Tancuri în loc de mașini - cum se schimbă piața muncii
Postat la: 27.03.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Sursa - Deutche Welle
Sute de miliarde de euro vor fi investite în anii ce vin în industria de apărare a Germaniei. Atragerea de forță de muncă calificată din alte branșe a început deja.
În industria germană lucrurile se schimbă major: în timp ce companii de tradiție ca VW sunt nevoite să dea oameni afară, producătorii de tancuri și rachete caută urgent noi lucrători.
Un studiu actual al firmei de consultanță EY și al Dekabank arată că "țările europene membre NATO vor investi anual 72 de miliarde de euro în înarmare în anii următori, ceea ce va duce la crearea și menținerea a 680.000 de locuri de muncă."
O cercetare a firmei de consultanță Kearney a ajuns la o concluzie similară. De câte locuri de muncă noi va fi nevoie, depinde de gradul de reînarmare al statelor europene din NATO. Dacă acestea vor investi 2% din PIB în apărare, așa cum prevăd regulile Alianței, atunci ar lipsi până în 2030 aproximativ 160.000 de lucrători de specialitate. "La o creștere de 2,5% din PIB, ar fi nevoie de 460.000 de noi angajați, la o majorare la 3% din PIB a cheltuielilor cu apărarea, s-ar ajunge la un necesar de până la 760.000 de noi lucrători", scriu autorii studiului Guido Hertel și Nils Kuhlwein. Specialiști lipsesc mai ales în domeniile inteligenței artificiale și Big Data.
În prezent, firmele producătoare de armament din Germania, ca Rheinmetall și altele, au aproximativ 60.000 de angajați - dacă se adaugă și furnizorii, numărul ajunge la aproximativ 150.000, potrivit lui Klaus-Heiner Röhl, expert în armament la Institutul Economiei Germane (IW).
Producătorii de arme, tehnici de radar sau transmisii pentru tancuri și blindate nu caută doar angajați noi, ci și noi unități de producție pentru surplusul de comenzi așteptat.
Și ce este mai ușor de făcut decât să apeleze la branșele aflate în criză în momentul de față? "Profităm de problemele din industria auto", a declarat șeful Hensoldt, Oliver Dörre, pentru Reuters. Compania din Bavaria produce radare de mare performanță, precum cele folosite în apărarea aeriană în Ucraina. Unul din sistemele Hensoldt este capabil chiar să localizeze bombardiere cu tehnologie Stealth, precum avioanele de luptă americane F-35.
Se discută deja cu producătorii de piese auto Continental și Bosch pentru preluarea de lucrători de la aceste companii, după cum a confirmat șeful Hensoldt, Oliver Dörre.
La Görlitz, în estul Germaniei, la granița cu Polonia, concernul de armament KNDS va prelua o fabrică a producătorului de trenuri Alstom care ar urma să fie închisă în 2026. KNDS vrea să preia jumătate din cei 700 de angajați ai fabricii.
Concernul de armament vrea să producă în fosta fabrică de trenuri piese de construcție și module pentru tancurile Leopard 2, Puma și Boxer. Producția ar urma să înceapă deja în 2025.
Concurentul Rheinmetall se bazează la rândul său pe specialiști din alte branșe: un lucrător care anterior construia piese speciale pentru branșa petrolieră asamblează în prezent la o fabrică a Rheinmetall din nordul Germaniei țevi de tun pentru tancuri. O fostă cosmeticiană se ocupă acum cu lustruirea grenadelor de tanc.
Trecerea din domeniul civil în industria apărării nu este însă atât de simplă, explică Eva Brückner pentru DW. "O schimbare este posibilă doar în anumite poziții și pentru anumite funcții de specialitate", spune consultanta de personal specializată în industria de securitate și apărare. "Muncitorul calificat care lucrează pe banda de producție la VW și la celelalte firme similare poate de regulă să lucreze și în anumite concerne de armament." Și un inginer de dezvoltare ar putea lucra în producția de armament după o recalificare, arată șefa firmei de consultanță Heinrich & Coll. din München.
Acest lucru nu ar fi însă posibil pentru angajații din marketing și vânzare. "Un vânzător din industria auto, obișnuit ca furnizorul de piese să îndeplinească imediat cererile sale, nu poate fi reprofilat așa de ușor în industria de armament", explică Brückner.
Hans Christoph Atzpodien, șef al asociației germane a industriei de securitate și apărare, atrage atenția cu privire la un aspect specific firmelor de armament: pentru mulți angajați, controalele de securitate sunt obligatorii - iar acestea iau de regulă timp. "Termenele pentru emiterea acestor aprobări de securitate nu sunt deloc destul de scurte pentru a permite o reprofilare rapidă a personalului din alte domenii", subliniază el pentru DW.
În industria apărării se lucrează cu așa-numita listă a statelor, care pune condiții aspre pentru posibili angajați din țări considerate cu risc de securitate la adresa Germaniei. Pe această listă a ministerului federal de Interne se află țări ca Afganistan, China, Vietnam, Irak, Iran, Siria, Rusia și statele din fosta URSS. Și doar o ședere mai îndelungată în aceste țări a unui potențial angajat este extrem de problematică pentru acceptarea sa în firmele germane de armament.
În Germania și în Europa nu se pot găsi, prin urmare, prea rapid suficienți angajați specializați și manageri pentru branșa înarmării. Și tocmai din acest motiv, un rol important este jucat de SUA și de președintele american, după cum arată Eva Brückner: "Pentru că Trump a început să anunțe tăieri de fonduri la institutele de cercetare și la universități, s-a creat o șansă pentru Europa." Până acum, SUA reușeau să atragă forță de muncă de top din întreaga lume, datorită universităților de elită și a bugetelor masive de cercetare. "Dar dacă acum se reduc aceste fonduri, Europa are șansa să se profileze drept forță de inovație și să atragă personalul de specialitate care va părăsi America."
Există deja cereri în acest sens din SUA, din partea celor ale căror Greencard-uri nu se mai prelungesc sau a specialiștilor care nu se mai simt apreciați la locul lor de muncă din America. Mulți dintre ei nu sunt dispuși să accepte noul curs politic și geopolitic impus de noua administrație de la Washington, spune Brückner. "Este o șansă uriașă și trebuie să profităm de ea. Putem astfel să atragem lucrători specializați foarte buni."
În general, branșa trebuie să găsească modalități noi de lucru, crede Eva Brückner. Mai multe femei în funcții de conducere la aceste firme marcate de șefi din rândul foștilor ofițeri, ar fi un lucru bun. "Este nevoie de oameni discreți, dispuși să nu iasă în față prin munca lor". Este o necesitate impusă de activarea în domenii relevante pentru securitate.
Digitalizarea modifică de asemenea profilul de căutare a noilor angajați, spune consultantul Nils Kuhlwein. Specialiști IT și experți în inteligență artificială pentru interconectarea sistemelor de armament și folosirea Big Data pentru analizarea situației de luptă sunt la mare căutare, dar foarte greu de găsit. "Branșa apărării era un domeniu tradițional analog. Acum duce lipsă de specialiștii digitali", subliniază expertul de la Kearney.
Eva Brückner anticipează și că firmele vor trebui să-i plătească mai bine pe noii specialiști atrași: "Sunt convinsă că salariile vor trebui reajustate în sus."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
O pană de curent de proporții paralizează exotica insulă Bali. „Totul este într-o stare de blocaj"
O pana de curent de amploare a paralizat Insula Bali vineri dupa-amiaza, 2 mai, lasand mii de locuințe, afaceri și resor ...
-
Vine furtuna electrică în România: Meteorologii anunță două săptâmâni cu fenomene meteo extreme
Meteorologii de la Accuweather au publicat prognoza pentru lunile de vara, iar iunie se anunța o luna marcata de contras ...
-
Decizie istorică! OMS dă unde verde medicamentelor de slăbit pentru adulți, la nivel mondial
Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) intenționeaza sa susțina oficial, pentru prima data, utilizarea medicamentelor pe ...
-
Ultimă oră - Furt masiv de la o instituție de stat: aproape 30 de oameni arestați
Un numar de 28 de soferi ai Regiei Autonome de Transport Brasov (RATBV) au primit, joi, mandate de arestare preventiva s ...
-
Lovitură în administrația Tesla: Membrii Consiliului de Administrațievor să îl elimine pe Elon Musk din boardul companiei
Membrii Consiliului de Administratie al Tesla, nemultumiti de gafele lui Elon Musk si rezultatele slabe ale constructoru ...
-
Este profund inuman ca inițiative în sprijinul pacienților oncologici să fie blocate ani de zile de Primăria Municipiului București
Comunicat de presa: Federația Asociației Bolnavilor de Cancer deplange intarzierea grava a emiterii autorizației de ...
-
Jurnaliști amenințați cu moartea după publicarea unei investigații despre gruparea neo-nazistă Unitatea 731: "Veți muri în mâinile noastre"
Doi jurnaliști au fost amenințați cu moartea dupa publicarea unei investigații despre gruparea neo-nazista Unitatea 731 ...
-
Un cardinal african este marele favorit să fie următorul Papă: Cine este Peter Turkson
Cardinalul ghanez Peter Turkson este considerat unul dintre cei mai influenti lideri ai Bisericii Catolice din Africa, u ...
-
Preotul Ciprian Mega, exclus din Biserica Ortodoxă Română. A fost acuzat că e "calul troian" al Rusiei în BOR
Preotul Ciprian Mega a fost exclus din Biserica Ortodoxa Romana printr-o decizie a Episcopiei Ortodoxe Romane din Oradea ...
-
Fostul episcop al Huşilor, primul înalt prelat condamnat la închisoare. A primit 8 ani cu executare pentru abuzuri sexuale
Fostul episcop al Husilor, Corneliu Barladeanul, pe numele de mirean Cornel Onila, trimis in judecata pentru viol si alt ...
-
1 Mai în Parcul Mogoșoaia: Muzică live, teatru și ateliere pentru toate vârstele
Descopera cum sa ajungi ușor și rapid la cel mai in voga loc din apropierea Bucureștiului in minivacanța de 1 Mai. &Icir ...
-
Google elimina aproape jumătate din aplicațiile din Play Store. Care a fost motivul
Din ianuarie 2024 pana in aprilie 2025, magazinul de aplicații Google Play a suferit una dintre cele mai mari epurari di ...
-
Unde fugim în cazul unui război mondial. Topul celor mai sigure țări în cazul unui conflict global
Daca ar izbucni al Treilea Razboi Mondial, anumite țari sunt adesea considerate mai sigure datorita neutralitații lor po ...
-
Oamenii de știință au publicat o fotografie fără precedent care surprinde nașterea universului
Imediat dupa Big Bang, universul era o supa densa, fierbinte și opaca, facand imposibila calatoria libera a luminii. Abi ...
-
Next Level War: O bombă cu "găuri negre" a fost creată în premieră în laborator
O echipa internaționala de cercetatori a reușit sa creeze in laborator prima „bomba cu gauri negre", un concept te ...
-
O nouă versiune a tabelului periodic ar putea schimba modul în care măsurăm timpul
O alternativa a tabelului periodic al elementelor, concentrata pe ionii cu sarcina mare, ar putea sprijini dezvoltarea u ...
-
Nicușor Dan a publicat documentele care arată cum Crin Antonescu a înstrăinat terenurile statului către rechini imobiliari
Primarul Capitalei și candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a publicat documentele solicitate ...
-
Google Report: Hackerii statali sunt autorii celor mai multe atacuri de tip zero-day
Hackerii care lucreaza pentru guverne au fost responsabili pentru majoritatea exploatarilor vulnerabilitații de tip &bdq ...
-
Misterul penei europene de curent se adâncește: autoritățile nu reușesc să identifice cauza problemei
Primele concluzii ale anchetei din Spania, despre pana de curent, au fost anunțate marți de premierul Pedro Sanchez. Șef ...
-
Analiza care ne bagă-n sperieti: va trebui să alegem între mărirea cotei TVA şi devalorizare!
Autor: Radu Limpede, analist economic Ne-a venit scadenta. Va trebui sa alegem intre: deficitul bugetar imens vs. pastra ...
-
Pericol în România după pana de curent din Europa - Specialist: 'Sistemul nostru este vulnerabil!'
Specialiștii atrag atenția asupra riscului crescut de blackout generalizat și asupra vulnerabilitaților critice ale sist ...
-
Tendințe în încălțăminte pentru 2025: Ce este la modă
Întoarcerea stilului clasic: Eleganța atemporalaÎn 2025, ne putem aștepta la o revenire puternica a stilului ...
-
Bătălia pentru "Turul 2 înapoi" continuă: Recurs extraordinar al Gheorghiței Popescu. Apărarea acuză abuzuri și cere recuzarea completului ÎCCJ
Contestația in anulare formulata de Gheorghița Popescu, femeia care a cerut anularea alegerilor prezidențiale, a intrat ...
-
Serviciile secrete din Bulgaria se plâng că au ofițeri cu IQ scăzut și de lipsa banilor
Agenția de Stat "Informații" (DAR) din Bulgaria s-a plans in raportul sau anual ca intampina dificultați in recrutarea o ...
-
15 gigawaţi de energie au dispărut inexplicabil: premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică
Pana de curent masiva care a lasat Peninsula Iberica in intuneric luni pare sa fi fost provocata de disparitia inexplica ...
-
Elevețienii au făcut o nouă baterie care trebuie hrănită în loc să fie încărcată. Roboții viitorului vor manca la fel ca oamenii
Într-un pas revoluționar catre tehnologia durabila, oamenii de știința din Elveția au dezvoltat o baterie pe baza ...
-
Pana masivă de curent din Spania și Portugalia bagă UE în alertă - Reacția președintei Comisiei Europene
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat luni ca executivul european va monitoriza situatia din Pen ...
-
Cristina Trăilă a fost numită de Marcel Ciolacu în funcţia de secretar general al Guvernului
Cristina Traila a fost numita in functia de secretar general al Guvernului, printr-o decizie semnata de premierul Marcel ...
-
Blackout în mai multe țări din Europa! Ministrul Energiei, prima reacție: "Noi nu avem probleme la sistem!" Așa sa fie?
O pana uriașa de electricitate a afectat luni, 28 aprilie, intreaga Peninsula Iberica, lasand fara curent electric mai m ...
-
Utilizatorii cărora Facebook, Instagram sau TikTok le blochează conturile pot depune plângeri la ANCOM. În ce condiții se fac reclamațiile
Utilizatorii rețelelor de socializare Facebook, Instagram și TikTok ale caror conturi au fost inchise fara explicații po ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu