peste o anumită perioadă de timp. Dar este foarte important ca ceea ce vedem noi că se întâmplă astăzi într-adevăr să se întâmple peste un an de zile, să existe o doză de predictibilitate. Contractele existente nu pot fi rupte, dar putem avea grijă ca în momentul în care încheiem noi contracte, tarifele să fie racordate la prețul pieței", a semnalat Dumitru Chisăliță pentru sursa citată.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Zeci de parlamentari cu imobile în București și Ilfov primesc bani de chirie. Care sunt cele mai sonore nume
Zeci de parlamentari primesc bani de chirie deși au imobile in București sau Ilfov. Cei mai mulți dintre aceștia sunt de ...
-
Dezvaluiri explozive - Serviciile secrete iraniene despre șeful AIEA Rafael Gross : "Lucrează în cooperare cu Israelul!"
Serviciile de informații iraniene au anunțat ca dețin documente care arata ca șeful Agenției Internaționale pentru Energ ...
-
O ilegalitate imensa la AMEPIP: Cu o depăsire a termenului de doua luni, incompetentul Cătălin Hojda e (re)numit la conducerea interimară in ciuda Comisiei Europene
Premierul interimar al Romaniei, Catalin Predoiu, profita de haosul din tara si de faptul ca atentia opiniei publice e c ...
-
Mafia lui Burduja stie cum sa SAPE statul! O operatiune de 132 de milioane de euro din bani publici
Scenariul de coșmar al corupției sistemice se rescrie in sectorul energetic. Protagoniști: SAPE S.A., doua SRL-uri-fanto ...
-
Rusia a angajat fermieri africani pentru a face șampon, apoi i-a trimis la război in Ucraina
Migranții disperați atrași la Moscova de anunțuri false de angajare sunt folosiți pentru a consolida forțele de invazie ...
-
OZN-urile au fost folosite de Pentagon pentru a masca cele mai obscure programe militare ale SUA
O echipa a Pentagonului, insarcinata de Congres sa investigheze presupuse programe secrete privind tehnologie extrateres ...
-
Paradoxul "Burduja" - bani pentru mafie: România produce din ce în ce mai multă energie solară, dar o oprește voit dintr-un motiv bizar
Parcurile fotovoltaice se inmulțesc rapid in Romania, capacitatea instalata trecand deja de 2.400 MW și noi proiecte fii ...
-
Ce conține dosarul Epstein în care Musk spune ca ar apărea și președintele Trump. Nume grele în jurnalele infractorului sexual
Aproape 200 de nume legate de conspirația Jeffrey Epstein-Ghislaine Maxwell privind traficul sexual ar putea fi publicat ...
-
Ce tactică incredibilă de camuflaj a încercat Rusia pentru a-și salva bombardierele strategice inaintea operatiunii SpiderWeb despre care aflase de la contrspionaj
Imaginile din satelit ale celor patru baze aeriene rusești care au fost atacate duminica de Ucraina in Operatiunea Spide ...
-
Nicusor Dan n-a fost singurul: Peste 6.000 de elevi au colaborat cu Securitatea. Pentru ce îi recrutau securiștii pe copii
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) transmite ca peste 6.000 de persoane au colaborat cu S ...
-
Românii sunt disperați de apropierea unui nou tsunami al prețurilor la energie. Mafia lui Burduja drenează bani europeni
Prețurile la electricitate sunt așteptate sa creasca din nou - dupa scoaterea plafonarii de la 1 iunie -, deși se afla d ...
-
Nicușor Dan nu a studiat nici la prestigioasa École Normale Supérieure. El a frecventat numai universități mediocre din comunele adiacente Parisului
Universitatea la care Nicușor Dan și-a luat doctoratul este departe de a fi adevarata Universitate Sorbona, aratam in ur ...
-
Barosanii lui Grindeanu de la Aeroporturi București și-au majorat de peste 5 ori indemnizațiile la 70.000 lei brut pe lună în plină criză a deficitului bugetar
Acționarii Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB) au aprobat luni majorarea de peste cinci ori, la aproape 70. ...
-
Cum s-a impartit Europa de Est: Kristi Noem in Polonia la fel cum Nicolas Lerner a fost in România inainte de alegeri. Bucurestiul e pe axa Paris, iar Varsovia pe axa SUA
Un avion american misterios a aterizat la București in seara zilei de marți, 27 mai 2025, la ora locala 22:00, venind di ...
-
Frăția securistilor vechi cu cei noi: Se pune la cale o imensa afacere cu armament pe sub bagheta lui Angel Tîlvăr
Ministerul Apararii Naționale pregatește unul din cele mai paguboase și nocive contracte pentru Armata romana inainte de ...
-
Senatul SUA scoate la iveală secretele Dosarului Pfizer. E odios cum s-au petrecut faptele in pandemie
În mijlocul unei dezbateri internaționale reinnoite despre riscurile asociate vaccinurilor impotriva COVID-19, in ...
-
Nepoata lui Donald Trump dezvaluie ca presedintele SUA suferă de o boală secreta foarte periculoasa pentru functia pe care o are liderul lumii occidentale
Mary Trump, nepoata liderului de la Casa Alba, care acum locuiește in Marea Britanie a dezvaluit intr-un interviu acorda ...
-
Dezvăluirea pe care Big Pharma vrea s-o ascundă cu orice preț: Vaccinurile COVID-19 au modificat ireversibil genomul uman
Genomul uman este format din tot ADN-ul dintr-o celula umana, inclusiv genele care codifica proteine și secvențele necod ...
-
De ce tot merge Simion la Cluj? Organizația religioasă și financiară cu legături MAGA și "consultantul" american Brian Brown, implicat în acțiuni extremiste în Europa de Est
Liderul AUR, George Simion, a venit la Cluj imediat dupa ce a pierdut alegerile prezidențiale, iar intr-o postare pe reț ...
-
O minciună colosală: De fapt, Nicușor Dan nu a absolvit Universitatea Sorbona!
"Nicușor Dan e doctor la Sorbona". Așa ne-au vanturat presa și propagandiștii in fața, ca pe o diploma sfanta. „La ...
-
Marea înscenare a alegerilor: S-a creat isteria ca România intră in faliment daca nu e ales un anume candidat. O analiză detaliată arată că țara noastră nu este in criză economică
"Romania nu este in nicio criza economica, financiara, valutara, dar daca cei de la putere vorbesc despre acest lucru si ...
-
Oficialii americani au întârziat deliberat avertizarea publicului cu privire la riscul de miocardită cauzat de vaccinul COVID
Oficialii americani din domeniul sanatații cunoșteau riscurile de miocardita cauzate de vaccinurile COVID-19, dar au min ...
-
Tratatul OMS privind pandemiile este de-a dreptul criminal: Arestarea pe loc a protestatarilor, vaccinarea obligatorie a tuturor cetatenilor!
Cunoscutul avocat Iulian Urban atrage atentia asupra mai multor prevederi din tratatul Organizatiei Mondiale a Sanatatii ...
-
Minciuna e de AUR: Departamentul Justiție al SUA a publicat dovada acceptării contractului de lobby de 1,5 milioane de euro sub semnătura vicepreședintelui Marius Lulea
Departamentul de Justiție al Statelor Unite a publicat un amendament pe site-ul oficial in care apare un nou document, d ...
-
O bandă interzisă de motocicliști a comandat furtul tezaurului românesc de la muzeul din Olanda. Un clan interlop din România e în spatele loviturii
Banda de motocicliști interzisa Hardliners este implicata in furtul unor opere de arta romanești de la Muzeul Drents din ...
-
Documente din scandalul Nordis: Imobile care nu corespund cu cele prevăzute în promisiunea de vânzare-cumpărare
Pagubiții Nordis inca așteapta sa-și primeasca banii inapoi sau imobilele promise. Însa, pana la implinirea acesto ...
-
Investigatie POLITICO: Cine este "lordul" războiului misterios din spatele alegerilor ratate din România
Într-o dimineața rece de sambata, in decembrie anul trecut, Calin Georgescu, ultranaționalistul de extrema dreapta ...
-
Profitul Hidroelectrica se prăbușește accelerat prin incompetenta manageriatului: 56% la venituri mai mici cu 26%. Cea mai slaba productie de energie din ultimii 10 ani
Hidroelectrica raporteaza un profit net de 589 mil. lei in T1/2025, in scadere cu 56% fata de aceeasi perioada din 2024, ...
-
Conturile Vaticanului: Ce reprezintă datoria de două miliarde pe care Bergoglio a lăsat-o moștenire Papei Leon al XIV-lea
În 2013, Benedict al XVI-lea a demisionat din rolul sau de vicar al lui Hristos pe Pamant, dar și din cel de șef a ...
-
Analiză: Acordul care a trădat Europa - când Germania a fost scoasă din joc!
Nimeni nu s-a așteptat ca tradarea sa vina așa: rece, legala, semnata cu pixul și pecetluita cu o strangere de mana. Ger ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu