Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Undă de șoc în toată Europa. Partidul extremist care a câştigat alegerile în Olanda vrea referendum pentru ieşirea din UE

Postat la: 23.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Partidul de extremă dreaptă al lui Geert Wilders a câştigat alegerile din Olanda cu un program antieuropean şi antimigraţie. Victoria sa a zguduit scena politică olandeză și va trimite o undă de șoc în toată Europa.

Partidul Libertăţii (PVV), formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Geert Wilders, s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare de miercuri din Olanda, obţinând conform sondajelor la ieşirea de la urne 36 din cele 150 de mandate de deputat.

Pe locul al doilea sunt social-democraţii fostului comisar european Frans Timmermans, care vor avea 25 de parlamentari. VVD, partidul liberal al premierului Mark Rutte, a pierdut zece locuri în parlament şi va mai avea doar 24, iar noul partid de centru NSC va avea probabil 20 de deputaţi.

Rămâne de văzut dacă PVV va reuşi să reunească o coaliţie majoritară în jurul programului său antieuropean, antiislamic şi antimigraţie.

În campania electorală, Wilders nu a mai fost la fel de virulent împotriva musulmanilor ca în trecut; unii analişti chiar l-au numit "Geert Milders" (Geert cel moale).

"Odată cu reducerea afluxului de azilanţi şi a imigraţiei către Olanda, se va reduce şi islamizarea ţării noastre", a explicat liderul extremei drepte, insistând că "Olanda nu este o ţară islamică: nu vrem şcoli musulmane, Coranuri şi moschei".

Intenţia partidului este de a relua controalele la frontiere şi de a le interzice accesul celor care încearcă să treacă din ţări vecine considerate "sigure".

Imigranţii ilegali ar urma să fie arestaţi şi expulzaţi, iar sirienilor trebuie să li se retragă permisele de azil temporar deoarece "anumite părţi din Siria sunt acum sigure".

Refugiaţilor care pleacă în vacanţe în ţările lor de origine ar putea rămâne fără permisele de şedere temporară în Olanda.

Referendum obligatoriu despre Nexit, ieşirea Olandei din UE
O propunere radicală este şi un "referendum obligatoriu despre Nexit" - retragerea Olandei din Uniunea Europeană. Până atunci, Olanda trebuie să fie beneficiar net al fondurilor europene, nu contributor net ca în prezent. Partidul lui Wilders se opune oricărei extinderi a UE şi insistă asupra dreptului de veto la Bruxelles.

Anti-europenismul PVV merge până la ideea eliminării drapelelor Uniunii Europene de pe sediile instituţiilor guvernamentale. "Aici este Olanda. Aici se arborează doar drapelul naţional", scrie în programul partidului. În politica externă, "principiul nostru director este următorul: să acţionăm în interesul Olandei şi al olandezilor. Ţara noastră înainte de orice", arată documentul.

PVV se proclamă "un mare prieten al singurei democraţii veritabile din Orientul Mijlociu: Israelul" şi promite întărirea relaţiilor bilaterale, inclusiv prin mutarea ambasadei olandeze la Ierusalim. Wilders s-a angajat şi să închidă reprezentanţa diplomatică de la Ramallah, unde se află sediul Autorităţii Palestiniene.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE