Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cine sunt evreii Torah care ard steagurile israeliene și vor distrugerea statului Israel

Postat la: 17.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Odată cu izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas lumea întreagă s-a polarizat alegând una dintre taberele beligerante. O surpriză o constituie evreii ultraortodocși care susțin foarte vocal palestinienii și distrug steagurile israeliene. Sunt așa numiții evrei Torah iar explicațiile pozițiiei lor sunt preponderent religioase.

Evreii care critică sau se opun sionismului sunt de obicei ortodocși și susțin că Israelul poate fi recâștigat doar în mod miraculos. Ei văd starea actuală ca pe o încercare umană blasfemioasă de a uzurpa rolul lui Dumnezeu și mulți lucrează activ pentru a demonta statul secular Israel. Totuși, spre deosebire de mulți antisioniști gentili, antisioniștii evrei cred de obicei cu fermitate în dreptul evreilor la Țara lui Israel, dar numai în timpul viitor al mântuirii. Cel mai cunoscut grup de antisionişti religioşi evrei sunt Neturei Karta.

Două temeiuri religioase comune sunt de obicei date pentru antisionism. Una este că sionismul de astăzi este un sionism laic, plin de influențe non-evreiești și lipsit de caracteristici cheie precum Mashiach și Templul reconstruit. Aderenții acestei poziții sunt mai degrabă de partea non-sionistă, decât anti-sionistă. Celălalt motiv este că Talmudul (Meseches Kesuvos, 111a), ca parte a unei discuții a anumitor versete din Tora care menționează jurămintele, afirmă că atunci când Israel a intrat în al doilea exil, au existat trei jurăminte între Cer și Pământ:

  • Israelul nu s-ar „înălța ca un zid" [cucerește Eretz Yisrael prin forță masivă].
  • Dumnezeu l-a făcut pe Israel să jure că nu se va răzvrăti împotriva națiunilor lumii [se va supune guvernelor din exil].
  • Dumnezeu i-a făcut pe neevrei să jure că nu asupresc Israelul „prea mult" [traducerea expresiei yoter midai].
  • Grupurile care acceptă aceste poziții sunt mai mult de partea antisionistă.

Contrarăspunsul religios la cele de mai sus este că sionismul secular este o etapă preliminară a sionismului religios și că jurămintele nu se mai aplică, deoarece gentilii și-au încălcat partea (prin acțiuni precum persecuțiile romane, Inchiziția spaniolă și Holocaustul nazist). Declarația Balfour din 1917 și votul de împărțire al Națiunilor Unite din 1947 sunt, de asemenea, considerate ca au dat permisiunea evreilor de a restabili statul de către conducătorii neevrei din zonă. Odată ce această permisiune a fost acordată, nu a mai putut fi revocată. De asemenea, trebuie remarcat faptul că jurămintele citate mai sus sunt menționate doar ca punct secundar într-un singur loc într-o discuție din Gemara și ca punct de vedere al unui individ. Mulți oameni simt că nu aplică în niciun caz.

Unii evrei religioși sioniști văd formarea statului secular ca accelerând procesul de mântuire, ei înșiși jucând un rol major în îndeplinirea voinței lui Dumnezeu prin slujirea statului, a cărui creație este adesea văzută ca miraculoasă. Așa-zișii evrei „non-sioniști" sunt mulțumiți că Israelul există din punct de vedere practic - ca un refugiu pentru evreii asupriți și ca un pământ îmbibat cu sfințenie, potrivit pentru studiul Torei. Dar, în general, ei nu atribuie o semnificație religioasă formării statului modern și adesea condamnă aspecte ale culturii sale seculare.

Neturei Karta este un grup religios marginal, evrei mandatari din Ierusalim care se opune sionismului și face apel la o „dezestructurare pașnică" a Statului Israel, în credința că evreilor li se interzice să aibă propriul lor stat până la venirea lui Mesia evreiesc și că statul Israel este o rebeliune împotriva lui Dumnezeu. În Israel, unii membri se roagă și la beit midrash afiliat, în cartierul Meah Shearim din Ierusalim și în Ramat Beit Shemesh Bet. Neturei Karta afirmă că nu există un număr oficial al numărului de membri

În ianuarie 2023, trei membri ai Neturei Karta s-au întâlnit cu oficiali proeminenți ai Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) și cu familiile militanților palestinieni în timpul unei vizite în tabăra de refugiați din Jenin. Membrii Neturei Karta au vizitat, de asemenea, casa lui Bassam al-Saadi, care a fost închis de Israel pentru activitățile de conducere ale Jihadului Islamic. Autoritățile israeliene au arestat doi dintre membrii Neturei Karta la întoarcerea lor în Israel pentru intrare ilegală în Zona A din Cisiordania.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE