Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Personalul UE își exprimă furia față de poziția Ursulei von der Leyen privind războiul Israel-Hamas

Postat la: 22.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O scrisoare cu 842 de semnături acuză Comisia Europeană că a dat "mână liberă accelerării și legitimării unei crime de război" în Gaza. Membrii personalului instituțiilor UE i-au scris președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, exprimându-și furia față de poziția acesteia cu privire la conflictul dintre Israel și Hamas.

Scrisoarea, care a fost consultată de The Irish Times, o acuză pe comisie că a dat "mână liberă accelerării și legitimității unei crime de război în Fâșia Gaza".

Aceasta începe prin a condamna atacul Hamas asupra Israelului înainte de a continua: "De asemenea, condamnăm cu aceeași fermitate reacția disproporționată a guvernului israelian împotriva a 2,3 milioane de civili palestinieni blocați în Fâșia Gaza".

"Recunoaștem cu greu valorile UE în aparenta indiferență de care a dat dovadă în ultimele zile instituția noastră față de masacrul continuu al civililor din Fâșia Gaza", continuă.

Scrisoarea avertizează că UE "își pierde toată credibilitatea și poziția de mediator corect, echitabil și umanist" și că își deteriorează relațiile internaționale, precum și că pune în pericol siguranța personalului UE.

"Suntem întristați de demonstrația evidentă de standarde duble, care consideră blocada (de apă și combustibil) operată de Rusia asupra poporului ucrainean drept un act de teroare, în timp ce actul identic al Israelului împotriva poporului din Gaza este complet ignorat", se arată în scrisoare.

"Nu putem rămâne observatori tăcuți atunci când instituția pe care o reprezentați în calitate de președinte nu numai că nu a fost capabilă să oprească tragedia palestiniană care se desfășoară de zeci de ani în deplină impunitate, dar, prin acțiunile sau pozițiile sale recente nefericite, pare să dea mână liberă accelerării și legitimității unei crime de război în Fâșia Gaza", scriu aceștia.

Aceasta vine în urma unor critici dure la adresa președintelui von der Leyen în Parlamentul European și în rândul diplomaților naționali ai UE pentru că, în cadrul unei călătorii în Israel, și-a exprimat sprijinul necondiționat față de răspunsul Israelului la atacul Hamas, alegând să nu facă un apel la respectarea dreptului internațional, așa cum au făcut statele membre.

Scrisoarea a fost distribuită la nivel intern în rândul personalului Comisiei Europene și al altor instituții, iar susținătorii au fost invitați să semneze scrisoarea pe o pagină online care a ajuns la 842 de semnături înainte de închiderea apelului.

Mesajele lăsate de personalul UE reflectă o furie și o deziluzie profundă, inclusiv în rândul personalului diplomatic și al specialiștilor în afaceri externe de lungă durată ai UE.

"În calitate de diplomat al UE, mă simt jenat de poziția adoptată de instituție în comunicarea externă de la începutul crizei", a scris unul dintre ei.

"Observăm cum moartea diplomației se desfășoară în fața ochilor noștri și nu vedem că se ia nicio expresie sau acțiune înrădăcinată în valorile pe care a fost construită UE."

Un altul a comentat că UE a "distrus toată munca bună făcută în ultimele decenii cu autoritățile și poporul palestinian".

"În calitate de european, nu vreau ca nicio crimă de război să fie susținută în numele meu", a scris un alt semnatar. "Am fost surprins că președintele von der Leyen a proclamat sprijinul Comisiei pentru guvernul israelian, indiferent de modul în care acesta a ales să răspundă la atacurile Hamas, deși nu are un mandat în acest sens din partea statelor membre."

Alții au pus sub semnul întrebării înțelepciunea exprimării unui sprijin puternic față de actualul guvern israelian, care include politicieni de extremă dreapta pro-settler sub conducerea prim-ministrului Binyamin Netanyahu, o figură care provoacă diviziuni în Israel, a cărui popularitate a scăzut și mai mult în urma atacului Hamas.

"Este cu siguranță imperativ ca UE să își folosească influența în calitate de actor global pentru a exercita presiuni asupra Israelului pentru a face primii pași către o soluționare pașnică a acestui conflict care durează de mult timp, punând capăt încălcărilor grave și continue ale drepturilor fundamentale ale omului și ale dreptului internațional în teritoriile palestiniene ocupate", a scris un semnatar.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că a luat cunoștință de scrisoare și că "Comisia este întotdeauna pregătită să se implice cu membrii personalului și cu cetățenii, să le asculte opiniile și să le explice poziția sa".

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că, pe lângă faptul că a condamnat Hamas, în urma călătoriei sale în Israel, dna von der Leyen a mai spus că este important să se acorde atenție nevoilor umanitare ale palestinienilor și că Israelul are dreptul de a se apăra în conformitate cu dreptul internațional.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE