Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Toate variantele posibile după moțiunea de cenzură. Scenariile care pot rezulta din decizia pe care o va lua Klaus Iohannis pentru desemnarea premierului!

Postat la: 05.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Analiștii politici arată că, cel mai probabil, moțiunea de cenzură votată în parlament în cursul zilei de marți, 5 octombrie, va trece. Consecința imediat următoare este că președintele Iohannis va trebui să nominalizeze, conform Constituției, un nou premier, care va fi supus votului parlamentului.

Deputatul USR Claudiu Năsui a întocmit o schemă care indică toate variantele posibile care decurg din decizia luată de președintele Iohannis.

Moțiunea de cenzură va trece azi. Ce se va întâmpla după?

După o lună de tergiversări, o moțiune va fi în sfârșit supusă la vot. Ea va trece. Numărul parlamentarilor care o susțin este prea mare să nu treacă. Chiar dacă vedem tentative de dare de mită pentru ca unii parlamentari să nu voteze. Chiar dacă unii se vor îmbolnăvi fix azi la moțiune sau vor avea urgențe justificabile. Marja de eroare este de 46 de parlamentari în plus față de cât e nevoie ca să treacă (PSD 157 de parlamentari, USR+ 80, AUR 43). E neplauzibil să lipsească sau să trădeze atât de mulți.

După moțiune, depinde de președintele Iohannis ce va alege să facă.

Un scenariu este cel în care refuză să nominalizeze alt prim-ministru. Scenariu la care a făcut aluzie Florin Cîțu într-o conferință de presă când a zis că el nu pleacă nicăieri și, dacă trece moțiunea, să ne pregătim pentru un lung interimat. Sunt probleme mari constituționale cu acest scenariu. Dar probleme mari constituționale au fost și atunci când o majoritate în parlament a împiedicat votarea unei moțiuni. Nu mai putem bănui că există limite la ce va face PNL să se agațe de putere.

Alte două posibilități scenariu este cel în care președintele Iohannis face totuși o propunere care să poată avea o majoritate. Fie fix aceeași majoritate care exista înainte să fie dinamitată de adoptarea programului corupt de cumpărare a primarilor și contracte pentru firme de partid, PNDL 3. Fie o majoritate cu PSD. Aici poziția USR+ este clară.

Evident, o altă posibilitate este ca președintele Iohannis să-l forțeze tot pe Florin Cîțu ca prim-ministru. Conform unei decizii CCR, doar după ce pică o propunere. Astfel ar putea face o propunere neserioasă care să pice în parlament, după care să revină tot cu Florin Cîțu. În cazul ăsta, fie asigură voturile de la PSD, fie scenariul alegerilor anticipate devine posibil.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE