Putin urmează scenariul dintr-o carte din 2006 - "Al treilea imperiu: Rusia aşa cum ar trebui să fie"!
Postat la: 28.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Romanul utopic al lui Mihail Iuriev din 2006, "Al treilea imperiu: Rusia aşa cum ar trebui să fie" , anticipează - cu o precizie uluitoare - strategia de război hibrid a Rusiei şi campaniile sale militare recente.
"In careta lui Iuriev din 2006 putem citi politica externă imperialistă a liderului rus: războiul din 2008 cu Georgia, anexarea Crimeei în 2014, incursiunea în regiunile Doneţk şi Lugansk în acelaşi an şi atacul actual al Rusiei asupra Ucrainei", scrie Dina Kapaeva, directorul programului de studii ruse la Georgia Tech's School of Modern Language. Cartea lui Iuriev, ca şi războiul lui Putin în Ucraina, este o expresie a neomedievalismului post-sovietic, o ideologie de extremă dreaptă, anti-occidentală şi antidemocratică care atribuie „civilizaţiei ortodoxe ruse" un rol dominant asupra Europei şi Americii.
Iuriev, un om de afaceri şi fost vicepreşedinte al Dumei de stat, care a murit în 2019, a fost membru al consiliului politic al Partidului Eurasia, care prevede o ordine socială esenţial feudală, supravegheată de o clasă politică care guvernează prin frică. Putin şi Iuriev se cunoşteau. Se zvoneşte că „Al Treilea Imperiu" este populară şi foarte influentă în cercul liderului rus; o publicaţie rusă a descris -o drept „cartea preferată a Kremlinului".
Naratorul romanului, a cărui acţiune se desfăşoară în 2054, este un istoric brazilian care descrie originile renaşterii ruseşti începute de Vladimir al II-lea Restauratorul şi finalizate de succesorul său, Gavriil cel Mare. (Primul imperiu la care se face referire în titlul cărţii a fost cel al ţarilor; al doilea a fost Uniunea Sovietică.) În Al treilea imperiu, Iosif Stalin este Iosif cel Mare, pe care Iuriev îl laudă pentru că a cucerit noi pământuri, a distrus elitele fără valoare şi duşmanii Rusiei în timpul epurărilor din anii 1930 şi a deportat popoare întregi în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial - care a dus la moarte în masă. În ultimii 20 de ani, Kremlinul a realizat proiecte de re-stalinizare în Rusia, reabilitându-l totodată pe fostul dictator ca un manager eficient şi un conducător aspru, dar corect. Putin foloseşte tactica lui Stalin şi în războiul actual. Autorităţile din Mariupol raportează că forţele ruse deportează cu forţa locuitorii oraşului asediat.
La începutul romanului, o revoltă pro-rusă, sponsorizată de Kremlin are loc în Ucraina. Obiectivele sale includ „reunificarea cu Rusia şi abandonarea integrării involuntare în Europa, precum şi respingerea blocului NATO anti-rus". Această revoltă are ca rezultat un război nedeclarat, cu trupele ruse care mărşăluiesc în Ucraina. În curând, nouă regiuni din estul şi sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea, Doneţk, Lugansk şi alte zone aflate astăzi sub ocupaţia rusă, anunţă „nerecunoaşterea autorităţilor ucrainene şi a statului ucrainean" şi proclamă o „Republică Doneţk-Marea Neagră" pro-Rusia. " În referendumul care urmează, „82% din populaţie votează în favoarea aderării la Rusia". Şi în Rusia, 93% votează pentru „admiterea Ucrainei de Est la Rusia".
Poate nu întâmplător, din 2008, Putin a susţinut în repetate rânduri că Ucraina „ nu este nici măcar un stat". Raţionamentul său seamănă cu cel al împăratului Gavriil, din romanului lui Iuriev, care „a refuzat categoric ucrainenilor... şi belarusilor statutul de naţiuni separate". În ochii lui Gavriil, „încercările de a le considera nişte etnii separate de ruşi" fac „parte din complotul occidental de secole de a distruge Rusia".
Deşi Iuriev nu a anticipat valul de sancţiuni şi frontul unit prezentat de Occident, acum, el a prevăzut dorinţa Rusiei de a se angaja în şantaj nuclear. În „Al treilea Imperiu" , Rusia câştigă al treilea război mondial pentru că Occidentul se teme de război nuclear. „Liderii americani au ezitat să ordone un asalt", scrie Iuriev, „în timp ce ruşii şi-au arătat în mod clar disponibilitatea de a merge până la capăt". Astăzi, Putin mizează pe acurateţea prognozei lui Iuriev. În ultimii ani, preşedintele Rusiei a ameninţat lumea cu arme nucleare. De exemplu, în 2018, el a spus că, în cazul Armaghedonului nuclear, „ruşii ar fi victime şi martiri şi vor merge în rai"; Occidentul „doar croncăne" şi „nici măcar nu ar avea timp să se pocăiască". Puţine alte guverne îşi tratează propriul popor cu un dispreţ atât de sincer, scrie Dina Kapaeva.
Iuriev şi-a imaginat, de asemenea, cu o acurateţe tulburătoare, modul în care dependenţa Europei de sursele ruseşti de energie ar fi limitat pedepsirea Rusiei. Declaraţiile lui Vladimir al II-lea din „Al treilea Imperiu" sunt aproape identice cu discursurile contemporane ale lui Putin. „Nu ne placi?" îl intreabă împăratul în batjocură pe un jurnalist de la televiziune franceza. „Bine atunci, declară-ne la război şi cucereşte-ne... Sau refuză să ne cumperi produsele energetice, petrol şi gaze, astfel încât să murim de foame." Naratorul notează că pierderea petrolului rusesc ar fi ridicat preţurile şi ar fi „afectat economia europeană".
Putin a făcut un gest similar în 2014 cu privire la perspectiva ca Europa să se vadă fără petrol şi gaze ruseşti. „Pur şi simplu le va distruge capacitatea de a concura", a spus el. Putin are dreptate. Rezistând presiunii internaţionale de a interzice importurile ruseşti de energie, cancelarul german Olaf Scholz continuă să explice „importanţa esenţială" a petrolului şi gazelor ruseşti pentru economia europeană (a se citi: germană). Mai presus de toate, fantezia lui Iuriev este deconcertant pentru că a anticipat pusilanimitatea Occidentului, subliniază Dina Kapaeva.
În 2006, Iuriev a prezis că Occidentul va reacţiona la invazia rusă a Crimeei şi a Ucrainei de Est, potolindu-l pe agresor. Într-adevăr, sancţiunile impuse Rusiei în 2014 au fost blânde. Mai alarmant este că Iuriev se aştepta şi ca Rusia să nu se oprească cu anexarea parţială a Ucrainei. Invazia care a început luna trecută a dovedit că această prognoză este la fel de exactă. Astăzi, alarmat de agresiunea rusă, Occidentul ar putea încerca să oprească războiul făcând presiuni asupra administraţiei Zelenski să accepte măcar o parte din condiţiile Rusiei. Iuriev se bucură de capacitatea Rusiei de a profita de diplomaţia occidentală. El scrie:
Deşi anexarea Ucrainei de Est de către Rusia nu a fost recunoscută oficial... linia de demarcaţie [pe care] părţile s-au angajat să nu o încalce... a fost fixată. S-a stipulat că Rusia a renunţat la orice invadare a teritoriului de la vest dincolo de linia de demarcaţie. Acesta a fost pur PR din partea Statelor Unite, deoarece ştiau perfect că Rusia nu avea aşa ceva în minte. Foaia de parcurs a lui Iuriev pentru politica externă a lui Putin evidenţiază inutilitatea încercărilor occidentale pentru o soluţie diplomatică fără schimbare de regim în Rusia. Sub Putin, Rusia va ataca din nou este de părere autoarea.
În „Al treilea Imperiu" , ambiţiile geopolitice ruseşti obligă Statele Unite şi Uniunea Europeană să-i declare război. Iuriev îşi imaginează că Rusia are o armă secretă care face ţara invincibilă în faţa unui atac nuclear. (Putin încearcă să modifice logica descurajării nucleare într-un mod oarecum diferit, prin sistemul de rachete hipersonice pe care l-a descris în decembrie 2018 ca fiind „invulnerabil la sistemele de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă ale unui potenţial inamic". " În cele din urmă, americanii şi europenii se predau. L.
umea intră sub dominaţie rusă. Punctul culminant al romanului este o paradă în Piaţa Roşie. Printre participanţii aduşi cu forţa se numără reprezentanţi ai elitei americane: preşedintele George Bush III şi foştii preşedinţi Bill Clinton, Bush Junior şi Hillary Clinton; membri actuali şi foşti ai cabinetului, congresmani; bancheri şi industriaşi; comentatori de ziare şi prezentatori de televiziune; avocaţi celebri şi modele de top; cântăreţi pop şi actriţe de la Hollywood. Toţi au trecut prin Piaţa Roşie în cătuşe şi cu plăcuţe cu numere la gât. ... Guvernul rus a vrut în felul acesta ca propriilor săi cetăţeni şi întreaga lum să ştie că Rusia a luptat şi a învins nu numai armata americană, ci şi civilizaţia americană.
Cu astfel de scene, Iuriev oferă perspective importante asupra mentalităţii Kremlinului, a modului în care Putin şi cercul său gândesc despre Occident şi atitudinile lor faţă de ţările vecine. Nimeni nu se aşteaptă ca Putin să-i aducă pe Clinton în lanţuri în Piaţa Roşie. Dar când Volodimyr Zelenski avertizează că, dacă Ucraina va cădea, războiul se va muta mai departe în Europa, ar trebui să fie crezut, susţine Dina Kapaeva.
Chiar dacă recentele eşecuri ale Rusiei au ca rezultat o înfrângere militară în Ucraina, Putin ar putea ataca una dintre ţările baltice pentru a submina NATO. Naţiunile occidentale ar putea decide să nu rişte al treilea război mondial de dragul, Estoniei, de exemplu . Dacă NATO nu răspunde militar agresiunii Rusiei asupra unuia dintre membrii săi, dezintegrarea de facto a alianţei ar putea contrabalansa dezastrul militar din Ucraina, salvând astfel regimul lui Putin. Romanul lui Iuriev este, desigur, ficţiune, dar ar trebui să ajute totuşi Occidentul să calculeze riscurile potolirii agresiunii lui Putin. Înţelegerea viziunii expansioniste a Rusiei ar trebui să joace un rol important în deciziile occidentale cu privire la războiul din Ucraina: Ucraina nu este singura ţintă a lui Putin, concluzionează Dina Kapaeva.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Flota "fantomă" a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord gestionată pentru a evita sancțiunile UE: Circa 900 de nave implicate
"Flota fantoma" utilizata de Rusia, dar si de Iran si Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sanctiunile ar ...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
-
Adio, MAGA! Fostul strateg al lui Trump: Putem avea de a face cu un nou Irak. America nu va mai fi pe primul loc!
Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump, ii da un avertisment liderului de la Casa Alba. Expertul afirma ca mut ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu