Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mesaj cu tâlc al Patriarhului Daniel. Ce ar trebui să înțeleagă Nicolae Ciucă de aici

Postat la: 11.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Patriarhului Daniel a absentat de la evenimentul ce marca 160 de ani de existență a Ministerului Cultelor, organizat la Academia Română, joi, 10 februarie. Patriarhul l-a trimis pe unul dintre episcopii săi vicari patriarhali, pe Preasfințitul Ieronim Sinaitul. El a fost cel care a citit mesajul Patriarhului.

PF Daniel a atenționat în mesajul său către Secretariatul de Stat pentru Culte că, în prezent, „apar noi provocări şi noi priorități care necesită o intensificare a cooperării dintre Stat şi cultele religioase", trimițând o săgeată spre secretarul de stat, Victor Opaschi, care conduce instituția încă din anul 2013, când a fost instalat de Victor Ponta.

Totodată, în cuvântul adresat celor prezenți, Patriarhul Daniel s-a referit mai degrabă la trecut când a vorbit despre Victor Opaschi, despre care a și punctat extrem de clar că a ocupat funcția de secretar de stat pentru culte în perioada 2013-2022. Este o primă delimitare publică a Patriarhului Daniel față de Victor Opaschi, dublată de absența Patriarhului de la eveniment, după ce în timpul pandemiei, Biserica Ortodoxă, ca și celelalte culte religioase, au suferit pe nedrept restricții aberante și ilegale, după cum a constatat Curtea de Apel din București. Arătând durata mandatului lui Opaschi, 2013-2022, este destul de limpede că Opaschi, cel mai vechi și controversat secretar de stat, trebuie să se încheie curând.

Pe de altă parte, chiar dacă președintele Klaus Iohannis a decorat instituția Secretariatului de Stat pentru Culte cu medalia Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri", protocolul impunea, mai ales în cazul unui demnitar care se află de 9 ani pe aceeași funcție și în timpul căruia Președinția României a organizat vizita Papei Francisc în România (2019) și acordarea unei distincții personale, nu instituționale, pentru Victor Opaschi. Mai mult decât atât, în alocuțiunea rostită, consilierul prezidențial Sergiu Nistor nu s-a referit nicio clipă la Victor Opaschi, ci doar la Secretariatul de Stat pentru Culte.

De la eveniment au lipsit majoritatea șefilor de culte printre care Silviu Vexler, deputatul evreilor și Președintele FCER sau Viorel Iuga, președintele Bisericii Baptiste din România. De asemenea, evenimentul nu a fost onorat cu prezența niciunei alte figuri importante ale scenei politice, deși prezența lor era data ca sigură potrivit surselor noastre de la Academia Română. Astfel, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, Florin Cîțu, președintele Senatului, și premierul Nicolae Ciucă, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, sau Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, au lipsit de la eveniment, nedorind o afișare publică față de cel acuzat că a închis bisericile și a permis ca morții să fie îngropați fără haine.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE