Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Hackerii folosesc inteligența artificială ca să știe unde te afli și ce faci în casă folosindu-se de Wi-Fi-ul tau!

Postat la: 23.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cercetătorii în domeniul informaticii au creat o inteligență artificială care îți poate spune unde te afli și câte persoane se află în casa ta, măsurând undele Wi-Fi.

Inteligența artificială a fost în centrul atenției în ultimele săptămâni, odată cu ascensiunea fulminantă a ChatGPT. Cea care tocmai a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon (Pittsburgh, SUA) ar putea face, de asemenea, obiectul multor discuții. Aceștia au creat un algoritm care folosește undele Wifi pentru a vedea prin pereții unei case și a determina în timp real locația locuitorilor acesteia.

Lucrările echipei sunt disponibile în baza de date online Arxiv.org. Pentru început, cercetătorii au solicitat acces la AI DensePose, dezvoltat de inginerii de la compania Meta, deținută de Mark Zuckerberg. O tehnologie care cartografiază corpul uman într-o imagine și îl pune sub formă de pixeli 3D.

Echipele de la Universitatea Carnegie Mellon au combinat apoi această tehnologie cu propria lor tehnologie pentru a dezvolta o rețea neuronală capabilă să folosească undele Wifi pentru a determina poziția unui om într-o casă.

Folosind routere plasate de o parte și de alta a unei clădiri, inteligența artificială dezvoltată va analiza undele Wifi de la cutia de pornire până la routerul de destinație și va determina momentul în care acestea ar fi putut fi perturbate. Algoritmul poate apoi să transcrie aceste perturbații pentru a produce o hartă 3D sumară a spațiilor.

Prin împărțirea corpului uman în 24 de segmente, poate determina locația și poziția ocupanților camerei, precum și localizarea celor mai mari obiecte din încăpere.

Deși tehnologia nu a fost încă perfecționată, cercetătorii sunt convinși că este mult mai eficientă decât o rețea de camere de supraveghere. Valurile nu au unghiuri moarte și, mai important, pot vedea o persoană care încearcă să se ascundă în spatele unei piese de mobilier.

Odată democratizată, tehnologia ar fi, de asemenea, mai puțin costisitoare decât camerele tradiționale. Un alt mare avantaj pentru cercetători este faptul că aproape toate gospodăriile au o cutie Wi-Fi acasă și, prin urmare, pot beneficia cu ușurință de acest sistem de supraveghere... E liniștitor, nu-i așa?

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE