Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Premierul polonez a acuzat Uniunea Europeană de comportament imperialist față de statele membre mai mici!

Postat la: 11.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Uniunea Europeană de comportament imperialist față de statele membre mai mici din cadrul blocului comunitar, într-un articol de opinie publicat miercuri pe site-ul de știri Welt.

„Practica politică a arătat că pozițiile Germaniei și Franței contează mai mult decât toate celelalte. Avem deci de a face cu o democrație formală și o oligarhie de facto în care cei mai puternici dețin puterea", a scris Morawiecki pentru presa germană, pledând pentru o abordare care să se bazeze într-un grad mai ridicat pe consens.

Prim-ministrul polonez a subliniat că invazia Federației Ruse în Ucraina a pus în lumina reflectoarelor ceea ce el a numit „deficiențele Uniunii Europene". În editorialul său, șeful guvernului polonez a cerut „o reformă profundă care să readucă binele comun și egalitatea în prim-planul principiilor Uniunii".

Guvernanții conservatori ai partidului PiS din Polonia au avertizat blocul comunitar european că ar putea riposta în fața UE, dacă țara nu își primește partea din fondurile de recuperare post-pandemie. Bruxelles-ul refuză în continuare să ofere fondurile de ajutor (PNRR) Poloniei pentru că au identificat așa-zise probleme în justiția poloneză care ar intra în conflict cu regulile UE.

Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, de asemenea fost premier și în prezent lider al opoziției poloneze, a acuzat marți partidul conservator care conduce Polonia că dorește să scoată țara din UE, după ce liderul formațiunii de guvernământ Jaroslaw Kaczynski a amenințat Comisia Europeană cu represalii dacă nu va debloca PNRR-ul Poloniei.

Această încercare de a scoate Polonia din UE este făcută „consistent și cu tenacitatea unui nebun", a susținut Tusk marți într-un mesaj pe Twitter, citat de agenția DPA. „Toți susținătorii UE trebuie să înțeleagă odată asta", a indicat el.

„A existat un acord, respectat de noi, dar încălcat de cealaltă parte (...) Dacă Comisia Europeană nu-și îndeplinește obligațiile față de Polonia, atunci noi nu mai avem niciun motiv să ne îndeplinim obligațiile față de UE", a remarcat Jaroslaw Kaczynski în acel interviu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE