Ioana Petrescu către Dragnea: "Nu cumva legile în vigoare îi împiedică pe cei care doresc să fraudeze achizițiile din apărare, energie și infrastructură?"
Postat la: 21.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Fostul ministru al Finantelor in cabinetului Ponta, Ioana Petrescu, a postat ieri o analiza foarte bine argumentata si extrem de critica la adresa liderului PSD Liviu Dragnea privind intentia acestuia a de a modifica din nou legea achizitiilor publice. Postarea Ioanei Petrescu:
„Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat că pregătește modificarea legilor achizițiilor publice pentru a simplifica procedurile în infrastructură, energie și apărare, după „modelul țărilor dezvoltate". Acest nou proiect vine în contextul în care, la mijlocul anului trecut, tocmai a intrat în vigoare o noua legislație privind achizițiile publice, care nu a avut timp să își producă pe deplin efectele și, deci, nici să fie evaluată.
Achizițiile publice defectuoase, o cauză a corupției la nivel global
De fapt, problema esențială nu ține de achiziții strategice, ci mai degrabă de corupție. Nu o spun eu, o spune raportul de activitate al DNA pe anul 2016. Din prejudiciul total reținut, în valoare de 1.448.380.788 lei, o mare parte pagube vin din ilegalități produse în sectorul de achiziții publice. Raportul exemplifică, de asemenea, mari dosare de corupție care se axează în jurul neregulilor de achiziții publice, precum cel legat de Oficiul National pentru Protecția Martorilor, Institutul Ana Aslan sau de Institutul Oncologic Alexandru Trestioreanu.
Tocmai pentru că achizițiile publice defectuoase stau la baza marii corupții, majoritatea țărilor care au avut reforme de succes în domeniul corupției și-au reformat sistemele de achiziții publice. Voi da doar câteva exemple de țări care surclasează România, care e pe locul 57 în clasamentul Transparency International de percepție asupra corupției: Georgia este pe poziția 44, Mauritius pe 50 și Coreea de Sud ocupă acum locul 52. Toate aceste țări au redus corupția realizând, printre alte reforme și îmbunătățirea sistemului de achiziții publice.
Si nu doar țările menționate mai sus sunt preocupate de achizițiile publice când doresc reducerea corupției. Este și preocuparea țărilor mai dezvoltate. G20, grupul celor mai bogate economii din lume, a adoptat o declarație de lupta anti-corupție "G20 Leadership Anti-Corruption Commitments" în care este menționată de mai multe ori modalitatea corectă și transparentă de desfășurare a achizițiilor publice.
Reforma sistemului de achiziții publice
În urmă cu trei ani, a fost înființată Unitatea de Implementare a Priorităților (Delivery Unit) în cadrul căreia, unul dintre principalele obiective a fost reforma sistemului de achiziții publice. Pentru a găsi cea mai bună modalitate în care trebuie să se desfășoare achizițiile publice, specialiștii de la Ministerul Finantelor, Cancelaria Primului -Ministru, Agenția Națională pentru Achiziții Publice, au primit sprijinul expertilor de la Comisia Europeană, Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții.
Am regândit circuite, instituții și proceduri, pentru a obține mai multă transparență și control în achiziții. Astfel, s-au elaborat patru proiecte de lege privind achizițiile publice: achiziții publice generale, concesiuni, utilități și remedii. În paralel cu acest set de proiecte de lege, s-a elaborat și o strategie care cuprinde toti pașii necesari pentru a reforma sistemul achizițiilor în următorii ani. Comisia Europeană a lăudat acest demers în Raportul MCV pe anul 2016.
Strategia reformei achizițiilor publice în pas de melc
Greul a început după ce Guvernul Ponta a trimis legile în Parlament. Mai bine de 6 luni, din 27 octombrie 2015 pana în 12 mai 2016, au stat în Parlament. Au fost publicate în Monitorul Oficial în 23 mai 2016. Normele de aplicare au intrat în vigoare abia în 6 iunie 2016. Dar cel mai grav lucru este că strategia nu a fost implementată în totalitate si, cum ea este complementară noii legislații, practic se sabotează succesul noii reforme. O să va dau un exemplu ușor de înțeles: strategia menționează modul în care trebuie formați specialiștii în achiziții publice pentru a aplica noile prevederi ale unei legi extrem de complexe. Însă, Guvernul nu s-a preocupat din timp să facă nici măcar un training de bază si, cu atât mai puțin, o adevarată profesionalizare a persoanelor responsabile cu achizițiile publice, după cum menționează strategia, astfel încât cei care lucrează în achiziții să nu întâmpine probleme.
Ce se dorește acum?
Acum se dorește o modificare rapidă a acestor legi printr-un proiect care să fie lansat în dezbatere publică în maximum trei saptamani. Asta în condițiile în care elaborarea reformei gândite de Delivery Unit a durat doi ani, timp în care au avut loc numeroase consultări cu toate părțile implicate în proces, astfel încât măsurile prevăzute în reformă să fie înțelese și agreate. Mă întreb de ce nu s-au propus modificări la aceste legi în cele 8 luni în care au zăcut în Parlament.
Liviu Dragnea afirmă că se dorește un sistem de achiziții publice ca în „țările dezvoltate". Păi, asta s-a făcut! În aceste legi s-au transpus directivele europene, beneficiind de consultanță experților străini de la Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană.
Se dorește reducerea timpului de finalizare a licitatiilor? Asta am făcut și noi! La Delivery Unit, s-au luat mai multe măsuri de îmbunătățire a sistemului de achiziții publice chiar înainte de elaborarea noilor legi și strategii. Tot la Delivery Unit, s-au creat indicatori de performanță și i-am urmărit. Conform datelor culese de noi, în perioada Guvernului Ponta, când Delivery Unit a implementat un prim set de masuri de îmbunătățire a sistemului de achiziții publice, durata medie de finalizare a unei achiziții publice a scăzut de la 196 zile, cât dura la începutul proiectului, adică în decembrie 2013, la 174 zile în iunie 2015, conform ultimelor date la care am avut eu acces la Delivery Unit.
Se poate și mai bine, nu zic nu! Dar acum cred că trebuie să lăsăm noile legi să fie aplicate așa cum sunt și să implementăm strategia integral. După ce vom vedea efectele, dacă durata nu scade, putem să gândim alte schimbări. Cred că este o greșeală pe care, de-a lungul timpului, au facut-o foarte mulți politicieni aflați la putere. Desele schimbari de strategie fără a măsura și, eventual, a învăța din greșelile proiectelor derulate anterior, au ținut pe loc dezvoltarea în majoritatea domeniilor. Lipsa de consecvență bulversează sistemele, crează confuzie și duce la scăderea încrederii populației în instituțiile statului.
Simplificarea procedurilor de achiziție poate da undă verde fraudei
Se dorește o simplificare a procedurilor pentru achizițiile în infrastructura, energie și apărare, adică în domeniile unde se realizează cele mai complexe și mai costisitoare proiecte. Cu toții ne dorim proceduri mai simple, dar adevărul este că, dacă faci lucrurile prea simplist, riști să te alegi cu rezultate slabe. De exemplu, licitațiile după criteriul „prețul cel mai mic" pentru proiecte complexe vor duce la o durată de viață foarte scurtă a investiției. În noile legi sunt incluse principii de tipul „cel mai bun raport calitate-preț". Da, este mai complicat decât achiziția pe criteriul „prețul cel mai mic", dar așa se pot evita situații ciudate când o firmă de apartament câștigă un proiect mare.
Această firmă poate veni cu prețul cel mai mic, dar și cu calitatea cea mai slabă. Evident, acest tip de achiziție este păguboasă, pentru că livrabilele vor fi de proastă calitate. Si, dacă vorbim despre proceduri simplificate în cele mai importante domenii, pierderile pot fi imense. De ce tocmai în aceste domenii se dorește schimbarea procedurilor de achiziție? Unde vom aplica legile în vigoare, doar la achizițiile de pixuri?
În concluzie, ca persoană implicată în elaborarea reformei achizițiilor publice, nu înțeleg ce beneficii ne pot aduce schimbari ale legislatiei, atât de curând după adoptarea noilor legi. În lipsa altor argumente, cred că Liviu Dragnea ar trebui să se întrebe, înainte de a scrie o altă lege, daca nu cumva legile în vigoare îi împiedică pe cei care doresc să fraudeze achizițiile din apărare, energie și infrastructură."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Omenirea a blocat atât de multă apă încât a modificat polii magnetici ai Pământului
Schimbarile recente ale campului magnetic al Pamantului poarta amprenta omului. Deși este normal ca polii magnetici ai p ...
-
Gardiancă la Rahova a condus drogată și a fost internată la Psihiatrie. A dărâmat mai multe garduri metalice instalate de jandarmi
Administrația Naționala a Penitenciarelor (ANP) anunța ca va lua toate masurile legale dupa ce o polițista de la Peniten ...
-
Taxă impusă de UE pe care românii o plătesc fără să știe. România decontează 20% din totalul inmaganinarilor de CO2 din Europa
Una dintre cele mai controversate taxe este „taxa de carbon" stabilita la nivelul Uniunii Europene și se aplica em ...
-
Ucraineancă tânăra și frumoasă aruncată pe un drum din Dubai după ce a fost abuzată. Avea coloana fracturată: "Mi-au dat brânci de pe o stâncă!"
Maria Kovalchuk a vorbit pentu prima data despre coșmarul pe care l-a trait in Dubai. Modelul OnlyFans de 20 de ani, a f ...
-
Covid-Stratus este mult mai contagioasă și provoacă simptome foarte grave fata de varianta initială Covid-19
Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) monitorizeaza, inca din luna iunie, o noua subvarianta a virusului SARS-CoV-2, re ...
-
Transumanism fara limite: Cercetătorii chinezi au cultivat în premieră mondială o inimă umană care bate într-un embrion de porc
Omul-porc a devenit realitate. Cercetatorii chinezi au creat o structura cardiaca umana funcționala in embrion de animal ...
-
Îți vine să te intrebi cum naiba au facut averi? Cine sunt misterioşii oameni din business care consiliază cel mai prost guvern al tuturor timpurilor
Sorin Grindeanu: „Exista un grup informal de consilieri din privat care consiliaza Guvernul, ceea ce este ilegal". ...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu