Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Confruntări violente între Israel și luptătorii Hezbollah: morți și răniți la graniță

Postat la: 22.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Noi schimburi de foc sâmbătă între armata israeliană şi luptătorii Hezbollah libanezi au provocat morţi şi răniţi în zona de frontieră, un sector aflat sub tensiune sporită de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie.

În Liban, mişcarea şiită Hezbollah, un aliat al Hamas, a susţinut că patru din luptătorii săi au fost ucişi în ciocniri. Jihadul Islamic, un grup armat palestinian, a anunţat moartea unuia din luptătorii săi.

Agenţia Naţională de Ştiri Libaneză (NNA) a declarat sâmbătă seara că forţele aeriene israeliene au efectuat raiduri în apropierea graniţei, în special la Alma al-Shaab, Yarin şi Dhayra, şi a menţionat, de asemenea, "bombardamente importante în apropiere de Yarun", lângă Bint Jbeil.

Armata israeliană a raportat sâmbătă o serie de incidente în nordul Israelului, precum tragerea unei rachete antitanc către satul Baram de către luptătorii Hezbollah, care a rănit trei soldaţi israelieni, unul grav şi doi uşor.

De asemenea, armata a mai informat sâmbătă seara că a lovit o poziţie din care gruparea şiită libaneză încerca să tragă cu rachete antitanc spre oraşul de graniţă Shlomi.

Doi thailandezi au fost răniţi de schije în apropierea satului agricol Margaliot, unde au avut loc schimburi de foc şi ieri.

Israelul a anunţat vineri evacuarea Kiryat Shmona, oraş de la graniţa libaneză cu o populaţie de aproximativ 25.000 de locuitori.

Hezbollah a declarat sâmbătă că a vizat sectorul Hanita cu "rachete ghidate", precum şi "situl Al-Abbad", susţinând că a distrus echipamentul tehnic. A mai informat că a bombardat poziţia Ruwaisat al-Alam, în sectorul disputat al fermelor Shebaa.

Numărul doi al Hezbollah, şeicul Naim Qassem, a ameninţat încă o dată cu escaladarea."În funcţie de evenimente, dacă apare un eveniment care necesită o intervenţie sporită din partea noastră, o vom face", a avertizat el la înmormântarea unui luptător Hezbollah.

Aceste noi schimburi de foc au avut loc în timp ce ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a vizitat soldaţii staţionaţi în nordul ţării."Hezbollah a decis să ia parte la luptă şi plăteşte preţul", a spus el.

Într-o conversaţie telefonică vineri cu prim-ministrul libanez Najib Mikati, secretarul de stat american Antony Blinken a remarcat "îngrijorarea tot mai mare cu privire la creşterea tensiunilor" la graniţă. El a "subliniat în continuare sprijinul american" pentru forţele de securitate libaneze, potrivit unui comunicat de presă.

Comunitatea internaţională se teme de deschiderea unui al doilea front în nordul Israelului, scena zilnică a unor numeroase schimburi de focuri.

Cel puţin 26 de persoane au fost ucise în sudul Libanului de la începutul războiului între Israel şi Hamas, peste 15 luptători Hezbollah, dar şi civili, inclusiv un jurnalist Reuters, potrivit unui bilanţ AFP.

De partea israeliană, trei soldaţi şi un civil au fost ucişi în schimburile de focuri cu Hezbollah, a spus armata.

Gruparea militară islamistă Hezbollah, care operează din Liban, a anunțat sâmbătă moartea unuia dintre luptătorii săi de-a lungul graniței cu Israelul, ridicând la 14 numărul total de membri uciși începând cu 7 octombrie. Potrivit agenției de presă Reuters, o sursă de securitate din Liban a declarat că luptătorul a murit în regiunea libaneză Hula, înfruntându-se cu partea israeliană. Un înalt oficial Hezbollah spune în acest contexst că gruparea este deja „în inima bătăliei".
Liderul adjunct al Hezbollah, șeicul Naim Kassem, a adăugat că grupul armat „încearcă să slăbească inamicul israelian și să-i informeze că suntem pregătiți", potrivit Associated Press.

El a vorbit în timp ce luptătorii din sudul Libanului și armata israeliană continuau să facă schimb de focuri peste graniță. Luptele au escaladat, dar au rămas limitate geografic.

Cu toate acestea, Kassem a spus că un al doilea front în război a fost deja deschis: „Suntem astăzi în inima bătăliei".

„Dacă nu ne-am fi angajat în confruntarea cu inamicul, alte 3 divizii s-ar fi alăturat luptei din Gaza, dar astzăi Israel a trimis 5 divizii către Gaza și 3 către Liban. Fără activitățile noastre, toate cele 8 divizii ar fi mers către Gaza. Facem tot ce putem pentru a slăbi inamicul și a-i arăta că suntem pregătiți", a adăugat acesta.

Observatorii conflictului spun că Hezbollah pare să încerce să atragă forțele israeliene departe de Gaza înaintea unei incursiuni terestre așteptate.

Hezbollah a tras cu rachete asupra pozițiilor israeliene. În replică, Israelul a răspuns cu drone împotriva Hezbollah.

Secretarul general adjunct al Hezbollah, Sheikh Naim Kassem, a mai declarat:

„Vom face mai mult de atât dacă va fi nevoie, pentru că inamicul (Israel, n.red.) este confuz momentan cu privire la ce dorește să facă. Dacă inamicul intervine în continuare, lucrurile se vor extinde, iar celor care ne contactează le spunem că trebuie să oprească mai întâi agresiunea pentru ca conflictul să nu se extindă".

Trupele israeliene se pregătesc pentru luptă cu toate forțele de-a lungul graniței cu Liban, conform BBC. Câmpurile sunt transformate în baze de operare avansate, obuzele de artilerie sunt pregătite și vehiculele blindate sunt pregătite.

De la atacurile grupării islamiste Hamas la 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului şi contraatacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza, incidente periodice au avut loc la graniţa între Israel şi Liban, suscitând îngrijorări cu privire la o posibilă escaladare în sectorul de nord al frontierei israeliene.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE