Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Joe Biden lansează marea teorie: ce s-ar ascunde, de fapt, în spatele atacului Hamas

Postat la: 21.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Miscarea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul cu scopul, printre altele, de a submina discuţiile ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden.

"Unul din motivele pentru care au acţionat în acest fel (...) pentru care au atacat Israelul (...) este pentru că eram pe punctul de a mă aşeza cu saudiţii" (la discuţii), a declarat preşedintele Biden, în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri, precizând că Riadul se gândea în aceste discuţii să recunoască oficială statul evreu.

Arabia Saudită a decis să suspende negocierile privind o posibilă normalizare cu Israelul sponsorizate de Statele Unite, la o săptămână după atacul Hamas asupra Israelului, care de atunci bombardează Fâşia Gaza.

Această suspendare a fost anunţată sâmbătă, 14 octombrie, în timpul unei vizite la Riad a secretarului de stat american Antony Blinken, care a vorbit cu omologul său saudit, Faisal bin Farhan. Acesta a cerut o "încetare imediată a focului în Gaza şi în împrejurimile sale", precum şi ridicarea restricţiilor impuse de Israel privind intrarea ajutorului umanitar pe teritoriul palestinian, potrivit unui comunicat al Ministerului saudit de Externe, publicat la încheierea întâlnirii.

Arabia Saudită "a decis să suspende discuţiile cu Israelul privind o posibilă normalizare şi a informat oficialii americani", a declarat pentru AFP o sursă apropiată de guvernul saudit.

Regatul saudit nu a recunoscut niciodată Israelul şi nu s-a alăturat Acordurilor Abraham din 2020, intermediat de Statele Unite, care au permis vecinilor săi, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite, precum şi Marocului, să stabilească legături oficiale cu Israelul. Arabia Saudită a fost presată în ultimele luni de administraţia americană să facă acelaşi lucru, Riad solicitând în schimb garanţii de securitate din partea Washingtonului şi sprijin pentru dezvoltarea unui program nuclear civil.

Într-un interviu acordat Fox News luna trecută, prinţul moştenitor şi conducătorul de facto al regatului, Mohammed bin Salman, a declarat că "se apropie pe zi ce trece" de un acord de normalizare a relaţiilor cu Israelul, subliniind în acelaşi timp importanţa chestiunii palestiniene pentru ţara sa.

Hamas, mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza, se opune acordurilor de normalizare a relaţiilor cu Israelul.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE