Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Greta Trotineta și-a schimbat discursul: Este timpul să transformăm acest sistem opresiv, colonialist și imperialist al Occidentului!

Postat la: 04.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

De la o militantă pentru schimbările climatice, Greta Thunberg, poreclita si "Greta Trotineta" a trecut la prezentarea unei noi agende politice de extremă stângă împotriva capitalismului „rasist", conform The Telegraph.

Activista suedeză în vârstă de 19 ani a anunțat că, pe lângă abordarea domeniului ei obișnuit de acțiune privind schimbările climatice și de răspândire a conștientizării, acum militează pentru înfrângerea sistemului capitalist „opresiv" al Occidentului. Greta Thunberg a cerut o „transformare la nivelul întregului sistem" la lansarea cărții ei la Londra, unde a susținut că „normalul" actual al lumii - dictat de oamenii de la putere - a cauzat criza climatică.

„Nu ne vom întoarce niciodată la normal, deoarece normalul era deja o criză. Ceea ce numim ca fiind normal este un sistem extrem construit pe exploatarea oamenilor și a planetei. Este un sistem definit de colonialism, imperialism, opresiune și genocid de către așa-numitul Nord global pentru a acumula bogăție care încă modelează ordinea noastră mondială actuală. Dacă creșterea economică este singura noastră prioritate, atunci ceea ce trăim acum ar trebui să fie exact ceea ce ar trebui să ne așteptăm", a spus Greta.

Greta Thunberg a mai susținut că actuala criză climatică „își are rădăcinile în extractivismul rasist, opresiv, care exploatează atât oamenii, cât și planeta pentru a maximiza profiturile pe termen scurt pentru câțiva". Pe rețelele de socializare, oamenii s-au grăbit să sublinieze accentul politic, un autor de best-seller spunând „aceasta este dovada că Greta urăște capitalismul din motive care nu au nimic de-a face cu schimbările climatice".

De asemenea, Michael Shellenberger, un autor american, a postat pe Twitter: „întregul sistem capitalist" la care s-a referit Greta Thunberg a dus la surplusuri alimentare mai mari decât în ​​orice moment al istoriei, speranța medie de viață a oamenilor să crească de la 30 la 70 și o scădere a deceselor totale din cauza dezastrelor naturale. „Aceste mișcări care oferă soluții ușoare, false și țapi ispășitori la probleme complexe cresc și devin mai normalizate", i-a spus Greta Thunberg unei jurnaliste BBC, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

În urmă cu mai bine de o lună, președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs similar în care a vorbit despre Occident. „Occidentul este gata să facă orice pentru a păstra sistemul neocolonial care îi permite să paraziteze și, de fapt, să jefuiască întreaga lume (...) Vestul este gata de orice pentru a-și lua partea de peste tot din lume. Acesta este motivul suprem pentru care ei fac ceea ce fac și de aceea sunt atât de agresivi față de culturile independente. E important pentru ei ca toate țările să lucreze cu SUA. Ei își vor doar profiturile. În dorința de a-și păstra puterea nelimitată apare războiul hibrid împotriva Rusiei".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE