Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Washingtonul asigură că suveranitatea Greciei asupra a două insule din Marea Egee nu este chestionabilă

Postat la: 29.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Statele Unite au asigurat miercuri că suveranitatea Greciei asupra a două insule din Marea Egee „nu este pusă sub semnul întrebării", după ce Ankara a protestat oficial împotriva unei desfăşurări militare greceşti pe cele două insule, transmite AFP.

Turcia l-a convocat luni pe ambasadorul Greciei la Ankara pentru a denunţa încălcări ale statutului insulelor din Marea Egee şi a transmis SUA o notă de protest în care „a cerut respectarea statutului insulelor din Egee de est", solicitând Washingtonului „să ia măsuri pentru a împiedica folosirea armelor" americane în zonă. Ankara a denunţat duminică desfăşurarea de vehicule blindate pe insula Samos - cea mai apropiată de Turcia, la 1,3 km distanţă - şi Lesbos (15 km de coasta Turciei).

„Suveranitatea Greciei asupra acestor insule nu este pusă sub semnul întrebării", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price."Solicităm tuturor părţilor să evite retorica şi să evite orice acţiune care ar putea exacerba tensiunile", a adăugat el, subliniind că „suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor trebuie respectate". Tensiunile au crescut constant în relaţia dintre Turcia şi Grecia de câteva luni, după o scurtă apropiere în luna martie.

La mijlocul lunii septembrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Grecia că „ocupă" insulele din Marea Egee, care i-au revenit Greciei după destrămarea Imperiului Otoman, dar pe care soldaţii eleni nu pot staţiona. Preşedintele Erdogan a avertizat că armata turcă ar putea „să vină peste noapte" şi „să facă ceea ce este necesar" pentru a a asigura respectarea acestui statut. Ca răspuns, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că ţara sa este „pregătită să facă faţă" oricărei ameninţări la adresa suveranităţii sale.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE