Suntem acum în etapele inițiale ale următoarei revoluții, care va defini interacțiunea noastră cu chiar fibra realității
Postat la: 20.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

În narațiunea amplă a progresului tehnologic, Dr. Michio Kaku, un luminar în fizica teoretică, anunță zorii unei noi ere - era calculului cuantic. În viziunile sale profunde, Dr. Kaku nu doar că trasează călătoria evoluției computaționale, dar și pictează un viitor în care calculul cuantic modifică fundamental existența și înțelegerea noastră asupra universului.
Calculatoarele cuantice vor schimba totul, economia, modul în care rezolvăm problemele, modul în care interacționăm cu Universul. Numiti orice domeniu, calculatoarele cuantice vor fi acolo. Sunt Dr. Michio Kaku, profesor de fizică teoretică la City University of New York, și autorul cărții „Supremacia cuantică", despre ascensiunea calculatoarelor cuantice.
„Suntem acum în etapele inițiale ale următoarei revoluții," declară Dr. Kaku intr-un articol pe platofrma Big Think , poziționând calculul cuantic ca o schimbare seismică care depășește revoluția digitală. El introduce calculatoarele cuantice ca fiind „calculatorul suprem, un calculator care calculează pe atomi, constituenții ultimi ai materiei însăși." Această afirmație îndrăzneață cuprinde esența calculului cuantic - o tehnologie care nu operează doar pe coduri binare, ci pe atomii care formează țesătura realității.
Căutarea calculului cuantic este o cursă universală, cu „toată lumea" implicată, conform lui Dr. Kaku. Aceasta nu este doar o curs tehnologică; este o cursă în care „Silicon Valley ar putea deveni următoarea Rust Belt (n.r. Rust Belt sau Centura de rugină este o regiune din nord-estul și mijlocul vestului Statelor Unite care a cunoscut o declin industrial semnificativ în ultimele decenii)" dacă rămâne în urmă. Implicațiile se extind dincolo de simpla putere de calcul - atingând securitatea națională, deoarece aceste computere pot „sparge aproape orice cod bazat pe tehnologia digitală."
Întrebarea este: Cine este implicat în această cursă pentru a perfecționa calculatoarele cuantice? Iar răspunsul este: toată lumea. Toți jucătorii mari sunt parte a acestei curse, deoarece dacă nu, Silicon Valley ar putea deveni următoarea Centură de Rugină. De asemenea, oricine este interesat de securitate este interesat de calculatoarele cuantice. Ele pot sparge aproape orice cod care se bazează pe tehnologia digitală. De aceea, FBI, CIA și toate guvernele naționale urmăresc acest lucru foarte atent.
Calculatoarele cuantice, așa cum notează Dr. Kaku, vor „schimba totul, economia, modul în care rezolvăm problemele, modul în care interacționăm cu Universul." Viziunea sa transcende convenționalul, indicând un viitor în care calculul cuantic este integral în domenii diverse ca economia, rezolvarea problemelor și chiar înțelegerea noastră cosmică.
Dr. Kaku urmărește evoluția calculului de la începuturile sale analogice primitive, marcate de primul calculator analog proiectat pentru a cartografia corpuri cerești, la venirea mașinii complexe a lui Charles Babbage. Apoi ne conduce spre era digitală, subliniată de contribuțiile lui Alan Turing, și în final, spre era cuantică, inițiată de vizionari precum Richard Feynman.
„In prezent, revoluția digitală se bazează pe tranzistoare. Funcționează pe zerouri și unu, zerouri și unu la viteza electricității. Fiecare calculator digital este o mașină Turing. Trebuie să trecem la calculatoare cuantice, calculatoare care funcționează pe atomi în loc de tranzistoare. Tranzistoarele sunt bazate pe zerouri și unu, zerouri și unu. Realitatea nu este așa. Realitatea este bazată pe electroni și particule, iar aceste particule, la rândul lor, acționează ca niste unde. Deci, trebuie să ai un nou set de matematici pentru a discuta despre undele care alcătuiesc o moleculă, și acolo apar in scena calculatoarele cuantice."
Calculul cuantic nu este doar despre viteză sau putere; este despre un nou mod de calcul. Dr. Kaku explică acest lucru folosind analogia cu pisica lui Schrodinger - un paradox al mecanicii cuantice în care o pisică într-o cutie este simultan vie și moartă. Acest paradox se afla in inima calculului cuantic, unde electronii posedă o putere computațională imensă deoarece „pot fi în două locuri în același timp."
Să luăm o cutie. În cutie, pui o pisică, iar întrebarea este: Este pisica moartă sau vie? Ei bine, până nu deschizi cutia, nu știi. Este vie și moartă simultan. Este într-o superpoziție de două stări. În alte cuvinte, universul s-a despărțit în două. Într-o jumătate, pisica este vie. În cealaltă univers, pisica este moartă. Această este baza teoriei cuantice, care spune că până nu faci o măsurătoare, pisica poate exista în ambele stări simultan, de fapt, în orice număr de stări simultan.
Pisica ar putea fi moartă, vie, jucând, sărind, lateral, bolnavă, orice număr de stări. Acum, de ce menționez asta? Pentru că asta rezumă puterea calculatoarelor cuantice. Calculatoarele cuantice calculează în universuri paralele. De aceea sunt atât de puternice. Deci, cât de mult este mai rapid un calculator cuantistic decât un calculator digital? În principiu, Când vorbim despre calculatoare digitale, putem măsura puterea lor în termeni de biți.
De exemplu, spin up, spin down(nr. Spin up și spin down sunt concepte din mecanica cuantică care descriu proprietățile de rotație intrinsecă ale particulelor elementare, cum ar fi electronii.), un zero și un unu ar constitui un bit. Pentru un calculator digital mare, vorbim acum despre miliarde de biți care sunt modelati de tranzistoare, cu excepția cazului în care acum, calculatoarele cuantice vorbesc nu numai despre sus sau jos, ci despre tot ce se află între aceste puncte - acesta este numit qubit. Un qubit reprezintă toate posibilitățile unui obiect care se rotește între sus și jos. Mii de qubiți pot fi modelati in prezent cu cea mai recentă generație de calculatoare cuantice. În cele din urmă, sperăm să atingem un milion. Și deci, vorbim despre depășirea puterii calculatoarelor digitale obișnuite. Acesta este punctul în care un calculator cuantistic poate depăși și performanței unui calculator digital la o anumită sarcină. Am trecut de asta cu câțiva ani în urmă, dar dorim o mașină care ar putea depăși puterea oricărui calculator digital. Nu suntem încă acolo, dar suntem foarte aproape de el.
Cu toate acestea, calea către calculul cuantic este presărată cu provocări, în special ‘incoerența' - pierderea stărilor cuantice. Abordarea aceasta necesită reducerea temperaturilor aproape de zero absolut (-273.15°C), o realizare de inginerie și fizică. Dr. Kaku rămâne optimist, văzând aceste obstacole ca fiind minore în comparație cu potențialul deblocat de calculul cuantic.
„Cel mai mare obstacol cu care se confruntă calculatoarele cuantice este problema incoerenței. Totul se bazează pe particule ca electronii, iar electronii au unde asociate cu ei. Când aceste unde vibrează în armonie, se numește coerență, si atunci se pot face calcule de natură cuantică. Dar dacă ieșim din coerență, atunci totul vibrează la o frecvență diferită. Și cum se numește asta? Zgomot.
Trebuie să reducem temperatura aproape de zero absolut, astfel încât totul să vibreze încet în armonie - asta e greu. Natura rezolvă această problemă: este baza întregii vieți pe pământ. De exemplu, fotosinteza este un proces cuantistic mecanic. Mama Natură poate crea coerență la temperatura camerei. Uimitor. Mama Natură este încă mai deșteaptă decât noi când vine vorba de teoria cuantică."
Dr. Kaku își imaginează calculul cuantic transformând medicina prin modelarea bolilor la nivel molecular, potențial „răsturnând medicina cu susul în jos." Speranța sa supremă este că calculul cuantic va dezlega misterele universului, răspunzând la întrebări care l-au eludat chiar și pe Einstein.
Medicina: Calcularea cuantică ar putea revoluționa descoperirea de medicamente și metodele de tratament prin înțelegerea bolilor la nivel molecular. De exemplu, calculatoarele cuantice ar putea simula reacții biochimice complexe și procese de pliare a proteinelor, care sunt în prezent de neînlocuit pentru computerele tradiționale. Această capacitate ar putea accelera dezvoltarea de noi medicamente și terapii, în special pentru boli precum cancerul sau Alzheimer, unde înțelegerea moleculară este crucială (Institutul Național al Sănătății).
Știință mediului: Aceste calculatoare ar putea oferi modele avansate pentru schimbările climatice, ajutând la strategii de mediu mai eficiente.
Sectorul energetic: Calculul cuantic ar putea accelera dezvoltarea de surse de energie durabile, cum ar fi îmbunătățirea designurilor reactorilor de fuziune.
Finanțare și economie: Abilitatea de a procesa cantități mari de date ar putea duce la modele economice mai avansate și strategii financiare.
Speranța mea personală pentru calculatoarele cuantice este că vom putea crea o teorie a întregului Univers, teoria care i-a scăpat lui Einstein, teoria care ar explica găurile negre, supernovele și evoluția galactică. Dar ecuațiile sunt atât de complexe încât nimeni, nimeni nu a reușit să le rezolve. Poate, vor fi rezolvate în memoria unui calculator cuantistic.
În narațiunea lui Dr. Michio Kaku, calculul cuantic apare nu doar ca un progres tehnologic, ci ca o revoluție care redefinește granițele cunoașterii, calculului și realității în sine. Este o călătorie de la particulele fundamentale ale materiei până la vastitatea universului, o călătorie unde fiecare provocare duce la o oportunitate fără precedent, o odisee în viitorul umanității.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Teoriile conspirației modelează politica actuală: Oamenii inteligenți sunt victime sigure ale industriei mașinațiunilor oculte
În lumea in care informațiile circula rapid și fara filtru, teoriile conspiraționiste au ajuns sa fie un fenomen t ...
-
Americanul Robert Francis Prevost este noul Papă. El va urca pe Scaunul Sfântului Petru sub numele de Leon al XIV-lea
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales al 267-lea Papa al Bisericii Catolice, primul american ales Papa ...
-
Administrația Trump presează mai multe guverne să aprobe accesul companiei SpaceX în schimbul bunăvoinței comerciale
Starlink, rețeaua de internet prin satelit a companiei SpaceX, fondata de Elon Musk, a devenit in ultimii ani nu doar o ...
-
Donald Trump pregătește Republica Moldova pentru a deporta aici imgiranții ilegali din SUA
Mascatii din brigada speciala „Fulger" a politiei din Republica Moldova au primit miercuri echipamente in valoare ...
-
Cum arată cotele la pariuri pentru finala prezidențială dintre George Simion și Nicușor Dan
George Simion și Nicușor Dan urmeaza sa se dueleze pe data de 18 mai in turul 2 al alegerilor prezidențiale din Romania. ...
-
Cine va cuceri cursa computerelor cuantice? Lista completa a mașinăriilor informatice din spatele noii revoluții tehnologice
Calculul cuantic a fost anunțat de multa vreme ca fiind „la un pas distanța", dar mai multe companii sunt acum hot ...
-
O sondă spațială sovietică lansată greșit în 1972 ar putea cădea pe Pământ în această săptămână. Aproape toate marile orașe ale lumii sunt în zona de risc
O sonda sovietica veche de peste o jumatate de secol este pe cale sa revina pe Pamant, intr-un final spectaculos și impr ...
-
Ucraina lansează prima piață de arme din lume on-line în stil Amazon. Debutează cu drone, roboți și muniție
Brave1 Market imbunatațește eficiența achizițiilor militare descentralizate, permițand unitaților militare sa iși folose ...
-
Scandalos: Elon Musk este marele câștigător al bugetului Pentagonului de 1.000 de miliarde de dolari. Fonduri alocate pentru o tehnologie care nu există
Bugetul propus de Casa Alba a starnit controverse, in principal din cauza creșterii semnificative a cheltuielilor pentru ...
-
Cutia neagră a Pământului, pentru sfârșitul lumii: Monolitul ce nu poate fi distrus, ascuns la capătul planetei
Cei aflați la conducere au o atitudine indiferenta fața de distrugerea planetei noastre, iar președintele Donald Trump a ...
-
Cea mai șocantă declarație a unui fost oficial de la Casa Albă: Controlează americanii timpul și spațiul la nivel cuantic?
Declarația fostului consilier științific al Casei Albe Michael Kratsios starnește controverse și speculații: "Manipulam ...
-
Europa și-a făcut planul și începe bătălia cu Donald Trump: Să ne pregătim pentru orice scenariu
Comisarul european pentru comert, Maros Sefcovic, a declarat miercuri, ca organul executiv al Uniunii Europene va anunta ...
-
NASA a studiat Sfârșitul Lumii: Supercomputerul a simulat când ți cum se va sfârși viața pe Pământ
Cercetatorii de la NASA au efectuat o simulare avansata folosind un supercomputer pentru a anticipa cat timp va mai rama ...
-
Fum negru in prima zi a Conclavului de la Vatican - Cele patru nume care se luptă pentru a fi ales noul Papă
Primul fum a iesit negru la Vatican, unde a inceput conclavul pentru alegerea unui nou papa. Oricine va fi viitorul suve ...
-
ROBOR scapă de sub control - urmează luni grele pentru românii cu credite
Veste proaste pentru romanii cu credite in lei! Indicele ROBOR la 3 luni a crescut miercuri la 6,47% de la 6,08% cu o zi ...
-
Vine Nibiru? Oamenii de știință spun că au găsit o planetă uriașă ascunsă în adâncul sistemului nostru solar
Ani de zile, așa-numiții „teoreticieni ai conspirației" au fost batjocoriți pentru ca avertizau ca o planeta ascun ...
-
Tarifele lui Trump lovesc acum în exporturile SUA. Scăderi de până la 50% în vânzările externe ale unor produse de bază
Tarifele impuse de președintele american Donald Trump pentru importurile in SUA au un efect negativ și asupra exporturil ...
-
Avertisment de la Banca Națională: Sunt crize suprapuse, este presiune. Dacă o pierdem din mână mi-e greu să cred că o mai prindem
Purtatorul de cuvant al Bancii Naționale, Dan Suciu, a explicat faptul ca aceasta criza politica se suprapune cu problem ...
-
Clubul de Presă îi provoacă la dezbatere pe finaliștii prezidențialelor!
Catre domnul George Simion, președinte AUR, candidat prezidențial. Catre domnul Nicușor Dan, Primar General al Capitalei ...
-
Elon Musk are un plan concret pentru Sfârșitul Lumii
Fondatorul Tesla și SpaceX nu doar ca dezvolta tehnologii inovatoare, ci și investește in strategii pentru a face fața p ...
-
Neuralink - Primul om care editează un videoclip de pe YouTube cu ajutorul unui cip implantat în creier
Brad Smith, primul pacient care a primit implantul cerebral Neuralink dezvoltat de compania lui Elon Musk, a reușit sa e ...
-
Criză majoră, după alegerile prezidențiale: Isărescu a intervenit și a cheltuit 2 miliarde de euro pentru ca leul să nu se prăbușească
Rezultatele alegerilor prezidențiale și faptul ca premierul Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia au generat agitație mare ...
-
Cum menții eficiența și satisfacția clienților într-o spălătorie self-service
Într-o industrie competitiva precum cea a spalatoriilor auto self-service, diferența intre o afacere de succes și ...
-
Secretele unui Conclav: Numele interzis pentru viitorul papă care evită Profeția lui Malachia
Conclavul pentru desemnarea succesorului Papei Francisc, care a murit la 21 aprilie, incepe pe 7 mai, dupa-amiaza. Un co ...
-
Nebunie pe piețe după rezultatul alegerilor: Investitorii își vând masiv acțiunile la companii românești
Reactia pietelor financiare la rezultatele alegerilor: Investitorii iși vand acțiunile la companiile romanești. Rezulate ...
-
Ce reacții apar la nivelul creierului în timpul unei sesiuni de joc la casino
Atracția pentru jocurile de noroc nu este o caracteristica specifica a societații contemporane, ci dateaza din cele mai ...
-
NASA dezvăluie că la fiecare opt minute, portaluri ciudate conectează Pământul cu Soarele
Potrivit NASA Science, la o distanța de 150 de milioane de kilometri se deschide o poarta magnetica, care leaga Pamantul ...
-
ADN-ul uman este influentat de sentimente
Senimentele umane care izvorasc din inima, avand in spate convingerile noastre puternice, modifica efectiv forma ADN-ulu ...
-
3 sfaturi pentru a evita accidentările la locul de muncă
Accidentarile la locul de munca nu sunt doar niște incidente neplacute trecatoare, ci adevarate semnale de alarma pe car ...
-
Analiză AFP despre alegerile din România: Furie și deziluzie. Se așteaptă un rezultat similar cu 2024
La cinci luni de la anularea primului tur al alegerilor prezidentiale, romanii se intorc duminica la urne, cu o posibila ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu