Rolul NATO în chestiunea AUKUS și în zonele ASEAN și Asia-Pacific
Postat la: 27.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Ministrul Aurescu: "Orice dezvoltare a profilului UE în domeniul securității și apărării trebuie realizată în deplină complementaritate cu NATO"
Recent unii membri ai ASEAN și-au exprimat poziția cu privire la noua alianță dintre SUA, Marea Britanie și Australia, cunoscută sub numele de AUKUS. Acestea reprezentând cele mai recente preocupări ale blocului asiatic.
După ce Indonezia și Malaezia au avertizat că AUKUS ar putea conduce la o cursă a înarmărilor în regiune, Malaezia a declarat recent că intenționează să vadă poziția Chinei cu privire la noul parteneriat pentru apărare, potrivit unui raport Reuters.
Și România prin vocea Ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu - prezent la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE desfășurată recent la New York în marja celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU -, a subliniat că implementarea Strategiei Uniunii Europene privind regiunea Indo-Pacificului presupune cooperarea cu SUA, cu partenerii regionali și cu NATO.
Poziția șefului diplomației române reprezintă astfel prima poziționare a României cu privire la criza diplomatică declanșată între Franța, pe de o parte, și SUA și Australia, pe de altă parte, ca urmare a înființării alianței de securitate și apărare Australia - UK - USA și a anulării de către guvernul de la Canberra a unui contract de achiziționare a submarinelor franceze cu propulsie convențională în detrimentul celor nucleare americane. Contract în valoare de 66 miliarde USD.
China se teme că AUKUS va declanșa un nou război rece
"AUKUS este în mod evident orientat sub o mentalitate din Războiul Rece. Și este foarte probabil să provoace o cursă regională a înarmărilor și chiar o cursă a înarmărilor nucleare. De partea cui ar trebui să fie ASEAN în cazul unui nou război rece și o nouă cursă a înarmărilor între China și SUA?", se întreabă presa guvernamentală de la Beijing. Țările ASEAN în număr de 10, sunt îngrijorate că ar putea fi prinse la mijloc în acest conflict. Washingtonul a căutat pe căi diplomatice de-a lungul timpului să țină în frâu câțiva membri ai ASEAN, cum ar fi Malaezia, Indonezia, Filipine sau Singapore. Oficiali americani de nivel înalt au efectuat în acest an diverse vizite în Asia de Sud-Est, inclusiv o vizită istorică a vicepreședintelui SUA Kamala Harris în Vietnam. Scopul a fost promovarea strategiei indo-pacifice din SUA. Dar poziția țărilor ASEAN este relativ clară: nu vor să ia parte la această dispută.
ASEAN își va continua strategia de echilibrare a zonei. Acest lucru va fi din ce în ce mai greu de susținut în viitor, din cauza AUKUS. Țările din Asia de Sud-Est obișnuiau să discute în termeni echivoci cu Washingtonul, dar confruntați cu o alianță tangibilă la granițele lor, trebuie să găsească o cale clară de urmat.
Țări precum Singapore, Indonezia și Thailanda nu vor să vadă China și SUA angajându-se într-un joc pe viață și pe moarte. Ei preferă cooperarea pașnică China-SUA, care le permite să beneficieze de acțiunile lor stimulatoare în plan politic și socio-economic.
Chiar dacă guvernul de la Manila a susținut AUKUS, trebuie totuși să se coordoneze cu Beijingul în ceea ce privește problemele de securitate. Deci, Filipine speră să aibă sprijinul SUA, dar nici nu vrea să se opună Chinei. Acesta este și cazul Vietnamului. Nu vrea să dăuneze relațiilor culturale și economice cu China, relații care fac parte din interesele lor naționale. Dar au interese economice și comerciale și cu USA, dar nu sunt dispuși să le urmeze orbește.
Deși ASEAN a avut o discordie internă cu mult timp în urmă, membrii săi au încă scopuri comune. Așa stând lucrurile, abordarea problemei nu poate fi făcută fără ca blocul ASEAN să nu fie prins la mijloc între Beijing și Washington. Acesta fiind subiectul de bază în discuția privind respectarea securității ASEAN.
AUKUS va remodela echilibrul de putere în regiune
Mass media occidentală susține că AUKUS va remodela echilibrul de putere în regiunea indo-Pacifică, beneficiind de acest lucru țări precum Thailanda, Filipine și Vietnam. În timp ce securitatea regională este dominată de China și SUA, acest lucru nu va fi schimbat de producția unor submarine cu propulsie nucleară deținute și operate de Australia. Cu toate acestea, posesia Australiei de astfel de submarine, va amenința unii membri ai ASEAN, în special Malaezia și Indonezia.
Acest lucru poate declanșa o nouă rundă a cursei înarmărilor. Unele țări din Asia de Sud-Est au început deja să se pregătească pentru a-și spori capacitățile militare. Țările în chestiune nu au atins partea sensibilă a dezvoltării armelor nucleare. În schimb, au investit enorm în armele convenționale. De exemplu, o cursă regională pentru submarinele de modele avansate, se desfășoară de ani de zile. Multe avioane de luptă avansate au fost achiziționate și desfășurate în armatele regionale.
Întrebarea cheie pentru viitor este: Cum vor gestiona cursa înarmării aceste țări? Toți ar vrea să se ajungă la un echilibru. Dar amenințările cu care se confruntă țările ASEAN sunt în creștere. În acest context, primul lucru pe care trebuie să-l facă membrii ASEAN este să se unească și să joace un rol mai important. "Centralitatea a devenit o mantră pentru ASEAN de-a lungul anilor. Este consacrată în Carta ASEAN, adoptată în 2007", potrivit agenției Nikkei. Centralitatea ASEAN înseamnă că ASEAN se află în centrul aranjamentelor economice și de securitate multilaterale ale regiunii.
Dar ASEAN se va confrunta cu un test al înțelepciunii sale dacă este capabil să acționeze ca un mediator între China și SUA. Acest lucru impune membrilor ASEAN să aibă o voce unică. Trebuie să împiedice divergențele interne care conduc la dezechilibre politice. ASEAN a fost fondată pe fondul războiului rece, din care membrii au învățat în mod clar lecții folositoare.
Toți au asistat la modul în care țările mici s-au străduit să supraviețuiască fiind prinși la mijloc în Războiul Rece. Acesta este motivul pentru care au înființat o organizație egocentrică pentru a asigura centralitatea afacerilor din Asia de Sud-Est. "Dacă vor să evite un nou război rece sau să supraviețuiască unui nou război rece, trebuie să reia aspirațiile și misiunea inițială ale ASEAN ca organizație unită. Aceștia trebuie să joace un rol de conducere și coordonare și să fie mai proeminenți în sfera securității regionale. În caz contrar, ASEAN ar putea fi complet divizat în viitor, multe țări fiind victimele acestui posibil conflict", conchid analiștii politici din Asia citați de presa de stat chineză.
În privința regiunii Indo-Pacific, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a salutat publicarea, la 16 septembrie 2021, a Strategiei UE pentru Indo-Pacific, un document cadru foarte important pentru orientarea relației UE cu regiunea respectivă. Alăturându-se solidarității europene, șeful diplomației române. a subliniat importanța concentrării prioritare a eforturilor UE asupra implementării acestei Strategii, cu accent pe identificarea oportunităților capabile să contribuie la consolidarea rolului global al UE, alături de partenerii din această regiune cheie.
"De asemenea ,a subliniat importanța discutării deschise, fără sincope, cu partenerii UE a tuturor aspectelor de natură să creeze divergențe sau tensiuni, pentru a evita crearea de diviziuni în relația transatlantică, respectiv pentru a permite implementarea adecvată a Strategiei UE pentru Indo-Pacific, care presupune și cooperarea cu SUA și partenerii regionali", a transmis Bogdan Aurescu, conform MAE.
Ministerul de Externe mai arată că Aurescu "a subliniat că orice dezvoltare a profilului UE în domeniul securității și apărării trebuie realizată în deplină complementaritate cu NATO". Ministrul Bogdan Aurescu a avut de asemenea, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al R.S. Vietnam, Bui Thanh Son, la New York, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU). "Discuțiile dintre cei doi șefi ai diplomațiilor au vizat stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, reliefând importanța valorificării depline a potențialului de cooperare existent în plan bilateral și la nivel multilateral.
Cei doi demnitari au trecut în revistă stadiul foarte bun al relațiilor româno-vietnameze, bazat pe o prietenie îndelungată, în 2021 împlinindu-se 71 de ani de relații diplomatice, fiind evidențiată frecvența şi calitatea dialogului bilateral, cooperarea sectorială, schimburile economice și buna cooperare în forurile internaționale, și fiind exprimat interesul privind aprofundarea colaborării în domenii de interes reciproc.
Ministrul vietnamez a mulțumit în mod deosebit ministrului român al afacerilor externe pentru întreg sprijinul demonstrat de România în context COVID-19, făcând referire la donația recentă de 300.000 de doze de vaccin. Ministrul român de externe a acceptat cu plăcere invitația adresată de omologul vietnamez de a vizita Vietnam pentru o nouă rundă de consultări politico-diplomatice la acest nivel", precizează un recent comunicat MAE.
Marian Gârleanu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
-
Descoperire epocală: Primele două imagini ale planetei X. Ea se ascunde pe o orbită extrem de alungită în jurul Soarelui. Sumerienii o numeau Nibiru
Experții spun ca un obiect misterios care tocmai a fost observat in doua studii in infraroșu ale cerului este cea mai pu ...
-
Paradoxul remarcat de un psiholog: de ce George Simion e văzut ca un lider mai atractiv decât Nicușor Dan?
Psihologul Mihai Copaceanu a analizat profilul celor doi finaliști la prezidențiale, George Simion și Nicușor Dan, și ex ...
-
Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționari
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colectionari pentru a afla unde se afla tezaurul dacic care a fost ...
-
Avertismentul lansat în 2014 de Stephen Hawking despre „singularitate" e mai de actualitate ca oricând
Stephen Hawking, unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni ai ultimului secol, a exprimat in 2014 ingrijorari sumbre cu pr ...
-
Serghei Mizil sare la gâtul lui Traian Băsescu: "Ura dintre români a apărut din cauza lui! L-au scos acum de la naftalină!"
Serghei Mizil a facut acuzații referitoare la implicarea lui Traian Basescu in politica actuala și la susținerea acestui ...
-
Un student uimește lumea: a descoperit un lichid care sfidează legile fizicii
Uneori, știința avanseaza cu ajutorul unei scantei de geniu. Alteori, se intampla din intamplare, cum ar fi cazul unui s ...
-
COVID-19: Au avut chinezii dreptate? De unde a pornit virusul. Studiul care zguduie tot ceea ce se credea inițial
Cercetatori din Statele Unite susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data ...
-
Spania limitează drastic circulația banilor cash - Amenzi de până la 150.000 de euro
Spania a introdus noi masuri prin care persoanele fizice trebuie sa notifice autoritațile fiscale naționale inainte de a ...
-
Apropiați ai presedintelui SUA: Papa Leon este anti Trump și „o marionetă marxistă"
Fostul asociat al președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Steve Bannon, l-a evaluat astazi pe noul șef ...
-
Falsul polițist care a păzit urnele la alegerile locale din Ploiești. Până și mama lui l-a crezut
Noi detalii din dosarul barbatului cu opt clase și o condamnare, care, ani la rand, s-a dat drept ofițer in cadrul struc ...
-
Fiul de 2 ani al lui Ionel Ganea, în stare gravă. Fostul fotbalist a intrat într-o maşină oprită pe carosabil. Copilul ar fi fost pe scaunul din faţă, neasigurat
Ionel Ganea a fost implicat intr-un grav accident intre Hurez si Fagaras, vineri, cand a intrat intr-o masina oprita pe ...
-
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
Cercetatori americani susțin ca au identificat momentul și locul in care COVID-19 ar fi aparut pentru prima data - și, s ...
-
Locuitorii unui oraș turc au avut halucinaţii câteva zile după ce poliția a ars în centrul orașului 20 de tone de canabis
Politia din Lice, sud-estul Turciei, a ars 20 de tone de canabis confiscate de catre autoritati de-a lungul anului 2024, ...
-
Cel mai mare „dogfight" din istoria recentă a aviației? 125 de avioane militare din India și Pakistan s-ar fi duelat timp de o oră / Ce pierderi ar fi suferit cele două puteri nucleare
Un numar de 125 de avioane militare din India și Pakistan s-au confruntat in conflictul izbucnit recent intre cele doua ...
-
Valurile de căldură record din 2023 și 2024 ar putea fi doar o variabilitate naturală, nu un semn al încălzirii globale
În ultimii doi ani, planeta a doborat recorduri ingrijoratoare de temperatura, iar caldura extrema din 2023 și 202 ...
-
Veste uriașă despre boala Alzheimer, considerată timp de decenii o cale fără întoarcere
Timp de decenii, boala Alzheimer a fost considerata o cale fara intoarcere, un declin lent, dar inevitabil al memoriei ș ...
-
Celebră instructoare de Pillates, ucisă cu otravă de soacră și soțul infidel după ce a descoperit aventura acestuia
O tragedie șocanta a avut loc intr-o familie, cand Larissa, instructor de Pilates in varsta de de 37 de ani a murit intr ...
-
Noul Papă și-a presimțit alegerea. De ce nu l-a ascultat pe fratele său care i-a spus să nu ia numele "Leon"
Papa Leon al XIV-lea și-ar fi presimțit alegerea chiar cu o seara inainte de inceperea conclavului, dar nu a ascultat sf ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu