Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Macron stârnește proteste în lumea musulmană, după ce a declarat război islamului radical: "Demonul Parisului" sau "Cel care-l venerează pe Satana"

Postat la: 28.10.2020 - 08:27 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Proteste au avut loc în mai multe țări musulmane, portrete ale președintelui francez Emmanuel Macron fiind arse. La fel și steagul Franței. Tensiunile s-au intensificat după ce Macron declara că va lupta împotriva "islamului separatist" și va continua să apere valorile secularismului, subliniind că Franța nu va renunța la caricaturi.

"Demonul Parisului" titrează un cotidian din Iran chiar pe prima pagină, scrie The Guardian. Pe străzile din Dhaka, Macron este denunțat ca fiind "cel care-l venerează pe Satana". În fața ambasadei Franței din Baghdad, portrete ale lui Macron și steagul francez sunt arse. Revolta din țările musulmane pare să fie în creștere, după ce Macron a declarat că Franța nu va renunța la caricatruile sale, gest văzut ca un atac la adresa islamului și a profetului Mahomed. Protestele în stradă au loc și în contextul în care s-a făcut apel la boicotarea produselor franțuzești. În schimb, autoritățile de la Paris au emis alerte se securitate pentru cetățenii francezi care călătoresc în țările majoritar musulmane.

Cele mai recente proteste au avut loc marți în Bangladesh, unde poliția a estimat că în jur de 40.000 de persoane au demonstrat pe străzile capitalei, acțiunea fiind organizată de cel mai mare partid islamist din țară. De asemenea, manifestațiile vin și în contextul recentelor tensiuni diplomatice cu Ankara. Sâmbătă, în premieră pentru relațiile Franța-Turcia, președintele Emmanuel Macron și-a rechemat ambasadorul de la Ankara pentru consultări, după ce Recep Tayyip Erdogan l-a insultat, afirmând că are nevoie de un control psihiatric.

Erdogan a spus că Macron ar trebui să își facă un control privind sănătatea mintală în contextul în care liderul de la Paris s-a angajat să apere valorile seculare și să lupte împotriva islamului radical. "Nu vom renunța la caricaturile nostre", a mai declarat președintele francez, a începutul săptămânii. Macron a luat astfel atitudine față de decapitarea profesorului francez de istorie Samuel Paty, care a fost asasinat în plină stradă după ce arătase la cursuri caricaturile cu profetul Mahomed. De menționat totuși că inițiativa sa de combatere a islamului radical a fost lansată înainte de asasinat.

Pe 2 octombrie, Macron anunța un plan de combatere a "separatismului", punând accentul pe islam, amintește euronews. "Islamul este o religie care trece acum printr-o criză, peste tot în lume", spunea atunci președintel Franței, într-un discursus în care a menționat tensiunile dintre fundamentalism, proiecte religioase și politicieni. Este necesar să "eliberăm islamul de infulențe străine" a continuat președintele, anunțând planul de a pune capăt sistemului prin care imamii se pot instrui în afara țării și de a prelua controlul în ceea ce privește finanțările din zona religioasă.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE