Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cioloș și Tobă au dat liber la vânzarea mașinilor furate din străinătate

Postat la: 11.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cand parlamentarii se pregateau de vacanta, premierul Dacian Ciolos a emis Ordonanta de Urgenta nr,41/28 iunie 2016- privind stabilirea unor masuri de simplificare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin care s- a aruncat in aer piata auto din Romania.

Astfel, prin modificarea unui paragraf din Ordonanta nr.78/ 24 august 2000- privind omologarea, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea comercializarii, inmatricularii sau inregistrarii acestora in Romania, se pierde numarul masinilor inscrise in circulatie, dandu-se totodata unda verde pentru ca masinile furate din strainatate sa fie inmatriculate in tara noastra.

Ca urmarea a acestei modificarii, Registrul Auto Roman (RAR) risca sa intre in colaps financiar, dar, surprinzator, conducerea institutiei tace ca mortul in papusoi, desi va pierde anual intre 8 si 10 milioane de euro iar vreo 400 de oameni ar trebui sa plece in somaj. Mai mult, fostul ministru al Transporturilor- Dan Costescu, n-a semnat aceasta ordonanta, in schimb, ministrul Justitiei-Raluca Pruna a avizat nota de fundamentare, dar nu a semnat Ordonanta publicata in Monitorul Oficial in 28 iunie 2016.

Modificări cu dedicație directă

In aceasta Ordonanta emisa la sfarsitul lunii trecute s-au introdus doua texte care, aparent, sunt fara vreo importanta, dar, in realitate, reduce activitatea Registrului Auto Roman cu circa 40%, si, automat, veniturile vor scadea cu circa 8-10 milioane de euro, dar, in schimb, lasa liber smecherilor care se ocupa cu inmatriculari auto pe naspa.

Astfel, la capitolul II al Ordonantei nr.41/2016 se stipuleaza: "La articolul 13, litera c) a alineatului (2) si litera b) a alineatului (4) din Ordonanta de Guvern nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea comercializarii, inmatricularii sau inregistrarii acestora in Romania publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.412 din 30 august 2008, aprobata cu modificari si completarii prin Legea nr.230/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga".

Ce se stipuleaza la alineatul c? „" La inmatricularea in Romania, detinatorii de autovehiculerutiere, cu exceptia celor noi, vor face dovada efectuarii de catre R.A.R. a certificarii autenticitatii acestora" iar „atestarea faptului ca vehiculul nu figureaza ca dat in urmarire pe plan intern sau international, la data efectuarii certificarii autenticitatii, potrivit bazei de date puse la dispozitia R.A.R. de autoritatile comptente din Romania". Totodata, la alineatul 4 se precizeaza ca certificarea autovehiculelor se efectueaza si pentru „vehiculele rutiere inmatriculate in Romania si care isi schimba detinatorul".

RAR pierde anual circa 8-10 milioane de euro, iar 400 de angajați vor deveni șomeri

Mai mult, in Ordonanta de Urgenta nr. 195/12 decembrie 2002- privind circulatia pe drumurile publice, se precizeaza la articolul 11, punctul 5, ca „Solicitantii unei operatiuni de inmatriculare a unui vehicul in evidentele autoritatilor comptente, potrivit legii, trebuie sa faca dovada certificarii autenticitatii vehiculului de catre Registrul Auto Roman, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministerului transporturilor constructiilor si turismului si al ministerului administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Certificarea autenticitatii vehiculului contine si atestarea faptului ca acesta nu figureaza in baza de date ca fiind furat". Dar, prin emiterea acestei ordonante, RAR nu poate efectua activitatiile stipulate in Ordonanta nr.78/2000, dar mai ales in OUG nr. 195/2002. Astfel, „certificarea autenticitatii vehiculului atesta faptul ca formularul-tip al documentului care confirma inmatricularea ulterioara a vehiculului eliberat de autoritatile comptente din tara de provenienta, este autentic ".

Aceste modificari sunt justificate in Nota de fundamentare a Ordonantei nr.41/2016 printr-o formulare evaziva si confuza: „În cazul procedurii de înmatriculare auto, Ministerul Afacerilor Interne propune o serie de amendamente la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în sensul eliminării obligațiilor de a depune dovezile plății obligațiilor financiare la autoritățile competente, acest aspect fiind necesar a fi îndeplinit de către persoanele fizice într-un termen de 60 de zile de la data înscrierii sau transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului, fapt ce va fi verificat ulterior de către agenții competenți, în trafic". Practic, RAR nu mai are nicio treaba transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului, urmand ca agentii de Politia Rutiera sa verifice daca autovehiculul circula sau nu legal. Adica, drum bun si cale batuta pentru cei care aduc masini din strainatate, fara documente legale, iar isi restrange activitatea cu circa 40%, pierde intre 8 si 19 milioane de euro si vreo 400 de angajati trebuie sa-si caute de munca.

Miniștrii pro și contra Ordonanței Cioloș

Aceasta ordonanta adoptata de cabinetul Ciolos nu a fost avizata de catre ministrul Justitiei-Raluca Pruna si nici de cel al Transporturilor-Dan Costescu. In schimb, a fost contrasemnata de vicepremierul Vasile Dancu, de seful Cancelariei- Dragos Tudorache, de secretarul general al Guvernului-Sorin Chelmu, si de ministrii Petre Toba, Marius Bostan, Anca Dragu, Victoria Violeta Alexandru si Vlad Voiculescu. Insa, Nota de fundamentare a fost supasa avizarii si de catre ministrii Costin Borc, Elisabeta Lipa, Lazar Comanescu si Dragos Paslaru, dar semnatura acestora nu a aparut nici pe nota de fundamentare si nici pe ordonanta publicata in Monitorul Oficial.

Ion Teleanu


Către redacția publicației Ziuanews.ro

În referire la articolul întitulat "Cioloș și Tobă au dat liber la vânzarea mașinilor furate din străinătate", găzduit de publicația dumneavoastră în data de 11.07.2016, pentru informarea corectă a cetățenilor, facem următoarele precizări:

Modificarea propusă prin Ordonanța nr. 41/28 iunie 2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative are în vedere ca verificarea autovehiculelor să se realizeze în bazele de date existente la nivelul Direcției Regim Permise și Certificate de Înmatriculare a Vehiculelor.
Bazele de date, respectiv - Sistemul Informatic Schengen - SIS, EUCARIS (European Car and Driving License Information System) și Interpol (e-ASF) unde se vor face de acum înainte verificări sunt mult mai riguroase, incluzând și informațiile existente la Registrul Auto Român.

Prin această modificare legislativă, la verificarea vehiculelor se vor evita situațiile în care existau două răspunsuri contrare, în funcție de rapiditatea cu care informațiile erau incluse în bazele de date - existau situații când în bazele de date accesate de RAR nu erau mențiuni ca fiind furat(e), iar în SIS unde are acces DRPCIV, da.

Totodată, această modificare vine și în sprijinul cetățenilor care nu mai sunt obligați să facă două demersuri pentru același tip de verificare.

Pentru o informare completă a opiniei publice precizăm și faptul că în anul 2015 s-au înmatriculat în România un numar de aproximativ 180.000 vehicule rutiere uzate importate. Dintre acestea, cu ocazia verificărilor efectuate potrivit celor menționate anterior, au fost identificate un număr de 358 vehicule care figurau cu semnalări în SIS (Sistemul Informatic Schengen).

De asemenea, în urma verificarilor în bazele de date ale Interpol au fost identificate ca reclamate furate un număr de 3 vehicule, iar în verificările efectuate prin Sistemul EUCARIS (European Car and Driving License Information System) au fost identificate un număr de 15 vehicule reclamate ca fiind furate.

Ministerul Afacerilor Interne

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE