Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Klaus și liderii politici subordonează interesul cetățenilor serviciilor secrete, în special SRI

Postat la: 09.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Liderii politici s-au întâlnit la Palatul Cotroceni, miercuri, 6 mai anul curent, cu președintele Iohannis, ca să cadă la pace în privința unor modificări legislative, prin care românii să poate fi ascultați și interceptați în mod discreționar de către serviciile secrete.

La schimb, dar de astă dată departe de ochii presei, neamțul a fost de acord să promulge inițiativa legislativă prin care șmecherii suspectați pentru fapte de corupție să nu mai poată fi încătușați ori anchetați în stare de arest preventiv, până când o hotărâre judecătorească de condamnare cu privare de libertate nu rămâne definitiva.

În urma acestui troc infam cu destinele națiunii, politicienii și demnitarii vor putea dormi mai liniștiți, în caz de pericol putând acționa mai bine pentru a scăpa de „mititica". Iar președintele va subordona întreaga populație serviciilor secrete, în special SRI, care și în prezent interceptează pe oricine au chef conducătorii acestuia, numai că în mod nelegal. De ce era nevoie de atare întâlnire de taină? Deoarece lui Iohannis îi trebuiau garanții, ca politicienii să nu mai conteste noile modificări la Curtea Constituțională. Cum s-a ajuns aici și care sunt criticile aduse acestui nou atac josnic la viața privată a cetățenilor, vom încerca să deslușim în cele ce urmează.

Cronologia legilor Big Brother

În 2004 se promulgă Legea nr. 506 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor cibernetice și nimeni n-are nimic de comentat. Nici măcar societatea civilă, crezându-se că actul normativ îi protejează pe cetățeni. În 2012 se promulgă Legea nr. 82 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului.

Anul trecut, la 17 septembrie, o altă lege de tip Big Brother trece tacit prin Camera Deputaților și este adoptată de Senat (cameră decizională) la 19.12.2014. Lumea începe să se agite, înțelegând, în sfârșit, puterile discreționare care erau conferite serviciilor secrete, iar Curtea Constituțională a României dă cu legile din 2012 și 2014 de pământ. Și asta în ciuda faptului că SRI a exercitat mari presiuni asupra judecătorilor CCR, ca să stea în banca lor. Și cum n-au înțeles, Toni Greblă, cel mai vehement judecător împotriva legilor Big Brother, a fost sacrificat.

Cât de tare se dorește să fim protejați

În această situație, probabil la inițiativa factorilor de decizie din SRI, președintele ales recurge la trocul despre care am vorbit printr-o șmecherie. Nu se mai introduce o un act normativ nou, ci se modifică Legea nr. 506 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor cibernetice, care n-a fost declarată neconstituțională până în prezent.

În paranteză fie spus, după SUA și Marea Britanie, țara noastră are cele mai multe astfel de servicii secrete dintre toate statele civilizate ale lumii. Dacă în legea din 2012 care a fost abrogată se prevedea că reținerea datelor va opera pe o perioadă de 6 (șase) luni, în noile modificări este prevăzută o perioadă de 3 (trei) ani, ce poate fi prelungită și până la 5 (cinci) ani, când un suspect este mai mult decât suspect.

Neamțul ne promite „garanții suplimentare"

Klaus Iohannis: „Proiectul convenit astăzi urmărește să ofere garanții suplimentare pentru protejarea datelor personale și a dreptului la viață privată și să aducă o serie de clarificări pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, procesarea datelor cu caracter personal poate fi realizată doar într-un cadrul precis delimitat, de către instanța de judecată sau numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului."

De ce era nevoie de respectivele „garanții suplimentare" și care ar fi „riscurile de abuz", președintele nu s-a mai obosit să ne spună. Și nici n-a rostit vreun cuvințel despre cât de mult va fi cosmetizată Legea nr. 506/2004, ca să fie pe placul SRI. Dar deranjant este cu totul altceva, și anume faptul că ni se aruncă praf în ochi, pentru a crede că Președinția și liderii politici nu mai pot de interesul cetățenilor care-i trimit acolo unde sunt.

Justiția se află sub „bocanc cazon"

Exact în ziua în care Iohannis se întâlnea cu liderii politici la Cotroceni, site-ul stiripesurse.ro publica un interviu cu ofițerul SRI în rezervă Adrian Ovidiu Radu, care dezvăluia dedesubturile privind interesele ascunse ale conducerii serviciului în acest scandal. De asemenea, vorbea despre circul declanșat de SRI „pentru a ascunde și a transfera în derizoriu adevăratele probleme ale țării - precum evaziunea fiscală de miliarde de euro făcută de firmele arabe, ce alimentează organizațiile teroriste (domeniu care ar trebui să reprezinte preocuparea de bază a SRI, pentru că face parte din obiectul principal de activitate) și care depășește cu mult prejudiciile însumate din toate cazurile de mare corupție depistate în România -, va arăta că, încă o dată, diversiunea este instrumentul de bază al manipulării, armă care îngroapă democrația și statul de drept și că justiția se află sub <<bocanc cazon>>".

Modificări mai intrusive decât legile invalidate

A doua zi după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, Deutsche Welle a publicat un material foarte interesant, care susține că serviciile secrete și-au impus punctual de vedere în fața lui Iohannis. Ceea ce făce ca noile modificări cu privire la interceptările tuturor cetățenilor să fie mult mai intrusive decât legile invalidate anterior de Curtea Cobstituțională. Fiindcă acestea camuflează de fapt adevăratul interes al SRI, și anume controlul discreționar în toate domeniile importante de activitate ale țării.

Degeaba încearcă Iohannis și politicienii să ne scoată ochii că serviciile nu vor proceda la interceptări decât cu autorizarea prealabilă a judecătorului, că treaba asta n-o mai crede nimeni. În plus, o asemenea prevedere este total inutilă, deoarece ea există deja în Codul de procedură penală al României, însă nu este respectată.

Americanii nu vor să fie interceptați telefonic și electronic

Tot la data de 7 mai, la doar o zi după rușinosul troc politico-securist de la Cotroceni, de peste ocean a venit o lovitură grea pentru modificările de tip Big Brother inițiate de SRI. Curtea Federală de Apel din New York a decis că programul NSA (Agenția Națională de Securitate) de colectare și stocare de informații legate de miliarde de telefoane date sau primite de americani este ILEGAL. Acesta încalcă masiv dreptul la viață privată și conferă puteri nelimitate și necontrolate guvernului să colecteze și să rețină orice date despre cetățenii săi.

Stategia conducerii NSA pentru impunerea și menținerea programului citat este destul de asemănătoare cu cea a SRI, care încearcă să-i aburească pe decidenții politici, dar și populația. „Dacă legea permite serviciilor americane să stocheze date „relevante" pentru investigațiile de terorism, guvernul a considerat că relevante pentru aceste investigații sunt „toate" datele telefonice, deoarece „se stochează tot, pentru a se căuta ceva relevant".

Or, acest argument a fost contrazis de instanța americană: „O astfel de dezvoltare expansivă a arhivei guvernamentale cu istoria privată din trecut a unei persoane ar fi o contradicție fără precedent a așteptărilor despre viață privată a tuturor americanilor", a motivat Curtea pe nu mai puțin de 97 de pagini. Această informare ne-a parvenit din SUA, de la dl. Chris Terheș - Coaliția Românilor pentru Combaterea Corupției.

Conspirația de la Cotroceni

În cazul României, dacă înlocuim termenul guvern cu SRI, vulnerabilitatea la care se încearcă expunerea tuturor cetățenilor, cu bună știință, se aplică la perfecție. Un alt punct forte în decizia Curții Federale de Apel l-a constituit faptul că programul și interpretarea dată legii de către guvern nu au fost dezbătute public, „astfel încât cetățenii nu au știut ce li se întâmplă". Exact ca la noi, nu-i așa? Președintele și politicienii dau mâna pe sub masă, îngroapă parțial securea războiului și își văd liniștiți de-ale lor. Iar în spatele acestei orori, SRI își face de cap în continuare, ba cu și mai mult aplomb, de vreme ce nu va mai fi nevoit să acționeze dincolo de lege, ca până acum.

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE