PSD şi PNL sunt aproape la egalitate în intenţia de vot pentru alegerile europarlamentare
Postat la: 21.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
PSD şi PNL sunt aproape la egalitate în intenţia de vot pentru alegerile europarlamentare, arată rezultatele unui sondaj INSCOP Research, realizat în perioada 5-13 martie, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer.
Astfel, dintre cei care îşi exprimă o opţiune de vot clară (58,5% din eşantion), 26,9% intenţionează să voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL, urmând Alianţa 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% şi Pro România cu 9,1%. Ar mai depăşi pragul electoral doar UDMR, care ar obţine 5%. Faţă de luna precedentă, procentele cu care sunt cotate partidele înregistrează variaţii minime, cu excepţia Pro România.
Intenţia românilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 înseamnă "sigur nu voi vota", iar nota 10 înseamnă "sigur voi vota". 11,8% dintre respondenţi au ales varianta 1, 3,3% varianta 2, 3,2% varianta 3, 3,9% varianta 4. Varianta 5 a fost aleasă de 7,7% dintre respondenţi, în timp ce pentru varianta 6 au optat 4,8% dintre români, pentru varianta 7 au optat 7,3%, iar pentru varianta 8 au optat 11%. 11,8% dintre respondenţi au ales varianta 9, în timp ce doar 26,9% au declarat că vor merge sigur să voteze. 8,3% reprezintă non-răspunsuri.
Comparativ cu luna februarie, creşte foarte uşor procentul celor care declară că sigur vor vota, în contextul în care apropierea alegerilor pentru Parlamentul European duce la sporirea interesului pentru scrutinul din mai.
Întrebarea privind opţiunile de vot a oferit respondenţilor atât posibilitatea de a alege un partid/alianţă politică, precum si de a opta pentru variantele "nu merg la vot", "nu m-am hotărât", "nu ştiu sau nu răspund". În acest sens, potrivit datelor sondajului, 29,7% dintre respondenţi declară că nu s-au hotărât cu cine vor vota, 11,8% declară că nu vor merge la vot, iar 4,8% nu ştiu sau aleg să nu răspundă la această întrebare.
Dintre românii care îşi exprimă o opţiune de vot clară, ceea ce reprezintă 58,5% din eşantion, 26,9% intenţionează să voteze cu PSD, iar 26,3% cu PNL, cele două partide fiind practic la egalitate. Urmează Alianţa 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3% şi Pro România cu 9,1%. Ar mai depăşi pragul electoral doar UDMR, care ar obţine 5%.
Pentru PMP şi-au exprimat intenţia de vot 4,4% dintre respondenţi, în timp ce 1,1% au ales PNŢCD, 1% UNPR şi tot 1% DEMOS. De precizat că Alianţa 2020 şi UNPR au fost măsurate pentru prima dată în sondajul din această lună. Faţă de luna precedentă, se observă că procentele cu care sunt cotate partidele politice înregistrează variaţii minime, cu excepţia Pro România care creşte cu aproximativ două procente.
La alegerile europarlamentare, rezultatul final al votului va fi influenţat suplimentar de numeroşi factori care nu pot fi cuantificaţi într-un sondaj de opinie, precum activitatea partidelor politice, mobilizarea organizaţiilor politice, evenimente de impact pe agenda publică (de exemplu convocarea unui referendum în ziua votului), componenţa listei finale de candidaţi pe care o va prezenta fiecare partid, prezenţa efectivă la urne în ziua alegerilor sau volumul voturilor din afara ţării.
În ceea ce priveşte prezenţa efectivă la urne în ziua alegerilor, Inscop Research a realizat o estimare pe baza unei întrebări dedicate (Pe o scală de la 1 la 10 în care nota 1 înseamnă sigur nu voi vota, iar nota 10 înseamnă sigur voi vota, indicaţi în ce măsură intenţionaţi să vă prezentaţi la vot pentru alegerile europarlamentare, care vor fi organizate în luna mai 2019?).
În condiţiile în care luăm în considerare doar respondenţii care aleg opţiunile 9 şi 10 pentru a izola un segment de populaţie care declară un grad foarte mare de certitudine al prezenţei la vot în ziua alegerilor (reprezentând 38,7% din populaţie, conform datelor sondajului de opinie) şi corelăm aceste răspunsuri cu întrebarea privind opţiunile de vot, constatăm uşoare modificări ale procentelor obţinute de partidele/alianţele politice măsurate, arată INSCOP Research. Astfel, PSD, PNL, Alianţa 2020 USR-PLUS ar obţine mai multe voturi, în timp ce ALDE, Partidul Pro România şi PMP ar pierde voturi. Astfel 29,1% dintre respondenţi declară că ar vota cu PSD (comparativ cu 26,9% la întrebarea clasică), iar 27,1% cu PNL (comparativ cu 26,3% la întrebarea clasică). Urmează Alianţa 2020 USR-PLUS cu 17,7% (15,3% la întrebarea clasică), Partidul Pro România cu 8,1% (9,1% la întrebarea clasică), ALDE cu 7,9% (9,3% la întrebarea clasică) şi UDMR cu 5,2% (5% la întrebarea clasică). Sub pragul electoral s-ar situa PMP cu 3,7% (4,4% la întrebarea clasică), DEMOS cu 0,7% şi PNŢCD cu 0,2%. Rezultatele acestei corelaţii trebuie analizate cu reţinere având în vedere că se bazează pe un sub-eşantion mai mic (aproximativ 400 de subiecţi), ceea ce duce la creşterea nivelului de eroare a datelor.
Sondajul Inscop Research a fost realizat în perioada 5-13 martie 2019, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eşantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Rareş Bogdan în scandalul OMV Petrom: "Dacă statul nu va reuşi să aplice încasarea taxei, cineva trebuie să răspundă. Mi se pare o sfidare!"
Europarlamentarul Rareş Bogdan i-a cerut ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, să dea explicaţii publice cu privire la motivul pentru care în transpunerea reglementărilor europene în legislaţia românească Ministerul Finanţelor a omis să introducă un cod CAEN asociat centralei de cogenerare pe care compania OMV Petrom o deţine la Brazi, în judeţul Prahova.
-
Declaratiile care-l leagă pe Virgil Popescu de serviciile de informații. Ministrul actioneaza impotriva intereselor României prin firme strategice!
Apar tot mai multe informatii in spatiul public despre cine l-a "impins" in față pe Gabriel Țuțu, directorul de la Romarm, fost ofiter SRI. Fostul premier Ludovic Orban afirmă fără echivoc ca este vorba despre Virgil Popescu, actualul ministru al Energiei.
-
Presă: Obiectivul e ca NATO să intre în război. Urmează atentate și saboteje. Rusia se pregătește să atace cu jumătate de milion de soldați
Presa turcă vorbește de un adevărat asalt diplomatic și nu numai asupra regimului de la Ankara pentru a abandona actuala strategie de lucru cu Rusia și că după ce Germania nu a mai rezistat presiunilor SUA și a dat drumul tancurilor grele Leopard 2 acum urmează Turcia.
-
Încă cap mafiot a fost prins de polițiștii din Italia după aproape 20 de ani de la un omor. Făcea pe bucătarul de pizza
Un bărbat din Italia, condamnat pentru omor şi considerat a face parte dintr-una din cele mai puternice organizaţii mafiote din ţară, a fost prins şi arestat după ce a petrecut 16 ani ca fugar. El a fost descoperit după ce a lucrat ca bucătar de pizza, scrie The Guardian.
-
Fermierii din România dau alerta: românii mănâncă cereale modificate genetic, aduse din Ucraina
Un fermier afirmă că din Ucraina au tranzitat România nouă tone de cereale şi mare parte dintre acestea a rămas în ţara noastră. El a menţionat că este un exces de cereale care a dus la scăderea preţului cu 30%, precizând că în aceste condiţii mai mulţi fermieri riscă falimentul.
-
Un milion de dolari găsiți la percheziții în canapeaua fostului ministru adjunct al Apărării din Ucraina
Publicația ucraineană Pravda dezvăluie o înregistrare video de la perchezițiile din luna august a inculpatului în ancheta privind fraudele în achiziții la Ministerul Apărării, fostul ministru adjunct al Apărării Oleksandr Mironiuk, în canapeaua căruia a fost găsit aproape un milion de dolari.
-
Un jurnalist ucrainean care luptă în tranșee desființează propaganda de la Kiev, care prevede o victorie rapidă în fața Moscovei: „Vânzători de povești ieftine"
Societatea ucraineană riscă să devină victima unor promisiuni populiste privind o victorie rapidă și definitivă asupra Rusiei, însă războiul pare a fi „o ploaie îndelungată", o nouă normalitate, una foarte dură, scrie din tranșee Pavlo Kazarin, un cunoscut jurnalist, originar din Crimeea, înrolat în armată în primăvara anului trecut.
-
Fermierii polonezi au blocat punctele de control la granița cu Ucraina din cauza cerealelor modificate genetic care au inundat țara, la fel ca și în România
Fermierii polonezi au blocat punctele de control la granița cu Ucraina, protestând împotriva importului de cereale, potrivit lui Tygodnik Zamojski.
-
Raportul Transparency International indică faptul că pandemia a fost furtuna perfectă pentru corupție în lume
Transparency International a dat publicităţii clasamentul IPC (Indicele de Percepție al Corupției) referitor la anul 2022. Media globală a stagnat la 43 de puncte pentru al 11-lea an consecutiv - indicele variază de la 0, pentru cel mai corupt scenariu, la 100 pentru cel mai integru.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cel mai mare experiment medical de pe planetă! Tudor Ciuhodaru, după ce INSP a făcut publice efectele secundare grave ale vaccinului
- 2.Mircea Geoană după atacul cu Flacara Violet când a mers la spital pentru analize: "Medicii au zis că nu au mai văzut așa ceva!" VIDEO
- 3.Predicțiile FT: Europa se întoarce în epoca de piatră. Urmează crize în serie!
- 4.Schimbare interesantă la Guvern: premierul își reduce din atribuții înainte de rotativă!
- 5.Rareş Bogdan dezvăluie o discuție pe care a avut-o cu Sebastian Kurz: "Mi-a zis o chestiune care m-a şocat şi mi-a rămas în minte!"
- 6.Diana Șoșoacă o atacă pe Maia Sandu: "Cerșește în genunchi pe sub toate birourile. Și-a vândut țara lui Soros!"
- 7.Marcel Ciolacu despre candidatura Maiei Sandu la prezidentialele din România!
- 8.Răzbunarea furtului de voturi de la Sectorul 1 este aproape!
- 9.Bădălău către șefa CNI: "Fă, mânca-mi-ai... te calc în picioare dacă nu îmi dai sala de sport!"
- 10.Adrian Năstase: "Vladimir Putin nu a luat decizia de a ataca Ucraina acum un an!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu