Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


O placă tectonică uriaşă de sub Oceanul Indian se rupe în două

Postat la: 23.05.2020 - 18:47 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Placa tectonică - cunoscută drept India-Australia-Capricorn - se fisurează cu 1,7 milimetri pe an. Asta înseamnă că, peste un milion de ani, cele două bucăţi vor fi cu 1,7 kilometri mai departe decât sunt acum.

"Nu este o structură care să se deplaseze rapid, dar, totuşi, separarea se desfăşoară cu o viteză semnificativă, comparativ cu alte structuri de agest gen", a declarat Aurélie Coudurier-Curveur, cercetător senior la Institutul de Fizică a Pământului din Paris şi coautor al studiului.

Această placă tectonică se află la o adâncime atât de mare încât a trecut până acum neobservată. Însă două seisme deosebit de puternice au pus-o în evidenţă. Este vorba despre cutremurul din 11 aprilie 2012 care a avut o magnitudine de 8,6 şi unul de 8,2, petrecute în proximitatea Indoneziei.

În fapt, a adăugat cercetătorul mai sus citat, nu este vorba despre o placă uniformă, ci despre trei asemenea plăci legate, care se mişcă împreună, în aceeaşi direcţie.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE