Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
Postat la: 18.04.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

"Occidentul, așa cum îl știam noi, nu mai există", a spus Ursula von der Leyen în contextul deteriorării rapide a relațiilor cu Statele Unite sub administrația lui Donald Trump, care a forțat Europa să caute aliați și parteneri în altă parte.
În urma tarifelor impuse de Trump, pe care Bruxelles-ul le-a numit "nejustificate", președinta Comisiei Europene a vorbit telefonic cu reprezentanții din Norvegia, Islanda, Canada, Noua Zeelandă, Singapore și Emiratele Arabe Unite. Ursula von der Leyen a vorbit și cu premierul chinez Li Qiang, alimentând speculațiile că relațiile UE-China sunt pe cale să se dezghețe după ani de tensiuni.
"Lumea s-a globalizat și din punct de vedere geopolitic, iar astăzi rețelele noastre de prietenie se extind pe tot globul, așa cum se poate observa în dezbaterea privind taxele vamale", a declarat Ursula von der Leyen pentru cotidianul german "Zeit", într-un interviu amplu publicat marți.
"În acest moment aș putea avea aceste conversații 24 de ore pe zi. Toți cer să creștem schimburile comerciale cu Europa și nu este vorba doar de legături economice. Este vorba de asemenea despre stabilirea unor reguli comune și despre predictibilitate. Europa este cunoscută pentru predictibilitatea și fiabilitatea sa, care începe să fie văzută din nou drept ceva foarte valoros", a spus Ursula von der Leyen.
"Pe de o parte, acest lucru este foarte îmbucurător; pe de altă parte, desigur, există și o responsabilitate uriașă și trebuie să fim la înălțimea așteptărilor".
Descriindu-se drept o "mare prietenă" a Americii și o "atlantistă convinsă", Ursula von der Leyen a insistat că legătura de lungă durată dintre cele două maluri ale Atlanticului rămâne intactă, în ciuda schimbărilor declanșate de Donald Trump, printre care politicile lui comerciale șocante, disprețul față de sistemul multilateral, amenințările de anexare și relațiile cu Rusia, care au înstrăinat aliații tradiționali ai Washingtonului.
Întrebată dacă America este o țară prietenă, o fostă prietenă sau o adversară, Ursula von der Leyen a evitat "genul acesta de clasificări", admițând că relația este "complicată". Președinta Comisie UE nu l-a criticat în mod explicit pe Trump - de fapt, numele său a fost menționat doar de către reporter -, dar ea a sugerat o repudiere a țării pe care Trump încearcă să o construiască prin seria sa de ordine executive.
"Europa este încă un proiect de pace. Nu avem frați sau oligarhi care să dicteze regulile. Nu ne invadăm vecinii și nu-i pedepsim. Dimpotrivă, sunt 12 țări pe lista de așteptare pentru a deveni membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre aproximativ 150 de milioane de persoane", a spus Ursula von der leyen, referindu-se la procesul de aderare.
"În Europa copiii pot merge la școli bune chiar dacă părinții lor nu sunt bogați. Emisiile de CO2 sunt mai mici, speranța de viață este mai mare. Dezbaterile controversate sunt permise în universitățile noastre. Toate acestea și multe altele sunt valori care trebuie apărate și care arată că Europa este mai mult decât o uniune. Europa este casa noastră. Și oamenii știu asta".
În ce privește negocierile în curs cu Casa Albă, președinta Comisiei a confirmat că atât produsele manufacturiere, cât și serviciile digitale americane ar putea fi vizate drept răzbunare, dacă discuțiile nu vor găsi o soluție. Bruxelles-ul speră că pauza de 90 de zile introdusă de Trump va duce la un compromis care să includă eliminarea sau reducerea semnificativă a taxelor vamale.
Cu toate acestea, țintirea serviciilor valoroase oferite de Silicon Valley riscă să dezlănțuie furia Administrației Trump, care s-a plâns în mod repetat și cu voce tare de regulile introduse de UE în ultimii ani pentru a reduce puterea companiilor Big Tech.
Se consideră că Comisia UE se află în etapele finale ale investigațiilor Digital Markets Act asupra Meta și Apple, un proces atent monitorizat care ar putea duce la amenzi usturătoare. Guvernul insistă că ancheta este complet separată de negocierile comerciale, dar coincidența momentului apariției celor două piste a pregătit scena pentru o confruntare posibil explozivă. "Expunem clar poziția noastră, iar americanii fac același lucru. Și aceasta este esența fiecărei negocieri: nimic nu este convenit până când nu este totul stabilit. Și cred că, fie că este vorba de comerț cu bunuri industriale sau cu bunuri digitale, avem dreptul să prezentăm toate aspectele situației", a spus Ursula von der Leyen. "Pentru ele (companiile Big Tech), Europa este o piață foarte atractivă și bogată. Are 450 de milioane de persoane care în comparație cu restul lumii au un nivel ridicat de trai și timp liber. Asta înseamnă că în Europa există o cifră de afaceri uriașă și profituri uriașe din serviciile digitale. Nicio companie nu vrea să piardă accesul la această piață".
În timp ce Europa se confruntă cu un "tarif reciproc" punitiv de 20%, China a fost lovită de o taxă uimitoare de 145%, declanșând o disputa comercială în toată regula cu Beijingul, care a răspuns prin creșterea taxelor la niveluri similare. Tarifele sunt atât de mari încât cele două piețe au devenit efectiv închise una față de cealaltă, alimentând temerile că China, în căutarea unei piețe alternative, își va reorienta masiv exporturile low-cost către Europa.
Comisia UE va rămâne "foarte vigilentă", pentru a se asigura că "furtuna" nu se va concretiza, a spus Ursula von der Leyen. Cu toate acestea, întrebată dacă Europa ar trebui "să aibă încredere în chinezi", nu a negat speculațiile tot mai mari despre o apropiere.
"În principiu, dacă condițiile de acces pe piață devin mai dificile pentru un mare partener comercial precum Statele Unite, este clar că căutăm noi parteneri comerciali care să faciliteze accesul companiilor noastre la noi piețe", a răspuns Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei UE, care în timpul primului ei mandat a promovat o strategie de "reducere a riscurilor" pentru a negocia cu China, și-a atenuat poziția în ultimele săptămâni, vorbind în schimb despre o politică externă "tranzacțională", care poate duce la un angajament "constructiv" cu țări care nu împărtășesc neapărat valorile fundamentale ale blocului, cum ar fi China.
Cu toate acestea, parteneriatul "fără limite" dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin este destinat să reprezinte un obstacol în calea oricăror încercări de dezgheț. În interviu Ursula von der Leyen a avertizat că "ambițiile imperialiste" ale lui Putin l-ar putea determina să atace un stat membru NATO sau UE în viitor. Mai multe agenții de informații secrete estimează că Kremlinul ar putea fi pregătit pentru un astfel de atac până în 2030.
Întrucât Trump nu arată nicio intenție de a aproba noi ajutoare militare sau financiare pentru Ucraina, Europa se grăbește să plătească factura și să umple golul, chiar dacă capacitățile sale nu sunt la înălțimea puterii americane. În paralel, aliații occidentali au creat o "coaliție a celor dispuși" să-i ofere garanții de securitate Kievului și să protejeze un posibil acord de pace.
"Țara s-a apărat în mod curajos cu ajutorul aliaților săi", a spus Ursula von der Leyen, când a fost întrebată dacă Europa ar putea sprijini singură Ucraina. "Este extrem de important să ne demonstrăm puterea, pentru că de la bun început Putin a calculat că sprijinul pentru Ucraina se va prăbuși. De fapt s-a întâmplat contrariul".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Discuția Trump - Putin a luat sfârșit: ce au vorbit cei doi lideri?
Președintele rus Vladimir Putin, intr-o conversație cu omologul sau american Donald Trump, a remarcat disponibilitatea R ...
-
Flota "fantomă" a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord gestionată pentru a evita sancțiunile UE: Circa 900 de nave implicate
"Flota fantoma" utilizata de Rusia, dar si de Iran si Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sanctiunile ar ...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu