Investigație bombă WSJ: Cum importă SUA petrol rusesc eludând sancțiunile impuse tot de SUA!
Postat la: 03.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Rafinăria de la Priolo, în Sicilia, deținută de Lukoil, cel de-al doilea grup rusesc de rafinării, ar fi scăparea pentru eludarea sancțiunilor, care interzic SUA să importe petrol din Rusia, după războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.
Plângerea este rezultatul unei investigații realizate de "Wall Street Journal", care a reconstruit și trasat rutele navelor care sosesc la Siracuza pentru a descărca țiței și pentru a încărca produse procesate din uzina siciliană de rafinare, gazeificare și cogenerare de energie Lukoil, care primește până la 93% țiței din Rusia, pentru a produce benzină, pe care o trimite apoi în Statele Unite unor grupuri precum Exxon, fără a încălca oficial sancțiunile.
Cum? Marea majoritate a petrolului rafinăriei din Priolo provine din Rusia. În Sicilia, petrolul rusesc este rafinat, un proces care îl face să devină "italian", conform unei practici consolidate care permite țițeiului să se schimbe în funcție de locul în care este rafinat, relatează Corriere Della Sera preluat de Rador.
De la sfârșitul lunii februarie, Statele Unite au interzis importul de petrol rusesc, în cadrul sancțiunilor lansate pentru a pedepsi invazia rusă a Ucrainei, precum și pe cele care afectează personal oligarhii și companiile care au legături cu președintele Putin. Chiar și Uniunea Europeană, după luni de discuții, a decis să urmeze exemplul SUA, iar embargoul asupra petrolului rusesc va începe din 5 decembrie în UE. Până atunci, însă, grupurile din Europa, inclusiv Italia, pot continua să cumpere țiței rusesc fără probleme. Cum face și ISAB di Priolo. Spre deosebire de cel mai mare grup de rafinare din Rusia, Rosneft, care este controlat direct de Stat, compania Lukoil nu a fost sancționată. Și își menține prezența în SUA, unde distribuie produse petroliere în 11 State. O poate face pentru că petrolul în călătoria sa spre America se oprește în Sicilia, la rafinăria Lukoil din Priolo, a doua ca mărime din Italia și a cincea din Europa.
Înainte de războiul din Ucraina, ISAB din Priolo importa petrol din cel puțin 15 țări, iar petrolul rusesc cântărea în medie 30%. Acum, însă, cea mai mare parte a țițeiului provine din Rusia, deoarece băncile europene au încetat să mai finanțeze ISAB, după invazia rusă a Ucrainei. Până la 93% din importurile sale de țiței au venit din Rusia din aprilie, restul este kazah. Tot petrolul provine din porturile rusești, în special din Primorsk.
Potrivit anchetei WSJ, care a folosit, printre altele, imagini din satelit pentru a urmări traficul maritim, tot țițeiul cumpărat de Lukoil provine acum din porturile rusești. În special, ancheta arată imagini din SCF Baltica, un petrolier aparținând celei mai mari companii maritime ruse, controlat de Stat și sancționat de Statele Unite, acostat în portul rusesc Primorsk, în timp ce la sfârșitul lunii martie era plin cu țiței. Aceeași navă petrolieră a fost depistată la câteva săptămâni după ce a livrat țiței către rafinăria Lukoil din Priolo. Este un pas crucial, care permite companiei Lukoil să trimită petrol rusesc până în Statele Unite. Acest lucru este posibil, deoarece sancțiunile SUA prevăd o excepție, fără a lua în considerare toate produsele de origine rusă care au suferit "o transformare substanțială" în altă țară.
Din luna martie a acestui an, rafinăria din Priolo a exportat aproape 5 milioane de barili de produse petroliere în Statele Unite, inclusiv 2,5 milioane de barili de benzină, suficient pentru a umple 7 milioane de mașini.
WSJ a urmărit cisternele care au livrat produsele rafinate din Sicilia către șapte cumpărători diferiți în 13 locații diferite, inclusiv terminalele Exxon din apropiere de Houston și din New Jersey. Deși nu este întotdeauna posibil să cunoaștem cine cumpără, printre clienți se numără gigantul petrolier Exxon Mobile și Litasko, compania comercială de petrol controlată de Lukoil. Din martie, cele mai mari cantități de țiței au fost livrate la terminalul Bayton al Exxon, lângă Huston, în Texas. WSJ a mai constatat că cea mai mare parte a benzinei a fost livrată tot în Texas, către terminalul Magellan, o companie de distribuție a produselor energetice. Un purtător de cuvânt al companiei, deși recunoaște că a primit benzina, declară, însă, că nu este cumpărătorul. Și nici datele nu indică acest lucru.
Un alt transport, de peste 300.000 de barili de benzină, a fost livrat la un terminal din New Jersey în numele Exxon. La solicitarea ziarului, Exxon a reiterat că respectă sancțiunile și că toate produsele achiziționate în cauză sunt italiene. Lukoil, în schimb, nu a răspuns la multiplele solicitări din partea ziarului.
Dacă petrolul care tranzitează din Sicilia reprezintă doar o fracțiune din importurile de petrol ale Statelor Unite, triangularea cu Priolo demonstrează cât de dificilă este urmărirea traseului petrolului sancționat și, astfel, evitarea sancțiunilor.
Embargoul petrolului din Rusia, care va intra în vigoare în UE pe 5 decembrie, va închide "gaura" de la Priolo din rețeaua de sancțiuni. Forțând, probabil, rafinăria să își suspende activitatea, cu repercusiuni grave asupra muncitorilor sicilieni. Dar noul ministru pentru Întreprinderi și Made in Italy, Adolfo Russo, se ocupă deja de această problemă. "A avut loc deja o primă măsură, cu scrisoarea Comitetului de securitate financiară al MEF, care atestă că societatea nu este supusă sancțiunilor. Este un prim pas semnificativ, în puține ore, care va fi urmat de alții pentru a crea cel mai bun context posibil, astfel încât compania să depășească trecerea decisiă din 5 decembrie și să își continue activitatea", a declarat Urso, luni, precizând că "toate ipotezele sunt pe masa discuțiilor", chiar și o posibilă intervenție pentru rafinăria din Priolo prin SACE.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Francis Fukuyama: Ce înseamnă un Trump dezlănțuit pentru America
Victoria răsunătoare a lui Donald Trump și a Partidului Republican de marți seară va duce la schimbări majore în domenii politice importante, de la imigrație la Ucraina.
-
După victoria lui Trump au explodat vânzările de cărți despre tiranie, extrema dreaptă, sau Orwell
Cărţile despre democraţie, distopie, tiranie, feminism şi politici de extremă dreaptă au urcat rapid în topul celor mai bine vândute, în urma câştigării alegerilor prezidenţiale din SUA de către Donald Trump. Vă prezentăm mai jos principalele titluri care sunt tot mai căutate în rândul cititorilor americani.
-
Reuters: Republicanii lui Trump vor avea toată puterea - SUA pot fi transformate pentru decenii
Republicanii lui Donald Trump au încă un loc în Senatul SUA şi sunt pe cale să îşi păstreze controlul restrâns şi asupra Camerei Reprezentanţilor, ceea ce înseamnă că vor avea majoritate în ambele camere ale Congresului anul viitor, oferindu-i preşedintelui ales Donald Trump o pârghie importantă de putere, relatează Reuters.
-
Un profesor emerit vorbește despre marea luptă a vremurilor noastre: Trebuie să-ţi pierzi identitatea istorică, lingvistică, pentru a fi acceptat în lume!
Academicianul Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, a atras atenţia, joi, asupra faptului că formule aparţinând ideologiei woke sau cancel culture, manifestate în primul rând campusurile marilor universităţi americane, "circulă în prezent şi în România, printre tineri" și că astfel, paradoxal, revin ideile marxiste.
-
Vicepreședintele PE se asigură personal că România va beneficia de miliarde de euro prin politica de coeziune
Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, susține că România beneficiază prin politica de coeziune de 31,5 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, precizând că s-a asigurat personal că țara noastră va avea parte în continuare sume de bani considerabile .
-
Sondaj CURS - Cine intră în turul II la alegerile prezidențiale: Egalitate pentru locul secund
Un sondaj realizat de CURS relevă date interesante pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Prezidențiabilul PSD, Marcel Ciolacu, este mare favorit să acceadă în turul II, dar pentru locul secund este o bătălie extrem de strânsă între Nicolae Ciucă și George Simion.
-
Heidi Klum: „Am fost bărbat până acum. E prima dată când trăiesc ca femeie!"
Topmodelul de 51 de ani - care are patru copii cu fostul ei soț, muzicianul Seal - este căsătorită acum cu un bărbat mai tânăr decât ea, Tom Kaulitz, lucru care, cel mai probabil, e o premieră pentru ea având în vedere că în restul vieților ei anterioare a fost doar... bărbat.
-
Doi români au aruncat în aer, din greșeală, un apartament pe care îl renovau în Belgia
Doi muncitori români au fost grav răniți după o explozie produsă în timp ce lucrau într-un apartament. Unul are arsuri grave și a fost găsit în stare de șoc.
-
O femeie concediată abuziv din cauza opiniilor sale critice în materie de gen, despăgubită cu 82.000 de euro
O angajată a Centrului de criză pentru viol din Marea Britanie, care a fost concediată pe nedrept din cauza opiniilor sale critice în materie de gen, a primit o despăgubire în valoare de 82.000 de euro.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
- 2.Două terorii ale conspirației legate de inundatiile din Valencia: Pedeapsa HAARP după ce Spania a refuzat sa mai ajute Israel si previziunea dintr-un serial de succes
- 3.Operatiunea "Tridentul": UE ne pregăteste de Apolcalipsă. Planul secret discutat la cel mai înalt nivel - Pandemie, climă dereglată și război
- 4.Dan Dungaciu, afirmații șocante: Occidentul a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei. României i s-a dat peste mână
- 5.Avocatul german Dr. Reiner Fuellmich care voia sa faca un Nurmberg al Pandemiei e persecutat în închisoare
- 6.Dezvăluiri despre ce se întâmplă cu adevărat pe cer referitor la Chem Trails
- 7.Nașul vaccinurilor aruncă bomba: "Am experimentat pe orfani și copii cu dizabilități!"
- 8.Lumea Politică: Marcel și Roxana Ciolacu au făcut partajul. Cine ar putea ajunge Prima Doamnă în caz de victorie în alegeri
- 9.Conspirațiile din jurul morții lui Burebista
- 10.Afaceri imobiliare între familiile Ciolacu și Grindeanu. Cine este intermediarul pentru casele construite la Timișoara
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu