Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Scandalos din partea Papei Francisc: Îi ia apărarea fostului papă care a recunoscut că a mințit în ancheta în care mii de copii au fost violați de preoți

Postat la: 26.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Vaticanul i-a luat miercuri apărarea papei emerit Benedict al XVI-lea, vizat de acuzaţii în legătură cu gestionarea violenţelor sexuale împotriva minorilor într-un raport publicat săptămâna trecută în Germania, informează AFP.

Potrivit acestui raport independent, Benedict al XVI-lea, care a renunţat la funcţia sa în 2013, nu a întreprins nicio măsură pentru a îndepărta patru preoţi suspectaţi de violenţe sexuale împotriva minorilor din arhiepiscopia München şi Freising, pe care a condus-o între 1977 şi 1982. Dar Vaticanul, prin vocea directorului editorial al media Sfântului Scaun, a apărat activitatea prelatului german contra abuzurilor sexuale din Biserica Catolică în timpul mandatului său pontifical.

După ce a "combătut acest fenomen în calitate de prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei", Joseph Ratzinger a promulgat ca papă "regulamente extrem de severe împotriva clericilor autori ai abuzurilor, adevărate legi speciale pentru combaterea pedofiliei", a scris Andrea Tornielli într-un articol publicat miercuri pe Vatican News, site-ul oficial al Vaticanului.

"Însuşi Joseph Ratzinger a fost primul papă care s-a întâlnit cu victimele abuzurilor de mai multe ori în timpul călătoriilor sale apostolice. Aşa cum Benedict al XVI-lea a fost (...) cel care a propus chipul unei Biserici penitente, care se smereşte cerând iertare", a continuat el.

Reamintind că raportul de la München "nu este o anchetă judiciară şi cu atât mai puţin o hotărâre definitivă", Tornielli a notat că, după estimările sale, concluziile sale "vor contribui la lupta împotriva pedofiliei în Biserică dacă nu se vor reduce la căutarea unor ţapi ispăşitori şi a unor judecăţi sumare".

Luni, papa Benedict al XVI-lea şi-a rectificat declaraţiile şi a recunoscut că a participat la o reuniune cheie în 1980 pe tema unui preot german suspectat că ar fi agresat sexual minori, contrar celor declarate autorilor raportului. Însă, el a negat orice responsabilitate în acest caz. După publicarea raportului, Vaticanul a declarat că doreşte să-l studieze în detaliu, reiterând "sentimentul de ruşine şi de remuşcare" pentru violenţele sexuale comise de unii dintre preoţii catolici asupra unor minori.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE