Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ziua Libertății Secuiești: "Dacă vom crea o autoguvernare regională în Ţinutul Secuiesc vom fi mai aproape de autonomie!"

Postat la: 11.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Potrivit lui Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), în Ţinutul Secuiesc este loc pentru acţiuni utile, iar dacă o comunitate doreşte să trăiască, se organizează singură şi acţionează.

Despre aceste aspecte a vorbit preşedintele CNS la evenimentul desfăşurat cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, lângă statuia vulturului din Sfântu Gheorghe. Liderul comunităţii a subliniat că secuii au o viziune clară în ce priveşte viitorul lor. Din acest motiv, Consiliul Naţional Secuiesc a lansat Iniţiativa cetăţenească europeană pentru regiunile naţionale şi, tot din acest motiv, a propus introducerea cărţii de identitate secuieşti, care poate pune bazele autoorganizării şi ar putea deschide calea spre consultarea naţională secuiacă şi spre alegeri interne.

"Dacă vom crea o autoguvernare regională în Ţinutul Secuiesc, vom fi mai aproape de autonomie, astfel încât, în temeiul Statutului de Autonomie a Ţinutului Secuiesc, şi Parlamentul României să confere competenţe acestui for", a declarat Balázs Izsák. Făcând referire la războiul din Ucraina, acesta a subliniat că autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc poate fi realizată numai în condiţii de pace şi securitate. "Numai condiţiile de pace şi de securitate pot spulbera spiritul de suspiciune într-o problemă atât de curată şi de democratică precum viitorul Ţinutului Secuiesc", a explicat politicianul.

La evenimentul desfăşurat în ninsoare, a fost citit şi discursul însărcinatului prim-ministrului ungar, Katalin Szili. În opinia politicianului, Ziua Libertăţii Secuieşti este, pe de o parte, ziua celor care suferă din cauza asupririi puterii, iar pe de altă parte, este şi ziua sărbătorii în care secuii sunt capabili să atingă obiective aparent fără speranţă. Politicianul a evidenţiat numerele 1112 şi 1 269 532 ca fiind două noi simboluri ale secuilor. Primul reprezintă numărul de zile petrecute după gratii de István Beke şi Zoltán Szőcs, care au fost condamnaţi pentru terorism, iar cel de-al doilea reprezintă numărul de semnături certificate strânse pentru Iniţiativa cetăţenească europeană pentru regiunile naţionale.

Katalin Szili a făcut apel la cei prezenţi să-i ajute pe maghiarii din Ucraina Subcarpatică care suferă din cauza războiului. Potrivit însărcinatului prim-ministrului ungar, în contextul actual, sunt primordiale un viitor previzibil şi protecţia cetăţenilor. "Sunt încrezătoare că politicile naţionale previzibile şi securitatea vor câştiga din nou în data de 3 aprilie", a făcut referire aceasta, în mesajul său, la alegerile parlamentare din Ungaria. La eveniment a fost prezent şi Attila Dabis, însărcinatul pentru afaceri externe al Consiliului Naţional Secuiesc, care trăieşte în Ungaria, şi care, după o interdicţie de trei ani, a putut din nou să intre în România.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE