Tancuri în loc de mașini - cum se schimbă piața muncii
Postat la: 27.03.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Sursa - Deutche Welle
Sute de miliarde de euro vor fi investite în anii ce vin în industria de apărare a Germaniei. Atragerea de forță de muncă calificată din alte branșe a început deja.
În industria germană lucrurile se schimbă major: în timp ce companii de tradiție ca VW sunt nevoite să dea oameni afară, producătorii de tancuri și rachete caută urgent noi lucrători.
Un studiu actual al firmei de consultanță EY și al Dekabank arată că "țările europene membre NATO vor investi anual 72 de miliarde de euro în înarmare în anii următori, ceea ce va duce la crearea și menținerea a 680.000 de locuri de muncă."
O cercetare a firmei de consultanță Kearney a ajuns la o concluzie similară. De câte locuri de muncă noi va fi nevoie, depinde de gradul de reînarmare al statelor europene din NATO. Dacă acestea vor investi 2% din PIB în apărare, așa cum prevăd regulile Alianței, atunci ar lipsi până în 2030 aproximativ 160.000 de lucrători de specialitate. "La o creștere de 2,5% din PIB, ar fi nevoie de 460.000 de noi angajați, la o majorare la 3% din PIB a cheltuielilor cu apărarea, s-ar ajunge la un necesar de până la 760.000 de noi lucrători", scriu autorii studiului Guido Hertel și Nils Kuhlwein. Specialiști lipsesc mai ales în domeniile inteligenței artificiale și Big Data.
În prezent, firmele producătoare de armament din Germania, ca Rheinmetall și altele, au aproximativ 60.000 de angajați - dacă se adaugă și furnizorii, numărul ajunge la aproximativ 150.000, potrivit lui Klaus-Heiner Röhl, expert în armament la Institutul Economiei Germane (IW).
Producătorii de arme, tehnici de radar sau transmisii pentru tancuri și blindate nu caută doar angajați noi, ci și noi unități de producție pentru surplusul de comenzi așteptat.
Și ce este mai ușor de făcut decât să apeleze la branșele aflate în criză în momentul de față? "Profităm de problemele din industria auto", a declarat șeful Hensoldt, Oliver Dörre, pentru Reuters. Compania din Bavaria produce radare de mare performanță, precum cele folosite în apărarea aeriană în Ucraina. Unul din sistemele Hensoldt este capabil chiar să localizeze bombardiere cu tehnologie Stealth, precum avioanele de luptă americane F-35.
Se discută deja cu producătorii de piese auto Continental și Bosch pentru preluarea de lucrători de la aceste companii, după cum a confirmat șeful Hensoldt, Oliver Dörre.
La Görlitz, în estul Germaniei, la granița cu Polonia, concernul de armament KNDS va prelua o fabrică a producătorului de trenuri Alstom care ar urma să fie închisă în 2026. KNDS vrea să preia jumătate din cei 700 de angajați ai fabricii.
Concernul de armament vrea să producă în fosta fabrică de trenuri piese de construcție și module pentru tancurile Leopard 2, Puma și Boxer. Producția ar urma să înceapă deja în 2025.
Concurentul Rheinmetall se bazează la rândul său pe specialiști din alte branșe: un lucrător care anterior construia piese speciale pentru branșa petrolieră asamblează în prezent la o fabrică a Rheinmetall din nordul Germaniei țevi de tun pentru tancuri. O fostă cosmeticiană se ocupă acum cu lustruirea grenadelor de tanc.
Trecerea din domeniul civil în industria apărării nu este însă atât de simplă, explică Eva Brückner pentru DW. "O schimbare este posibilă doar în anumite poziții și pentru anumite funcții de specialitate", spune consultanta de personal specializată în industria de securitate și apărare. "Muncitorul calificat care lucrează pe banda de producție la VW și la celelalte firme similare poate de regulă să lucreze și în anumite concerne de armament." Și un inginer de dezvoltare ar putea lucra în producția de armament după o recalificare, arată șefa firmei de consultanță Heinrich & Coll. din München.
Acest lucru nu ar fi însă posibil pentru angajații din marketing și vânzare. "Un vânzător din industria auto, obișnuit ca furnizorul de piese să îndeplinească imediat cererile sale, nu poate fi reprofilat așa de ușor în industria de armament", explică Brückner.
Hans Christoph Atzpodien, șef al asociației germane a industriei de securitate și apărare, atrage atenția cu privire la un aspect specific firmelor de armament: pentru mulți angajați, controalele de securitate sunt obligatorii - iar acestea iau de regulă timp. "Termenele pentru emiterea acestor aprobări de securitate nu sunt deloc destul de scurte pentru a permite o reprofilare rapidă a personalului din alte domenii", subliniază el pentru DW.
În industria apărării se lucrează cu așa-numita listă a statelor, care pune condiții aspre pentru posibili angajați din țări considerate cu risc de securitate la adresa Germaniei. Pe această listă a ministerului federal de Interne se află țări ca Afganistan, China, Vietnam, Irak, Iran, Siria, Rusia și statele din fosta URSS. Și doar o ședere mai îndelungată în aceste țări a unui potențial angajat este extrem de problematică pentru acceptarea sa în firmele germane de armament.
În Germania și în Europa nu se pot găsi, prin urmare, prea rapid suficienți angajați specializați și manageri pentru branșa înarmării. Și tocmai din acest motiv, un rol important este jucat de SUA și de președintele american, după cum arată Eva Brückner: "Pentru că Trump a început să anunțe tăieri de fonduri la institutele de cercetare și la universități, s-a creat o șansă pentru Europa." Până acum, SUA reușeau să atragă forță de muncă de top din întreaga lume, datorită universităților de elită și a bugetelor masive de cercetare. "Dar dacă acum se reduc aceste fonduri, Europa are șansa să se profileze drept forță de inovație și să atragă personalul de specialitate care va părăsi America."
Există deja cereri în acest sens din SUA, din partea celor ale căror Greencard-uri nu se mai prelungesc sau a specialiștilor care nu se mai simt apreciați la locul lor de muncă din America. Mulți dintre ei nu sunt dispuși să accepte noul curs politic și geopolitic impus de noua administrație de la Washington, spune Brückner. "Este o șansă uriașă și trebuie să profităm de ea. Putem astfel să atragem lucrători specializați foarte buni."
În general, branșa trebuie să găsească modalități noi de lucru, crede Eva Brückner. Mai multe femei în funcții de conducere la aceste firme marcate de șefi din rândul foștilor ofițeri, ar fi un lucru bun. "Este nevoie de oameni discreți, dispuși să nu iasă în față prin munca lor". Este o necesitate impusă de activarea în domenii relevante pentru securitate.
Digitalizarea modifică de asemenea profilul de căutare a noilor angajați, spune consultantul Nils Kuhlwein. Specialiști IT și experți în inteligență artificială pentru interconectarea sistemelor de armament și folosirea Big Data pentru analizarea situației de luptă sunt la mare căutare, dar foarte greu de găsit. "Branșa apărării era un domeniu tradițional analog. Acum duce lipsă de specialiștii digitali", subliniază expertul de la Kearney.
Eva Brückner anticipează și că firmele vor trebui să-i plătească mai bine pe noii specialiști atrași: "Sunt convinsă că salariile vor trebui reajustate în sus."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Numerele care au marcat destinul Papei Francisc: Ce se ascunde în spatele fiecărui pas al său
Pe 21 aprilie, Papa Francisc s-a stins din viața, la varsta de 88 de ani, in cel de-al 89-lea an de viața. Timp de 12 an ...
-
Fenomen neobișnuit observat în Antarctica: O gaură gigantică de mărimea Elveției s-a deschis
Un fenomen neobișnuit care a atras atenția oamenilor de știința din intreaga lume, s-a petrecut in Antarctica. Un crater ...
-
Marionetele de la guvernare introduc impozite noi din 2025 care vizează și depozitele bancare ale populatiei
Veniturile din dobanzi bancare și alte investiții, care depașesc anumite praguri, sunt supuse de anul acesta contribuție ...
-
Cine va fi următorul Papă? După funeraliile Papei Francisc, urmează conclavul de alegere, al treilea din acest secol. Câteva indicii de urmărit
Vaticanul, ca stat independent, este o monarhie. Papa Francisc, ca și predecesorii lui, a fost un monarh, unul cu puteri ...
-
Trump declanșează goana după resurse în adâncuri: vrea minerit subacvatic, inclusiv în apele internaționale, cu riscuri uriașe pentru mediu
Președintele american Donald Trump a emis un ordin executiv prin care le cere secretarilor de la Interne și Comerț sa gr ...
-
Astronomii anunță un nou ciclu solar de 100 de ani. Schimbările de care vom avea parte în următoarele decenii
Un nou studiu sugereaza ca intensificarea recenta a activitații solare nu este intamplatoare, ci ar putea marca inceputu ...
-
Fiul unui director adjunct al CIA a murit pe front, luptând pentru armata rusă. „Cu inima sa nobilă și spiritul său de luptător"
Fiul unui director adjunct din CIA a fost ucis in aprilie 2024 in timp ce lupta pentru Rusia in razboiul din Ucraina. Mi ...
-
AEP, lovitură pentru George Simion: sesizează Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal
Autoritatea Electorala Permanenta a transmis, vineri, o sesizare la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii ...
-
Transformarile necesare in casa odata cu venirea unui nou membru in familie
Venirea unui nou membru in familie este un moment plin de emotii si bucurie, dar aduce cu sine si o serie de provocari c ...
-
Avantajele unei spalatorii de rufe separate de baie
In amenajarea locuintei, fiecare detaliu conteaza, mai ales cand vine vorba de spatii functionale precum spalatoria de r ...
-
Acordul-cadru pentru Ucraina: Aceste condiţii reprezintă oferta finală a Statelor Unite pentru ambele părţi
Reuters publica textul unui set de propuneri pentru a pune capat razboiului Rusiei in Ucraina, care au fost prezentate o ...
-
Cercetătorii români au creat pâinea anti-ageing. Ce o face diferită de cea obișnuită și cum incetineste imbatranirea
O echipa de cercetatori romani vine cu o inovație remarcabila in domeniul nutriției funcționale: o paine imbogațita cu f ...
-
Judecătorii au suspendat decizia CCR de anulare a alegerilor: Decizia înseamnă 'Turul II înapoi'
Judecatorii de la Curtea de Apel Ploiești a acceptat contestația privind suspendarea deciziei Curții Constituționale pri ...
-
Descoperire uluitoare: microbi de acum 830 de milioane de ani care ar putea fi în viață
O echipa de geologi tocmai au descoperit microbi prinși in cristale de halit (clorura de sodiu, sare gema) care dateaza ...
-
Așa s-au bulucit si la vaccin. Românii se înghesuie să-și facă buletin electronic. Toate programările pentru luna aprilie sunt ocupate
Interesul pentru buletinul electronic este uriaș. Desi nu inteleg exact care ii este rostul si care ar fi avntajele, dar ...
-
Ce s-ar întâmpla dacă SUA ar recunoaște unilateral anexarea Crimeei de către Federația Rusă
Daca SUA ar accepta sa recunoasca suveranitatea Rusiei in peninsula Crimeea, anexata ilegal in 2014, situația internațio ...
-
Medicul care l-a vegheat pe Papa Francisc povestește ultimele clipe din viața acestuia: "L-am găsit cu ochii deschiși"
Sergio Alfieri, medicul care i-a fost alaturi Papei Francisc in cele mai grele clipe, a rememorat cu voce tremuranda ult ...
-
Apocalipsa după Simpson: Profeții, papi, moartea liderilor și războiul final
La 88 de ani, in Lunea Paștelui, a murit Papa Francisc. Iar daca Învierea simbolizeaza o noua viața, atunci ce ins ...
-
Noua teorie revolutionară care te bag-n spaimă: Nu vezi ce este acolo, ci ceea ce vrea creierul tău să vezi - detalii uimitare despre percepție
Intri intr-o camera și vezi un obiect lung și subțire așezat pe o masa. Este un stilou de care aveți nevoie pentru o int ...
-
O echipa internațională de cercetători face anunț misterios: suntem foarte aproape de a detecta ceva ce până acum era invizibil
O colaborare internaționala intre cercetatori de la King's College London, Universitatea Harvard și UC Berkeley a dus la ...
-
Cercetătorii au reusit sa cultive dinti umani din celulele pacientului. Adio plombe si impanturi artificiale!
Pentru prima data, cercetatorii de la King's College London au crescut dinți umani intr-un laborator. Utilizand celulele ...
-
Bulgaria are undă verde pentru aderarea la zona euro. În același timp, România are cel mai mare deficit din UE
Bulgaria a indeplinit conditia finala pentru aderarea la zona euro prin respectarea criteriului privind deficitul bugeta ...
-
Războiul COVID ia amploare. China acuză că virusul era deja în SUA. Americanii încearcă să dea vina pe chinezi
Un nou episod tensionat intre Statele Unite și China a izbucnit pe tema originilor pandemiei de COVID-19, dupa ce Casa A ...
-
O companie chineză a prezentat bateria care va revoluționa piața autoturismelor electrice. Se încarcă în 5 minute și are o autonomie de peste 500 de km
Cel mai mare producator de baterii pentru mașini electrice din lume, compania chineza CATL, a prezentat la Salonul Auto ...
-
Nou episod tensionat în relațiile dintre Beijing și Washington: China trimite Boeing-urile americane înapoi în SUA
Razboiul economic dintre Washington și Beijing se adancește. Ca reacție la decizia administrației Trump de a impune tari ...
-
Favoritul caselor de pariuri pentru a deveni următorul Papă: Ce spune platforma care l-a dat câștigător pe Trump
Polymarket - piața de predicții care a proiectat o victorie confortabila pentru președintele Donald Trump in 2024 - are ...
-
Producătorul unei emisiuni celebre din SUA demisionează pentru că și-a pierdut independența. Presiuni din partea lui Donald Trump și a Paramount
Bill Owens, producatorul executiv al „60 Minutes" de la CBS News, a anunțat ca demisioneaza din cadrul longevivei ...
-
Când va deveni Metaversul o "realitate" indispensabilă precum sunt azi retelele sociale clasice
Metaversul este un concept tot mai des mentionat in mass-media, in ultimul timp, referitor la o tehnologie a viitorului ...
-
De prin presă adunate: Sapte stiri din Cronica de Tehnologie de azi
1. În premiera mondiala, inteligența artificiala va fi folosita in Emiratele Arabe Unite pentru scrierea legilor. ...
-
"Trump vinde America". Piețele financiare din SUA dezvăluie dezastrul provocat de Casa Albă
La trei luni de la preluarea celui de-al doilea mandat de catre Donald Trump, pilonii hegemoniei economice americane au ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu