Cele 4 scenarii: Ipotezele oamenilor de știință francezi despre când și cum se va termina pandemia de Covid-19
Postat la: 10.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

În cazul în care transformarea Sars-CoV-2 într-o epidemie sezonieră este posibilă pe termen relativ scurt, nu există nimic care să spună că situația actuală nu ar putea continua cel puțin până în iarna 2022-2023.
Va vedea 2022 sfârșitul măștilor și revenirea vântului rece? Ministrul Sănătății din Franța, Olivier Véran, a dat o rază de speranță asigurând, la începutul lunii ianuarie, în "Le Journal du dimanche", că al cincilea val de Covid-19 va fi "poate ultimul". El nu este singurul: mai mulți epidemiologi cred, de asemenea, că situația se va îmbunătăți pe termen lung după valul actual. Se apropie cu adevărat sfârșitul Covid-19? "Franceinfo" oferă o imagine de ansamblu a scenariilor preconizate de oamenii de știință.
1. Eradicarea totală a virusului: foarte puțin probabilă
Este ipoteza la care visează toată lumea: după eforturile noastre, Sars-CoV-2 dispare de pe suprafața Pământului. Acest lucru s-a întâmplat deja în cazul variolei, pe care OMS a declarat-o eradicată în 1980. Acest lucru s-a întâmplat la mai mult de douăzeci de ani după ce a fost declarată o boală care trebuia eliminată și la aproape două secole după ce a fost dezvoltat un proces de vaccinare. O întârziere care este greu de acceptat astăzi.
Acest scenariu, extrem de rar, este în orice caz foarte puțin probabil în cazul Covid-19, potrivit experților intervievați de franceinfo. "În istoria marilor virusuri, cum ar fi rujeola sau variola, contractarea bolii a dat naștere la o imunitate sterilizantă pe toată durata vieții, adică împiedicând virusul să fie prins și transmis", explică Jean-François Saluzzo, virusolog și expert în cadrul OMS. În acest fel, a fost creată o imunitate de grup și doar nou-născuții au rămas sensibili la infecție. Vaccinurile împotriva acestor boli au permis, de asemenea, obținerea acestui tip de imunitate. "Acesta nu este cazul Sars-CoV-2, care poate infecta persoane care au fost deja infectate. Și, deși vaccinurile sunt eficiente în combaterea formelor severe ale bolii, ele nu împiedică transmiterea virusului.", mai spune expertul.
Spre deosebire de virusul variolei, Sars-CoV-2 se transmite și la animale. Acesta a fost detectat la nurci, pisici, tigri și lei, relatează un studiu publicat în Science la sfârșitul anului 2020. Prin urmare, aceste animale (și probabil și altele) acționează ca un rezervor pentru virus. Chiar dacă virusul ar fi eradicat din specia umană, acesta ar putea continua să circule printre animale, să se muteze și, în cele din urmă, să reinfecteze oamenii. Practic, și Sars-Cov-2 a fost o mutatie a virusului Sars-Cov-1 care a ajuns la animale si apoi a reinfectat oamenii.
"Rămâne ipoteza unei dispariții spontane a virusului, așa cum s-a întâmplat cu vărul său, Sars-CoV-1", își amintește Jean-François Saluzzo. A fost observată pentru prima dată în China în 2002 și s-a răspândit în aproximativ treizeci de țări în câteva luni, ucigând aproximativ 700 de persoane, în ciuda implementării măsurilor de barieră și a carantinei. Dar a dispărut încă din 2003, în condiții considerate parțial "misterioase" de către oamenii de știință. "Cu toate acestea, având în vedere circulația intensă a virusului Covid-19 și distribuția acestuia, această posibilitate este puțin probabilă", spune virusologul.
Acest lucru nu înseamnă, totuși, că pandemia Covid-19 nu se va încheia. "Circulația virusului, care este puțin probabil să se oprească, trebuie să fie decuplabilă de stresul asupra sistemului spitalicesc și de morbiditatea asociată epidemiei, care poate fi redusă", subliniază Samuel Alizon, director de cercetare la Centrul de cercetare în biologie interdisciplinară (CNRS/Inserm) și specialist în evoluția bolilor infecțioase.
2. Eliminarea locală a virusului: dificil de realizat
Dacă Covid-19 nu poate fi eradicat de pe întreaga planetă, este posibil să fie eliminat la nivel local? Acesta este unul dintre scenariile avute în vedere într-un articol publicat în The Lancet în luna iulie. Datorită unei acoperiri vaccinale ridicate și/sau a menținerii în timp a unor măsuri stricte de restricție (control la frontiere, carantină de îndată ce apare un focar etc.), incidența poate fi teoretic redusă la zero într-o regiune sau țară, chiar dacă pandemia continuă în alte părți ale lumii. Această așa-numită strategie "zero Covid" a fost folosită cu un succes relativ de un număr mic de țări, precum Australia, China, Noua Zeelandă, Singapore și Vietnam, notează articolul din Lancet.
Dar mai multe condiții împiedică generalizarea acestui scenariu. Pe de o parte, "eforturile destul de mari care pot fi cerute populației, în special în ceea ce privește controlul călătoriilor", sunt în detrimentul acceptabilității sale în societate, notează cercetătorul Samuel Alizon. Pe de altă parte, mai multe țări care au adoptat strategia "Covid zero" au fost ajutate de caracterul insular al teritoriului lor (Australia, Noua Zeelandă), care le-a permis să își controleze mai bine frontierele.
Acest scenariu necesită, de asemenea, o foarte bună stăpânire a urmăririi contactelor, pentru a putea detecta și izola rapid orice nou caz. Aceasta este o abilitate pe care Franța nu s-a bazat suficient atunci când s-a aflat între două valuri, regretă specialistul. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda recomandării Consiliului științific de a ne dezvolta capacitățile de urmărire, de exemplu în avizele sale din iulie și octombrie. Această strategie intră, de asemenea, în conflict cu evoluțiile mai recente din Covid-19.
"Politica "zero Covid" a devenit dificilă în cazul variantelor Delta și Omicron, deoarece sunt mai contagioase, așa că trebuie să reușim să luăm măsuri pentru a controla epidemia chiar mai devreme." Australia, care reușise să limiteze infecțiile prin închiderea granițelor și prin aplicarea unei strategii agresive de depistare, a înregistrat un record de aproape 50.000 de cazuri zilnice la 4 ianuarie, în mare parte legate de Omicron.
Deși este "foarte greu de realizat" pe termen scurt, având în vedere valul actual de infecții din întreaga lume, obiectivul eliminării locale a Covid-19 "poate fi un orizont spre care putem încerca să ne îndreptăm", consideră totuși cercetătorul. Dar este nevoie de o discuție despre metodele care să fie puse în aplicare "în perioadele de circulație mai mică a virusului, pentru că atunci putem rupe eficient lanțurile de transmitere". Cu toate acestea, va exista întotdeauna riscul ca o nouă variantă, mai contagioasă, să apară într-o zonă în care virusul este încă în circulație și să străpungă în cele din urmă bula de protecție.
3. Coabitarea cu virusul: probabilă... cu un interval de timp incert
Ce se întâmplă dacă nu ar trebui să încercăm să eradicăm complet Covid-19, ci să așteptăm până când putem trăi cu el? În ianuarie 2021, aproape 90% din cei aproximativ o sută de experți - imunologi, virusologi și specialiști în boli infecțioase - chestionați de revista Nature cu privire la viitorul pandemiei credeau că situația va evolua în cele din urmă spre o stare endemică.
În acest scenariu, virusul continuă să circule, în special iarna, dar imunitatea colectivă conferită de infecție și vaccinare este suficientă pentru a preveni majoritatea formelor severe. Consecințele circulației sale ar fi comparabile cu cele ale epidemiilor de gripă, care apar în fiecare an în Franța fără a perturba societatea. Cu toate acestea, ar putea fi necesar să se revaccineze în mod regulat pentru a menține un nivel ridicat de imunitate și, uneori, să se recurgă la măsuri restrictive în cazul unui val puțin mai mare.
Acest scenariu este considerat probabil de mulți experți, deoarece alte patru coronavirusuri cunoscute, HCoV-OC43, HCoV-229E, HCoV-NL63 și HCoV-HKU1, se comportă în acest mod. Aceste virusuri, dintre care unele circulă de sute de ani la om, sunt responsabile de 15% până la 30% din răcelile adulților, potrivit Enciclopediei de virusologie.
Cât de repede se va întâmpla acest scenariu? Aceasta este marea întrebare. Un studiu publicat în ianuarie în revista Science a prezis un interval de timp cuprins între "câțiva ani" și "câteva decenii". Articolul din Lancet publicat în iulie sugerează "trei până la cinci ani". Dar sosirea variantei Omicron a dat peste cap aceste previziuni. În ultimele zile, Emmanuel Macron, Olivier Véran și mai mulți experți au sugerat că contagiozitatea ridicată a Omicronului, combinată cu virulența sa aparent scăzută, ar putea accelera calendarul. Potrivit ministrului Sănătății, varianta este atât de contagioasă încât "va duce la o imunitate sporită" în lume și vom fi "cu toții mai bine înarmați după trecerea ei".
Astfel, sfârșitul crizei ar putea fi anunțat încă din primăvara anului 2022, potrivit unora. Dar, din nou, acest scenariu nu poate fi garantat. Trecerea de la o situație pandemică la una endemică depinde de imunitatea populației mondiale la virus. Cu toate acestea, o mare parte a planetei nu a fost încă vaccinată, după cum a subliniat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la sfârșitul lunii decembrie. El a precizat că "70% din populația fiecărei țări ar trebui să fie vaccinată până la jumătatea anului viitor" pentru a pune capăt pandemiei în 2022. La data de 4 ianuarie, doar 49% din populația lumii era complet vaccinată, potrivit bazei de date Our World in Data. Există în continuare inegalități regionale majore: în timp ce 69% din populația Uniunii Europene este complet vaccinată, doar 9% din populația Africii este vaccinată.
Dincolo de inechitatea vaccinurilor, imunitatea conferită de infecție sau de vaccinuri în timp și în fața viitoarelor variante va avea un impact uriaș asupra viitorului pandemiei. Sosirea Omicron a arătat că vaccinurile oferă o barieră importantă împotriva bolilor grave, dar trebuie suplimentate cu cel puțin o doză de rapel pentru a menține un nivel ridicat de protecție și nu protejează la fel de bine cum se spera împotriva transmiterii (ca și o infecție anterioară). O variantă care evită sistemul imunitar este cel mai mare coșmar al experților.
4. O variantă severă care eludează sistemul imunitar: posibilă... și dezastruoasă
Spre deosebire de predecesorii săi, varianta Omicron a infectat masiv și persoane care au fost deja infectate sau care au primit două doze de vaccin. "Dacă acest lucru se întâmplă o dată, nu este nerezonabil să ne gândim că s-ar putea întâmpla din nou în viitor", notează Samuel Alizon.
Deși Omicron nu pare să provoace forme grave la reinfectare, acest lucru ar putea fi cazul unei viitoare variante, avertizează OMS. "În momentul de față, Omicron este mortal (...) Poate un pic mai puțin decât Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?", se întreba în ianuarie un manager de urgență al OMS. Până la sosirea Omicron, care reprezintă o excepție, "evoluția [Sars-CoV-2] a dus la o creștere progresivă a contagiozității și a letalității variantelor", se îngrijorează și Gilbert Deray, șeful departamentului de nefrologie de la spitalul Pitié-Salpêtrière, în L'Express.
În cazul în care ar apărea o astfel de variantă, ar trebui să se actualizeze vaccinurile pentru a recăpăta un nivel de imunitate care să permită o circulație endemică. Laboratoarele lucrează la acest proces de câteva luni, în ceea ce privește variantele Delta și Omicron, fără ca aceste noi versiuni să fie deocamdată comercializate. În așteptarea unei actualizări, cazurile grave legate de o altă variantă potențială ar continua să curgă în spitale, iar numărul deceselor ar continua să crească. Nu ar trebui să fie foarte virulent pentru a perturba societatea. Potrivit unui simulator dezvoltat de echipa lui Samuel Alizon, dacă 50% din populația franceză ar fi infectată în această iarnă cu varianta Omicron, care este a priori mai puțin letală decât predecesoarea sa Delta, "ar exista, având în vedere cunoștințele actuale despre imunitate și virulență, aproximativ 20.000 de internări la terapie intensivă". Acest lucru este echivalent cu "toate unitățile de terapie intensivă fiind pline timp de două luni numai cu pacienți cu Covid".
Din fericire, sosirea masivă a tratamentelor antivirale, cum ar fi Paxlovid, planificată pentru 2022, ar putea face posibilă evitarea acestui scenariu cel mai rău. Administrate la câteva zile de la debutul simptomelor, acestea vor limita apariția formelor severe ale bolii și, astfel, saturarea spitalelor. În ceea ce privește sfârșitul pandemiei, acesta este dificil de prezis. Ceea ce este sigur este că evoluția imunității și natura următoarelor variante vor fi esențiale.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de DNA, alături de Dumitru Dumbravă
Fostul adjunct SRI Florian Coldea și fostul șef al direcției juridice din SRI Dumitru Dumbrava, asociatul sau intr-o com ...
-
Ce avere are Ion Sterian - capo dei capi Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi
Ion Sterian este șeful Transgaz și are un cabinet extins, format din cinci secretare, noua consilieri și șapte șoferi, u ...
-
Foștii premieri ai României pot fi judecați pentru dezastrul bugetar în care au lăsat țara: "Există o lege a responsabilității guvernamentale"
Dupa patru ani in care in fruntea Guvernului Romaniei s-au aflat doi premieri ai PNL și unul de la PSD, țara noastra a a ...
-
Comunitatea științifică nu înțelege ce se întâmplă cu Pământul: unele zile din iulie și august vor fi mai scurte în acest an
Deși, in mod obișnuit, rotația Pamantului incetinește treptat, specialiștii anunța ca in lunile iulie și august din aces ...
-
Pe ce criterii să te bazezi când decizi să faci upgrade la un telefon nou?
Alegerea momentului potrivit pentru a face upgrade la un telefon nou poate fi dificila, avand in vedere varietatea mare ...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
-
Cunoscutul economist Mircea Coșea critică măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan: "Sunt grosolane, absurde și lipsite de logică"
Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru de stat, critica ideile lansate de guvernul Bolojan in scopul reducer ...
-
Călin Georgescu, trimis în judecată - Câți ani de închisoare riscă, dacă va fi găsit vinovat
Calin Georgescu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzați ...
-
Guvernul bolojanilor nu dă un ban pe Nicușor Dan: Primul efect după creșterea TVA. Premierul demagog: "Nu putem ascunde asta!"
Premierul Ilie Bolojan a anunțat creșterea TVA! Primul efect? Prețurile la unele produse alimentare o sa creasca - și re ...
-
Aerul din casa ta ar putea fi mai toxic decât cel de afară. Și nimeni nu-ți spune asta
O solutie? Folosește o izolatie noua pentru pod sau mansarda Știai ca, potrivit unui studiu internațional, aerul din int ...
-
Autostrăzi pentru tancuri și transportoare blindate: Armata construiește infrastructură de război în România pentru a descuraja Rusia să pătrundă-n spațiul NATO
Romania intra in noua strategie NATO de mobilitate militara și va construi autostrazi speciale, dedicate transportului r ...
-
Ce au inteles vameșii de la Sculeni din "Mânăria Bolojan": se răzbună pe oamenii de la frontiere pentru că le-a diminuat Guvernul sporurile
Angajații vamii Sculeni au inceput sa efectueze controale mai stricte asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec fr ...
-
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicusor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului. El o va inlocui pe N ...
-
Breșă uriașă de securitate: Hackerii din Iran au pus mâna pe mesajele consilierilor lui Donald Trump
Hackerii avertizeaza ca ar putea incerca sa vanda e-mailuri de la consilierii președintelui american Donald Trump. Ameri ...
-
Super puterea mondială care a acaparat soarele. A instalat într-o lună panouri fotovoltaice cât toată Europa într-un an
China a stabilit un nou record mondial in domeniul energiei solare. A instalat 93 de gigawați de capacitate fotovoltaica ...
-
Exodul creierelor pe contrasens: Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici" în Europa
Mareția Americii a fost construita in timp și una dintre pietrele de temelie a fost atragerea celor mai stralucite minți ...
-
Zeci de mii de decese in perioada următoare: Europa se pregătește pentru cel mai mare val mare de morți din cauza caniculei. In total, sute de mii de persoane
Zeci de mii de persoane ar putea muri intre 30 iunie și 30 august din cauza valului de caldura extrem care lovește ...
-
Vlad Țepeș nu e inmormantat la Snagov, ci la Milano. A fost descifrată misterioasa inscripție de pe mormântul lui Dracula
Timp de zece ani unii cercetatori au emis ipoteza ca ramașițele prințului Vlad - care a trait intre 1431 și 1477, cunosc ...
-
Provocarea criminală care a trecut "pe sub radar" pe TikTok: Băiat de 12 ani mort după ce a acceptat "jocul cu eșarfa"
Un baiat de 12 ani și-a pierdut viața dupa ce a incercat o provocare virala periculoasa de pe rețelele sociale. Deși par ...
-
Medicul lui Netanyahu numit consilier de premierul Bolojan: "Sunt român și voi fi patriot până la finalul vieții!"
Dr. Herman Berkovits, medicul personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost numit consilier onorific ...
-
Ghid Practic pentru camparea cu vehicule în România: Aventură pe patru roți
Romania, cu peisajele sale diverse și drumurile pitorești, reprezinta un paradis neexplorat pentru iubitorii de camping. ...
-
Kovesi intră tare în licitațiile organizate în România: anchetă de amploare, cu o fraudă de 100 de milioane de euro
Parchetul European (EPPO) din București a sesizat Tribunalul București, punand sub acuzare trei persoane - inclusiv unul ...
-
„Trumponomics": Economia mondială e în pragul unei schimbări epocale. Avertismentul analiștilor
Într-o lume economica din ce in ce mai fragmentata și tensionata, instituțiile financiare globale incep sa bata cu ...
-
Oamenii de știință avertizează că universul are un „buton de autodistrugere" care ar putea elimina viața într-o clipă
De-a lungul deceniilor, cosmologia a propus scenarii tot mai imaginative pentru modul in care s-ar putea sfarși universu ...
-
Adevărata dietă alimentară optimă pentru inimă. Studiul amplu pe 30 de ani care oferă claritate într-o dezbatere medicală veche
Un studiu amplu, desfașurat pe parcursul a trei decenii și avand aproape 200.000 de participanți, ofera claritate intr-o ...
-
Motivul incredibil pentru care un fost consilier local și-a bătut soția până a omorât-o. A declarat polițiștilor că a fost ucisă de un hoț care a intrat în casă
Un fost consilier local intr-un sat din județul Braila, și-a ucis in bataie soția din cauza ca nu muncea suficient. Barb ...
-
Dezvăluiri despre operatia la limită a Eleni Udrea. Adrian Alexandrov rupe tăcerea și prezintă firul evenimentelor: "Putea sa moară!"
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a vorbit despre starea de sanatate a fostei ministre a Turismului, care a fo ...
-
Misterul de la Tunguska: "Cerul s-a despicat și întreaga parte nordică era acoperită de foc". Ce spune NASA despre cea mai puternică explozie văzută de om
Cel mai devastator și totodata șocant pentru cei care i-au vazut efectele a fost inregistrat pe 30 iulie 1908, in taigau ...
-
Cum utilizezi ChatGPT pentru a generarea unui venit lunar stabil: Metoda prin care poți câștiga peste 5.000 de dolari lunar
Potrivit unui articol recent publicat in Forbes de Rachel Wells, ChatGPT se dovedește a fi aliatul ideal pentru freelanc ...
-
Grupare de hoți români prinși după ce au comis mai multe jafuri: Furau coduri PIN și retrăgeau mii de euro de la bancomate
O grupare de hoți profesioniști, formata din doi barbați și o femeie de naționalitate romana, a fost destructurata in Pa ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu