Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Comunitatea internațională se mobilizează în încercarea de a aplana criza din Israel

Postat la: 08.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Criza neaşteptată care a apărut sâmbătă după atacul surprinzător al Hamas asupra Israelului a dat naştere unei intense activităţi diplomatice în capitalele relevante din Orientul Mijlociu, Europa şi SUA cu intenţia de a găsi o modalitate de mediere şi oprire a violenţelor. Astfel, Egiptul poartă discuţii cu Arabia Saudită şi Iordania în încercarea de a dezamorsa tensiunile israeliano-palestiniene, în timp ce Franţa şi Statele Unite au contactat Autoritatea Palestiniană.

Ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, în convorbirile telefonice cu omologii săi saudit şi iordanian, a subliniat importanţa "unirii eforturilor internaţionale şi regionale" pentru a limita escaladarea violenţelor, se arată într-un comunicat.

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a discutat despre conflictul dintre Israel şi palestinieni cu secretarul de stat american Antony Blinken, a declarat o sursă din cadrul Ministerului turc de Externe. Fidan vorbise anterior cu omologii săi din Qatar, Arabia Saudită, Iran, Egipt şi Palestina despre lupte, a relatat Reuters.

Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a discutat într-o convorbire telefonică cu şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, despre necesitatea unei acţiuni internaţionale pentru a opri escaladarea în Gaza, a precizat Ministerul iordanian de Externe într-o declaraţie. "Al-Safadi a subliniat necesitatea de a proteja regiunea de consecinţele unui nou ciclu de violenţă, de a crea un orizont politic real pentru a pune capăt ocupaţiei şi de a opri toate măsurile care alimentează tensiunile şi subminează şansele de a ajunge la o soluţie cu două state", se arată în declaraţie.

La rândul său, Arabia Saudită a declarat că ministrul său de externe i-a transmis secretarului de stat american Antony Blinken că regatul respinge ţintirea civililor neînarmaţi "în orice mod". Prinţul Faisal bin Farhan a făcut, de asemenea, apel la "eforturi concertate pentru a calma situaţia şi a evita noi violenţe", a precizat Ministerul saudit de Externe într-o declaraţie.

Îndemnul lui Antony Blinken
Secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat Autoritatea Palestiniană să restabilească calmul şi stabilitatea în Cisiordania, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a avut loc sâmbătă, a anunţat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat. Blinken "a reiterat condamnarea fără echivoc de către Statele Unite a atacurilor teroriste comise de Hamas împotriva Israelului şi a făcut apel la toţi liderii din regiune să le condamne", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas i-a spus secretarului de stat american Antony Blinken că "nedreptatea" faţă de palestinieni duce conflictul cu Israelul la o "explozie", a relatat agenţia palestiniană de ştiri WAFA. În cadrul convorbirii telefonice, Abbas a mai spus că escaladarea în curs de desfăşurare se datorează "practicilor colonialiştilor şi forţelor de ocupaţie israeliene, precum şi agresiunii împotriva locurilor sfinte islamice şi creştine", potrivit WAFA.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a primit un telefon şi de la preşedintele francez Emmanuel Macron, iar Abbas "a subliniat că actuala escaladare din regiune este rezultatul impasului politic", a relatat WAFA. Abbas a invocat, de asemenea, "negarea dreptului legitim al poporului palestinian la autodeterminare şi la înfiinţarea statului său independent cu Ierusalimul de Est drept capitală, agresiunea israeliană continuă împotriva poporului palestinian, a pământului şi a locurilor sale sacre, precum şi terorismul continuu al coloniştilor israelieni", a precizat WAFA.

"Preşedintele a declarat că încetarea ocupaţiei israeliene în teritoriul palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală, recunoaşterea dreptului poporului palestinian la independenţă şi suveranitate şi acordarea statutului de membru deplin al ONU ar asigura securitatea, stabilitatea şi pacea în regiune", a continuat WAFA. El i-a cerut lui Macron să "intervină urgent pentru a opri agresiunea israeliană împotriva poporului palestinian de către forţele de ocupaţie israeliene şi grupurile de colonişti extremişti", a adăugat agenţia.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE