CNN: Armata ucraineană, cu moralul la pământ: S-a ajuns în situația ca prima dezertare să nu fie pedepsită
Postat la: 10.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Doi ani și jumătate de ofensivă dură a Rusiei au decimat multe unități ucrainene. Întăririle sunt puține și rare, lăsând unii soldați epuizați și demoralizați. Situația este deosebit de gravă în rândul unităților de infanterie de lângă Pokrovsk și în alte părți de pe linia frontului de est, unde Ucraina se luptă să oprească avansul lent al Rusiei.
CNN a vorbit cu șase comandanți și ofițeri care luptă sau supravegheau până de curând unități din zonă. Toți cei șase au declarat că dezertarea și insubordonarea devin o problemă generalizată, în special în rândul soldaților nou recrutați.
Patru dintre cei șase au cerut ca numele lor să fie schimbate sau ascunse din cauza naturii sensibile a subiectului și pentru că nu sunt autorizați să vorbească cu presa.
„Nu toți soldații mobilizați își părăsesc pozițiile, dar majoritatea o fac. Când cei noi vin aici, ei văd cât de dificil este. Ei văd o mulțime de drone inamice, artilerie și mortiere", a declarat pentru CNN comandantul unei unități care luptă în prezent în Pokrovsk. De asemenea, el a cerut să rămână anonim.
„Merg o dată la poziții și, dacă supraviețuiesc, nu se mai întorc niciodată. Fie își părăsesc pozițiile, fie refuză să meargă în luptă, fie încearcă să găsească o modalitate de a părăsi armata", a adăugat el.
Spre deosebire de cei care s-au oferit voluntari mai devreme în război, mulți dintre noii recruți nu au avut de ales în ceea ce privește intrarea în conflict. Ei au fost chemați după ce noua lege de mobilizare a Ucrainei a intrat în vigoare în primăvară și nu pot pleca legal decât după ce guvernul introduce demobilizarea, cu excepția cazului în care obțin o permisiune specială în acest sens.
Cu toate acestea, problemele de disciplină au început cu mult înainte de acest moment. Ucraina a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă în timpul iernii și primăverii trecute. Lunile de întârziere în obținerea asistenței militare americane în țară au dus la o lipsă critică de muniție și la o cădere majoră a moralului.
Mai mulți soldați au declarat atunci pentru CNN că de multe ori se aflau într-o poziție bună, cu o vedere clară asupra inamicului care se apropia și fără cartușe de artilerie de tras. Unii au vorbit despre faptul că se simțeau vinovați pentru că nu erau capabili să asigure o acoperire adecvată pentru unitățile lor de infanterie.
„Zilele sunt lungi, trăiesc într-un adăpost, sunt la datorie 24 de ore din 24 și, dacă nu pot trage, rușii au un avantaj, îi aud avansând și știu că, dacă ar fi tras, nu s-ar fi întâmplat nimic", a declarat Andryi Horetskyi, un ofițer militar ucrainean a cărui unitate luptă acum în Chasiv Yar, un alt punct fierbinte de pe linia frontului de est.
Serhiy Tsehotskiy, ofițer în cadrul Brigăzii 59 de Infanterie Motorizată Separată, a declarat pentru CNN că unitatea încearcă să rotească soldații la fiecare trei-patru zile. Dar dronele, al căror număr nu a făcut decât să crească pe parcursul războiului, pot face acest lucru prea periculos, forțând soldații să rămână pe loc pentru mai mult timp. „Recordul este de 20 de zile", a spus el.
Pe măsură ce situația pe câmpul de luptă s-a deteriorat, un număr tot mai mare de soldați au început să renunțe. Doar în primele patru luni ale anului 2024, procurorii au lansat proceduri penale împotriva a aproape 19 000 de soldați care fie și-au abandonat posturile, fie au dezertat, potrivit parlamentului ucrainean. Mai mult de un milion de ucraineni servesc în forțele de apărare și securitate ale țării, deși acest număr îi include pe toți, inclusiv pe cei care lucrează în birouri aflate departe de linia frontului.
Este un număr uluitor și - cel mai probabil - incomplet. Mai mulți comandanți au declarat pentru CNN că mulți ofițeri nu raportau dezertările și absențele neautorizate, sperând în schimb să convingă trupele să se întoarcă de bunăvoie, fără a fi pedepsite.
Această abordare a devenit atât de comună încât Ucraina a modificat legea pentru a dezincrimina dezertarea și absența fără permisie, dacă sunt comise pentru prima dată.
Horetskyi a declarat pentru CNN că această mișcare are sens. „Amenințările nu vor face decât să înrăutățească lucrurile. Un comandant inteligent va amâna amenințările sau chiar le va evita", a spus el.
Pokrovsk a devenit epicentrul luptei pentru estul Ucrainei. Forțele ruse se îndreaptă spre oraș de luni de zile, dar avansurile lor s-au accelerat în ultimele săptămâni, pe măsură ce apărarea ucraineană începe să se prăbușească.
Președintele rus Vladimir Putin a precizat că obiectivul său este de a prelua controlul asupra întregii regiuni ucrainene Donețk și Luhansk, iar cucerirea Pokrovskului, un important nod militar și de aprovizionare, ar fi un pas important în direcția acestui obiectiv.
Pokrovsk se află pe un drum cheie care îl leagă de alte orașe militare din zonă și de o cale ferată care îl leagă de Dnipro. Ultima mare mină de cărbune cocsificabil aflată încă sub controlul Kievului se află, de asemenea, chiar la vest de oraș, furnizând cocs pentru fabricarea oțelului - o resursă indispensabilă pe timp de război.
Soldații ucraineni din zonă prezintă o imagine sumbră a situației. Forțele Kievului sunt în mod clar depășite numeric și militar, unii comandanți estimând că există 10 soldați ruși pentru fiecare ucrainean.
Dar, de asemenea, se pare că se luptă cu probleme pe care și le-au creat singure.
Un ofițer dintr-o brigadă care luptă în Pokrovsk, care a cerut ca numele său să nu fie dezvăluit din motive de securitate, a declarat pentru CNN că slaba comunicare între diferitele unități este o problemă majoră acolo.
Au existat chiar cazuri în care trupele nu au dezvăluit imaginea completă a câmpului de luptă altor unități de teamă că le-ar face să arate rău, a spus ofițerul.
Comandantul unui batalion din nordul Donețkului a declarat că flancul său a fost lăsat recent expus atacurilor rusești după ce soldați din unitățile vecine și-au abandonat pozițiile fără să raporteze acest lucru.
Numărul mare de unități diferite pe care Kievul le-a trimis pe liniile de front din est a cauzat probleme de comunicare, potrivit mai multor soldați de rând care luptau până de curând în Pokrovsk.
Unul dintre aceștia a declarat că nu a fost ceva neobișnuit ca bruiajele de semnal ucrainene să afecteze coordonarea vitală și lansarea dronelor, deoarece unitățile din brigăzi diferite nu au comunicat corespunzător.
Un grup de saperi - sau geniști de luptă - a vorbit cu CNN în apropierea graniței dintre Ucraina și regiunea Kursk din Rusia, unde au fost recent redistribuiți de la sud de Pokrovsk.
Kievul a lansat incursiunea sa surpriză în Kursk luna trecută, luând Moscova prin surprindere și avansând rapid aproximativ 30 de kilometri (19 mile) în teritoriul rus.
Liderii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au declarat că unul dintre obiectivele operațiunii a fost acela de a preveni noi atacuri asupra nordului Ucrainei, arătând în același timp aliaților occidentali ai Kievului că, cu sprijinul adecvat, armata ucraineană poate riposta și, în cele din urmă, poate câștiga războiul.
Operațiunea a dat, de asemenea, un impuls major unei națiuni epuizate. Ucraina a fost pe picior de plecare în cea mai mare parte a anului trecut, suportând atacuri neîncetate, pene de curent și pierderi sfâșietoare.
Dar geniștii nu erau prea siguri de strategie. După ce tocmai terminaseră o misiune lungă peste graniță, ei erau prăbușiți în jurul unei mese în fața unui restaurant închis din apropierea frontierei, așteptând ca mașina lor să apară.
Fumând în lanț și încercând să rămână treji, se întrebau de ce au fost trimiși la Kursk, în condițiile în care linia frontului de est este în dezordine.
„M-am simțit ciudat intrând în Rusia, pentru că în acest război trebuia să ne apărăm pământul și țara, iar acum luptăm pe teritoriul celeilalte țări", a spus unul dintre ei. CNN nu le dezvăluie identitatea pentru că nu au fost autorizați să vorbească cu presa și din cauza naturii sensibile a cuvintelor lor.
Toți patru luptă de mai bine de doi ani și jumătate, iar munca lor este una grea. Ca geniști, ei petrec zile întregi pe linia frontului, curățând câmpurile minate, pregătind apărarea și efectuând explozii controlate. Se pot afla sub atac, înaintea chiar și a primei linii de infanterie, târând în jur de 40 de kilograme de echipament și patru mine antitanc, fiecare cântărind aproximativ 10 kilograme (22 de livre).
Vorbind pentru CNN, ei păreau complet epuizați. Nu au avut odihnă între misiunea de la Pokrovsk și cea de la Kursk.
„Depinde de fiecare comandant. Unele unități primesc rotații și au timp liber, în timp ce altele doar luptă non-stop, întregul sistem nu este foarte corect", a declarat unul dintre soldați. Întrebați dacă progresele de la Kursk le-au dat același impuls ca și restului națiunii, ei au rămas sceptici.
„După trei ani de asta, de război, totul pare la fel", a declarat unul dintre bărbați pentru CNN.
Vorbind cu CNN joi, comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a recunoscut că moralul scăzut este încă o problemă și a spus că ridicarea acestuia este „o parte foarte importantă" a muncii sale.
„Operațiunea Kursk... a îmbunătățit semnificativ moralul nu numai al militarilor, ci și al întregii populații ucrainene", a spus el.
El a spus că a mers în mod regulat la liniile de front pentru a se întâlni cu soldații de acolo și pentru a face tot ce a putut pentru a-i face să se simtă mai bine. „Ne înțelegem, indiferent cu cine vorbesc, fie că este vorba despre un soldat obișnuit, un pușcaș, de exemplu, sau un comandant de brigadă sau un comandant de batalion... Cunosc toate problemele cu care se confruntă militarii, soldații și ofițerii noștri. Linia frontului este viața mea", a spus el.
Iar Horetskyi - un ofițer special instruit pentru a oferi sprijin moral și psihologic trupelor - face parte din planul de ridicare a moralului.
În timpul unei concedii recente la Kiev, Horetskyi a declarat pentru CNN că, deși rolul său există de ceva timp, acesta a constat în cea mai mare parte în birocrație. Acum petrece mult mai mult timp cu unitatea sa, verificându-i, asigurându-se că nu sunt epuizați. Nu că ajutorul său este întotdeauna apreciat.
„Ei au această idee că sunt un psihiatru care îi va face să facă mii de teste și apoi le va spune că sunt bolnavi, așa că încerc să rup barierele", a spus el, adăugând că micile distrageri pot preveni o spirală descendentă.
În monotonia războiului, orice pauză de la rutină poate ajuta, a spus el. Aceasta poate include o spălare într-un duș adevărat, o tunsoare sau o baie într-un lac. „Este un lucru atât de mic, dar îi scoate din rutină pentru o jumătate de zi, îi face fericiți și se pot întoarce la pozițiile lor puțin mai relaxați", a explicat Horetskyi.
Chiar și ofițerii cu mulți ani de experiență consideră dificilă situația din est.
Unii, precum Dima, sunt transferați la posturi departe de linia frontului. Acesta a declarat că decizia sa de a părăsi câmpul de luptă a fost cauzată în principal de dezacorduri cu un nou comandant.
Acest lucru este, de asemenea, din ce în ce mai frecvent, au declarat mai mulți ofițeri pentru CNN.
Rândurile batalionului lui Dima au devenit din ce în ce mai subțiri, până când unitatea a dispărut.
Nu au primit niciodată suficiente întăriri, spune Dima, un lucru pe care îl pune direct pe seama guvernului și a reticenței acestuia de a recruta mai mulți oameni.
Batalionul a suferit pierderi dureroase în ultimul an, luptând pe mai multe linii de front înainte de a fi trimis la Pokrovsk fără nicio odihnă. Dima a văzut atât de mulți dintre oamenii săi uciși și răniți, încât a devenit amorțit.
Cu toate acestea, el a declarat pentru CNN că este hotărât să se întoarcă pe linia frontului, dar va face mai întâi o schimbare.
„Acum am luat decizia că nu mă voi mai atașa emoțional de oameni. Este o abordare putredă, dar este cea mai sensibilă", a spus el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
-
Adio, MAGA! Fostul strateg al lui Trump: Putem avea de a face cu un nou Irak. America nu va mai fi pe primul loc!
Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump, ii da un avertisment liderului de la Casa Alba. Expertul afirma ca mut ...
-
Era clar ca asa o sa se intample: Un nou război la orizont. Taiwanul este în alertă pe fondul intetirii activităţilor militare ale Chinei
Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a ordonat joi unitaților de aparare și securitate sa intensifice eforturile de mo ...
-
Putin joacă tare: Rusia emite un ultimatum de la Londra - Ucraina trebuie să accepte termenii Moscovei sau să capituleze!
„Ucraina trebuie sa accepte termenii Moscovei pentru incheierea razboiului sau se va confrunta cu noi avansuri mil ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu