Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Papa aduce noi clarificări cu privire la autorizarea binecuvântărilor pentru cuplurile de acelaşi sex

Postat la: 26.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Papa Francisc a apărat vineri recenta autorizare a binecuvântărilor pentru cuplurile de acelaşi sex, încercând în acelaşi timp să liniştească criticile virulente din interiorul Bisericii Catolice.

Declaraţia doctrinală „Fiducia supplicans" privind semnificaţia binecuvântărilor, publicată în decembrie de Departamentul pentru Doctrina Credinţei, deschide posibilitatea de a acorda binecuvântări pastorale scurte şi simple (nici liturgice, nici ritualizate) cuplurilor în neregulă (nu a uniunii lor), textul „subliniind că este vorba de binecuvântări fără formă liturgică care nu aprobă şi nici nu justifică situaţia în care se află aceste persoane", conform Vatican News.

Papa a precizat vineri că aceste binecuvântări nu reprezintă o aprobare a unui stil de viaţă pe care Biserica îl consideră potenţial păcătos, ci a unor persoane care caută să se apropie de Dumnezeu.

"Aceste binecuvântări (...) nu necesită perfecţiune morală pentru a fi primite". "Atunci când un cuplu o cere, noi nu binecuvântăm uniunea, ci pur şi simplu persoanele care au cerut-o împreună. Nu uniunea, ci persoanele", a insistat vineri papa Francisc într-un discurs adresat membrilor departamentului.

Este pentru a doua oară în tot atâtea săptămâni când Francisc a încercat să clarifice declaraţia din 18 decembrie, care a provocat o amplă dezbatere în Biserică, episcopii din unele ţări refuzând să îi lase pe preoţii lor să o pună în aplicare, în special în Africa, unde homosexualitatea este încă ilegală în multe ţări şi poate fi pedepsită cu închisoarea sau chiar cu pedeapsa cu moartea. El a făcut acest lucru pentru prima dată într-un interviu acordat televiziunii italiene la 14 ianuarie, când a apărat textul, spunând că „Dumnezeu îi binecuvântează pe toţi".

Intenţiile binecuvântărilor, a explicat Francisc vineri, sunt "de a arăta în mod concret apropierea lui Dumnezeu şi a Bisericii faţă de toţi cei care, aflându-se în diferite situaţii, cer ajutor pentru a continua - uneori pentru a începe - un parcurs de credinţă". Papa a spus că atunci când se dau binecuvântările, preoţii ar trebui "să ţină cont în mod natural de context, de sensibilităţi, de locurile în care se trăieşte şi de cele mai potrivite moduri de a face acest lucru".

Însă el a subliniat că astfel de binecuvântari nu ar trebui sa fie date într-un context liturgic. Documentul spune ca acestea ar trebui sa fie oferite cu discreţie şi niciodată cu accesoriile ceremoniale întâlnite la nunţi. De la alegerea sa în 2013, Francisc a încercat să facă Biserica, cu cei 1,35 miliarde de membri ai săi, mai primitoare pentru persoanele LGBT, fără a schimba doctrina morala.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE