Coadă la AUR. Sute de oameni așteaptă să semneze pentru apartamentele de 35.000 de euro promise de George Simion. Cât va fi dobânda
Postat la: 24.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
„Se va elabora o legislație în care se vor menționa clar categoriile de persoane și în ce vor consta prioritățile", susține Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, politicianul susținând că nu vor fi favorizați cei care stau la coadă. Și va exista o dobândă, „dar finanțată de stat".
Sute de oameni au fost fotografiați stând la coadă în fața unui sediu AUR din București pentru a semna „Planul lui Simion" (George Simion- prezidențiabilul AUR), care promite să livreze un milion de apartamente, multe dintre ele la prețul de 35.000 euro cu avans de 1.000 de euro și o dobândă ZERO. Chiar dacă au înțeles că cei care au semnat pentru acel plan vor avea întâietate la cumpărarea viitoarelor apartamente, lucrurile nu stau așa, susține Marius Lulea, prim vicepreședinte AUR, inginer constructor și doctor în construcții.
„Este exclus (ca acei cetățeni care au semnat să aibă prioritate n.r.). Se va elabora o legislație în care se vor menționa clar categoriile de persoane și în ce vor consta prioritățile", a explicat Lulea. Mai mulți specialiști din zona imobiliară consultați de redacție susțin că planul lui Simion este o utopie. Lulea îi contrazice, dar admite că îmbulzeala de acum două zile din Capitală s-a datorat faptului că la eveniment a participat chiar și președintele AUR, George Simion.
„Oamenii vin ca să stea cu dumnealui la masă. Va fi prezent în toate orașele mari în următoarele zile. Avem 1,4 milioane de români care ne-au votat și ei sunt legați de noi. Ne percep ca fiind apropiați", apreciază Lulea. Reprezentantul AUR ne-a spus că programul este similar „Primei Case", dar că dobânda va fi limitată la 2%. Cetățenii nu vor plăti nici acea dobândă pentru că ea va fi subvenționată de Stat, asemănător cu ceea ce avem azi la programele Family Start și StudentInvest.
„Dobânda o va plăti Statul în fiecare lună", ne-a spus el. „Va fi un mecanism clasic de creditare. Garantarea se va face prin Fondul de garantare astfel încât băncile să nu preia niciun risc. Cetățeanului îi vine factura doar cu cât are el de plătit în timp ce Statului în fiecare lună îi vine nota de plată cu dobânda", a explicat Lulea. Conform legii, când „Statul plătește", de fapt plătesc toți cetățenii și firmele din țară prin taxele și impozitele colectate. Iar când trăim pe deficit, prin împrumuturi.
Conform informațiilor oferite de Lulea, Statul va pune la dispoziție terenurile pe care le are, iar o companie de Stat va construi apartamentele. În plus, vor fi implicați și alți dezvoltatori privați cărora li se vor pune la dispoziție terenuri în mod gratuit, cu condiția ca aceștia să se încadreze în prețul de vânzare către populație de 35.000 de euro.
„Compania de Stat va juca rolul de dezvoltator și va dezvolta proiectele și infrastructura necesară. Apoi sunt două lucruri. În primul rând, privații vor construi și vor vinde cu prețul de 35.000 euro, prețul urcă în funcție de numărul de camere până pe la 70.000 euro. În al doilea rând, Statul va construi locuințe de necesitate, sociale, de serviciu", a explicat el.
„Apartamentele vor fi în apropierea orașelor ca să aibă legătură cu infrastructura existentă. Trebuie amplasate cu acces la o cale de circulație națională, județeană, dar și în apropierea orașului ca să avem rețele, infrastructură de electricitate", a mai explicat reprezentantul AUR.
Costul total al proiectului este de 50 miliarde euro. „Nevoia de finanțare este mai redusă, de 20 miliarde euro în perioada de 10 ani de desfășurare a proiectului. Sumele se vor roti cam de 2 ori cel puțin. Se face un proiect, el se valorifică, banii se folosesc către celălalt proiect și așa mai departe", afirmă Lulea. Apartamentele vor fi gata cel mai devreme peste 3-4 ani pentru că partea legată de legislație, organizarea de licitații cere timp, spune liderul AUR.
„Construcția va începe în anul al treilea (după alegeri n.r.) și primele predări se vor face în anul al patrulea", spune Lulea, precizând că se dorește crearea a 100.000 de apartamente pe an. „Un model util de creștere a avuției este cel al lui Ceaușescu. A construit aproape trei milioane de locuințe", a menționat Marius Lulea. „Poate nu e perfect planul nostru, dar ceilalți (celelalte partide), nu vin cu absolut nimic", a spus el.
„Prezentul contract este încheiat sub condiția suspensivă a alegerii domnului George-Nicolae Simion ca Președinte al României în urma alegerilor din anul 2024", scrie în contract. Dacă Simion nu ajunge președinte, atunci nu sunt șanse ca semnatarii să aibă ocazia de a-și cumpăra o casă prin acest program. Conform documentului studiat de HotNews.ro, candidatul la alegerile prezidențiale din 2024, George-Nicolae Simion, se obligă astfel ca pe o perioadă de cel puțin 10 ani de zile:
„să se asigure de preluarea PLANULUI SIMION în programul noului Guvern, desemnat după alegerile legislative din 2024;
să întreprindă demersuri susținute și coerente, acționând în limitele legii, pentru punerea în execuție a PLANULUI SIMION".
De asemenea, în maxim 6 luni de la învestirea noului Guvern, George Simion se angajează să prezinte public calendarul de implementare al activităților prevăzute în PLANUL SIMION, termenele de finalizare pentru fiecare etapă (de. ex. identificare terenuri, realizare exproprieri, realizarea rețelelor de utilități, demararea lucrărilor, recepția lucrărilor, alocarea locuințelor), precum și termenul de operaționalizare a programului de refinanțare a creditelor.
Cei care au semnat documentul și-au exprimat susținerea pentru acel plan, în scopul de a achiziționa o locuință la un preț accesibil și prestabilit, respectiv de:
35.000 euro (TVA inclus) pentru apartament cu 2 camere (50-52 mp)
50.000 euro (TVA inclus) pentru apartament cu 3 camere (68-72 mp)
70.000 euro (TVA inclus) pentru apartament cu 4 camere (95-100 mp).
În plus, prin acea semnătură practic au solicitat să intre în baza de date a Planului Simion.
Mai jos, în document, se menționează faptul că vor dobândi o locuință în funcție de situația personală și a familiei, „pe baza algoritmului și criteriilor cuprinse în program". Conform contractului, li s-a garantat analiza dosarului și acordarea punctajului de prioritate numai în măsura în care capacitatea programului nu este depășită, aceasta fiind determinată în funcție de numărul unităților locative vizate de program (până la 1.000.000).
Fostul judecător Cristi Danileț spune că, în primul rând, se colectează fără drept date personale: nume, CNP, nr. telefon... Se adună de către o persoană fizică care nu are nicio împuternicire în acest sens, dar invocă o funcţie publică pe care ar putea-o ocupa în viitor, explică Danileț pentru Epoch Times. În al doilea rând, chiar dacă Simion va fi ales Preşedinte al României, el nu va putea pune în aplicare un astfel de contract/plan, susține Danileț. E vorba despre împărțirea puterilor într-un stat democratic.
Alocarea terenurilor pentru construcţia de locuinţe, ridicarea imobilelor respective, repartizarea lor, creditarea acestora nu sunt atribuţii nici ale Preşedintelui, nici măcar ale Parlamentului sau Guvernului, ci ale administraţiei publice locale şi ele se acordă pentru implementare unor entităţi private şi numai prin proceduri legale. În al treilea rând, neîndeplinirea contractului nu este sancţionată în niciun fel, constată magistratul. Nici dacă omul politic îşi va da demisia din funcţia de preşedinte nu înseamnă că cei care au contractat vor fi despăgubiţi, mai spune Danileț.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Google face o declarație care șochează pe toată lumea: intenționează să acceseze un univers paralel
Google a surprins lumea tehnologiei odată cu lansarea noului său cip de calculator cuantic, Willow, făcând o declarație care a trecut aproape neobservată. Compania susține că acest cip revoluționar ar putea utiliza universuri paralele pentru a-și genera rezultatele, o afirmație care ridică întrebări fascinante și provocatoare despre viitorul calculului cuantic.
-
ChatGPT devine tot mai periculos: începe să gândească singur, minte și face orice ca să-și asigure supraviețuirea
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
-
Descoperire intrigantă: arheologii au găsit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut
În regiunea Dmanisi, Georgia, arheologii au descoperit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut, compus din 60 de caractere dispuse în șapte coloane. Această descoperire intrigantă deschide noi perspective asupra originilor și diversității sistemelor de scriere antice.
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar. Imaginile realizate vineri arată ceea ce par a fi cel puţin două aeronave Antonov AN-124, unul dintre cele mai mari avioane cargo din lume, cu trapele deschise, la baza aeriană Hmeimim din provincia de coastă Latakia.
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, într-o operaţiune extrem de disciplinată în care a fost desfăşurată o nouă unitate de drone şi în care a existat o coordonare strânsă între grupurile de opoziţie din întreaga ţară, a dezvăluit comandantul militar şef al principalului grup rebel.
-
Un nou studiu dezvăluie ce se întâmplă cu creierul celor care citesc din plăcere
Studiile arată o scădere a numărului de persoane care citesc pentru plăcere, în Marea Britanie 50% dintre adulți declarând că nu citesc regulat, o creștere față de 42% în 2015. Aproape un sfert dintre tinerii între 16 și 24 de ani afirmă că nu au fost niciodată cititori.
-
BBC, plângere la Apple: i-au fost atribuite ştiri false, generate de AI
BBC a anunţat că a depus o plângere la gigantul american Apple în legătură cu ştiri false, generate de inteligenţa artificială (AI), distribuite pe iPhone-uri şi care i-au fost atribuite în mod incorect.
-
Un microcip revoluționar ar putea ajuta oamenii care au probleme în timpul somnului
Câțiva pacienți britanici vor dormi mai bine după pe unul din nervi li s-a montat un microcip. Este vorba despre un microcip controlat de o aplicație care îi ajută pe pacienții cu apnee în somn. Această tulburare gravă afectează doar în Marea Britanie circa opt milioane de oameni.
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donald Trump va fi învestit preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, iar schimbările vor ajunge curând în Europa.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Se creează un bloc suveranist care sa-l sustină pe Călin Georgescu in turul al doilea la prezidentiale. Alianta vizeaza majoritatea parlamentara
- 2.Cea mai tare teorie a conspiratiei legata de Calin Georgescu și ce rol are Klaus Iohannis in planul din umbra care a dezmembrat alegerile
- 3.Cine este misteriosul BOGPR, omul care l-a dus pe Călin Georgescu în finala prezidențială. I se spune și Regele TikTok-ului
- 4.Călin Georgescu, candidatul independent care a răsturnat așteptările tuturor. Era printre ultimii în sondaje, dar a câștigat Primul Tur al alegerilor prezidentiale
- 5.Scenariu din USR: Demiterea conducerii SRI și judecarea lui Iohannis pentru înaltă trădare
- 6.Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
- 7.INSOMAR - sondaj de calibrare pentru EXIT-POLL cu doar 3 zile înainte de alegerile prezidențiale. Pe cine vor românii la Cotroceni?
- 8.Marcel Ciolacu a aflat că nu va fi premierul desemnat de Călin Georgescu asa ca s-a decis s-o sprijine pe Elena Lasconi
- 9.Andrei Pleşu se declară uluit de succesul lui Călin Georgescu: "Avem de-a face cu o mediocritate stupefiantă şi paralizantă!"
- 10.Traian Băsescu, sustinător fervent al Elenei Lasconi: "Călin Georgescu nu este omul Moscovei, el a fost finanțat din țară nu din străinătate!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu