Cioloș și Tobă au dat liber la vânzarea mașinilor furate din străinătate
Postat la: 11.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Cand parlamentarii se pregateau de vacanta, premierul Dacian Ciolos a emis Ordonanta de Urgenta nr,41/28 iunie 2016- privind stabilirea unor masuri de simplificare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin care s- a aruncat in aer piata auto din Romania.
Astfel, prin modificarea unui paragraf din Ordonanta nr.78/ 24 august 2000- privind omologarea, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea comercializarii, inmatricularii sau inregistrarii acestora in Romania, se pierde numarul masinilor inscrise in circulatie, dandu-se totodata unda verde pentru ca masinile furate din strainatate sa fie inmatriculate in tara noastra.
Ca urmarea a acestei modificarii, Registrul Auto Roman (RAR) risca sa intre in colaps financiar, dar, surprinzator, conducerea institutiei tace ca mortul in papusoi, desi va pierde anual intre 8 si 10 milioane de euro iar vreo 400 de oameni ar trebui sa plece in somaj. Mai mult, fostul ministru al Transporturilor- Dan Costescu, n-a semnat aceasta ordonanta, in schimb, ministrul Justitiei-Raluca Pruna a avizat nota de fundamentare, dar nu a semnat Ordonanta publicata in Monitorul Oficial in 28 iunie 2016.
Modificări cu dedicație directă
In aceasta Ordonanta emisa la sfarsitul lunii trecute s-au introdus doua texte care, aparent, sunt fara vreo importanta, dar, in realitate, reduce activitatea Registrului Auto Roman cu circa 40%, si, automat, veniturile vor scadea cu circa 8-10 milioane de euro, dar, in schimb, lasa liber smecherilor care se ocupa cu inmatriculari auto pe naspa.
Astfel, la capitolul II al Ordonantei nr.41/2016 se stipuleaza: "La articolul 13, litera c) a alineatului (2) si litera b) a alineatului (4) din Ordonanta de Guvern nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea comercializarii, inmatricularii sau inregistrarii acestora in Romania publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.412 din 30 august 2008, aprobata cu modificari si completarii prin Legea nr.230/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga".
Ce se stipuleaza la alineatul c? „" La inmatricularea in Romania, detinatorii de autovehiculerutiere, cu exceptia celor noi, vor face dovada efectuarii de catre R.A.R. a certificarii autenticitatii acestora" iar „atestarea faptului ca vehiculul nu figureaza ca dat in urmarire pe plan intern sau international, la data efectuarii certificarii autenticitatii, potrivit bazei de date puse la dispozitia R.A.R. de autoritatile comptente din Romania". Totodata, la alineatul 4 se precizeaza ca certificarea autovehiculelor se efectueaza si pentru „vehiculele rutiere inmatriculate in Romania si care isi schimba detinatorul".
RAR pierde anual circa 8-10 milioane de euro, iar 400 de angajați vor deveni șomeri
Mai mult, in Ordonanta de Urgenta nr. 195/12 decembrie 2002- privind circulatia pe drumurile publice, se precizeaza la articolul 11, punctul 5, ca „Solicitantii unei operatiuni de inmatriculare a unui vehicul in evidentele autoritatilor comptente, potrivit legii, trebuie sa faca dovada certificarii autenticitatii vehiculului de catre Registrul Auto Roman, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministerului transporturilor constructiilor si turismului si al ministerului administratiei si internelor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Certificarea autenticitatii vehiculului contine si atestarea faptului ca acesta nu figureaza in baza de date ca fiind furat". Dar, prin emiterea acestei ordonante, RAR nu poate efectua activitatiile stipulate in Ordonanta nr.78/2000, dar mai ales in OUG nr. 195/2002. Astfel, „certificarea autenticitatii vehiculului atesta faptul ca formularul-tip al documentului care confirma inmatricularea ulterioara a vehiculului eliberat de autoritatile comptente din tara de provenienta, este autentic ".
Aceste modificari sunt justificate in Nota de fundamentare a Ordonantei nr.41/2016 printr-o formulare evaziva si confuza: „În cazul procedurii de înmatriculare auto, Ministerul Afacerilor Interne propune o serie de amendamente la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în sensul eliminării obligațiilor de a depune dovezile plății obligațiilor financiare la autoritățile competente, acest aspect fiind necesar a fi îndeplinit de către persoanele fizice într-un termen de 60 de zile de la data înscrierii sau transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului, fapt ce va fi verificat ulterior de către agenții competenți, în trafic". Practic, RAR nu mai are nicio treaba transcrierea dreptului de proprietate asupra autovehiculului, urmand ca agentii de Politia Rutiera sa verifice daca autovehiculul circula sau nu legal. Adica, drum bun si cale batuta pentru cei care aduc masini din strainatate, fara documente legale, iar isi restrange activitatea cu circa 40%, pierde intre 8 si 19 milioane de euro si vreo 400 de angajati trebuie sa-si caute de munca.
Miniștrii pro și contra Ordonanței Cioloș
Aceasta ordonanta adoptata de cabinetul Ciolos nu a fost avizata de catre ministrul Justitiei-Raluca Pruna si nici de cel al Transporturilor-Dan Costescu. In schimb, a fost contrasemnata de vicepremierul Vasile Dancu, de seful Cancelariei- Dragos Tudorache, de secretarul general al Guvernului-Sorin Chelmu, si de ministrii Petre Toba, Marius Bostan, Anca Dragu, Victoria Violeta Alexandru si Vlad Voiculescu. Insa, Nota de fundamentare a fost supasa avizarii si de catre ministrii Costin Borc, Elisabeta Lipa, Lazar Comanescu si Dragos Paslaru, dar semnatura acestora nu a aparut nici pe nota de fundamentare si nici pe ordonanta publicata in Monitorul Oficial.
Ion Teleanu
Către redacția publicației Ziuanews.ro
În referire la articolul întitulat "Cioloș și Tobă au dat liber la vânzarea mașinilor furate din străinătate", găzduit de publicația dumneavoastră în data de 11.07.2016, pentru informarea corectă a cetățenilor, facem următoarele precizări:
Modificarea propusă prin Ordonanța nr. 41/28 iunie 2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative are în vedere ca verificarea autovehiculelor să se realizeze în bazele de date existente la nivelul Direcției Regim Permise și Certificate de Înmatriculare a Vehiculelor.
Bazele de date, respectiv - Sistemul Informatic Schengen - SIS, EUCARIS (European Car and Driving License Information System) și Interpol (e-ASF) unde se vor face de acum înainte verificări sunt mult mai riguroase, incluzând și informațiile existente la Registrul Auto Român.
Prin această modificare legislativă, la verificarea vehiculelor se vor evita situațiile în care existau două răspunsuri contrare, în funcție de rapiditatea cu care informațiile erau incluse în bazele de date - existau situații când în bazele de date accesate de RAR nu erau mențiuni ca fiind furat(e), iar în SIS unde are acces DRPCIV, da.
Totodată, această modificare vine și în sprijinul cetățenilor care nu mai sunt obligați să facă două demersuri pentru același tip de verificare.
Pentru o informare completă a opiniei publice precizăm și faptul că în anul 2015 s-au înmatriculat în România un numar de aproximativ 180.000 vehicule rutiere uzate importate. Dintre acestea, cu ocazia verificărilor efectuate potrivit celor menționate anterior, au fost identificate un număr de 358 vehicule care figurau cu semnalări în SIS (Sistemul Informatic Schengen).
De asemenea, în urma verificarilor în bazele de date ale Interpol au fost identificate ca reclamate furate un număr de 3 vehicule, iar în verificările efectuate prin Sistemul EUCARIS (European Car and Driving License Information System) au fost identificate un număr de 15 vehicule reclamate ca fiind furate.
Ministerul Afacerilor Interne
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
-
Planul NATO de apărare pe Flancul Estic. Dezvăluirile comandantului trupelor SUA în Europa: "Putem opri un atac într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum"
Generalul american Cristopher Donahue, comandantul trupelor SUA in Europa și al forțelor terestre ale NATO, a dat detali ...
-
Răsturnare de situație în ancheta privind Coiful de la Coțofenești: Interlopii români, eliminați de pe lista suspecților
Ipoteza conform careia un interlop roman ar fi comandat furtul Coifului de la Coțofenești și al celor trei brațari dacic ...
-
Un fost homosexual riscă închisoarea după ce a relatat public modul în care a devenit creștin
Un fost activist LGBT din Malta, care se pare ca risca o pedeapsa cu inchisoarea dupa ce a marturisit ca a lasat in urma ...
-
Bible Chat - aplicația creștină care a cucerit lumea cu ajutorul AI: "Vrem să ajungem la un miliard de oameni"
Bible Chat, o aplicație mobila de consiliere spirituala creștina, dezvoltata de o echipa internaționala coordonata de La ...
-
A fost inventat dispozitivul care transformă visele în secvențe cinematografice. Ca să le poți vedea pe ecran, ca pe un film, ai nevoie doar de un cablu HDMI
O companie olandeza lanseaza un „inregistrator de vis" bazat pe inteligența artificiala: visele pot fi transformat ...
-
Un muncitor din India a dezvăluit pe TikTok veniturile obținute ca livrator în România: Postarea a stârnit un val de reacții online
Utilizatorul YADAV_IN_EUROPE a devenit viral dupa ce acesta a publicat imagini cu presupusul sau caștig lunar ca livrato ...
-
Criza apei potabile e la final. În curând vom putea bea apă din mare! Un aerogel special transformă apa sărată în apă plată folosind doar energia solară
Un nou material revoluționar, creat de cercetatorii de la Universitatea Politehnica din Hong Kong, ar putea schimba radi ...
-
Bolojan & Co isi ridica poalele peste cap: prima manifestare Pride din Oradea
Sefii tuturor comunitatilor religioase din Oradea (ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, luterana, penti ...
-
Diferențe de preț majore la polițele RCA după eliminarea plafonării. Cât costă acum asigurarea obligatorie
Persoanele care incheie luna aceasta Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) vor plati sume substanțial mai mari dupa ...
-
O gafă uriașă a generat una dintre cele mai mari breșe din istoria serviciilor secrete: Mii de oameni sunt în pericol
Identitatile a peste 100 de oficiali britanici, inclusiv membri ai fortelor speciale si ai serviciului secret MI6, au fo ...
-
Europa trece în ritm alert la economie de război: Situație cum nu s-a mai văzut de la WW2
În Europa situația se schimba vizibil și pare ca intreaga Uniune Europeana trece spre economia de razboi. În ...
-
O criză transatlantică e gata să explodeze: Trump oferă arme Ucrainei, dar cere ca Europa să plătească nota
Pe fondul intensificarii atacurilor rusești asupra Ucrainei și al apelurilor urgente pentru sisteme antiaeriene, noua st ...
-
La asta sa se refere Apocalipsa cand vorbeste de o uriasă explozie? 100 de vulcani se pregătesc să amenințe viața planetei noastre
Criza climatica și topirea ghețarilor pot conduce la intensificarea activitații vulcanice, conform unui studiu recent. F ...
-
Din culisele economiei globale: ce dezvăluie Raportul Mondial privind Energia despre limitele energetice și crizele iminente ale resurselor
Institutul pentru Energie a publicat recent raportul sau actualizat privind energia, „Statistical Review of World ...
-
O femeie a murit pentru că nu i s-a făcut avort. Trei medici, trimiși la închisoare
Trei medici de la un spital polonez au fost condamnati joi la inchisoare pentru ca au asteptat prea mult timp inainte de ...
-
Primul pas catre o criptomoneda globală la paritate cu dolarul: Congresul SUA aprobă legislația privind stablecoins
Camera Reprezentanților a Statelor Unite a aprobat un proiect de lege care stabilește un cadru de reglementare pentru cr ...
-
Multinaționalele la control - ANAF începe mult asteptata verificare a exporturilor de profituri
Agenția Naționala de Administrare Fiscala (ANAF) a lansat o ampla acțiune de colectare de date privind cheltuielile real ...
-
Călătoria interstelară: Tehnologii ascunse și fizica reală din spatele „warp drive"-ului
Un subiect aparent desprins din filmele SF capata tot mai multa credibilitate in randul celor apropiați de surse militar ...
-
Un bărbat din Caransebeș e filmat cum fură banii donați pentru o fetiță cu cancer. Voia să-i joace la păcănele. Banii se aflau într-o cutie la un cabinet medical
Un barbat din Caransebeș a furat dintr-un cabinet medical cutia in care se strangeau banii pentru o fetita bolnava de ca ...
-
Vine un nou val urias de concedieri: Peste 28% dintre companiile din România sunt în curs de adoptare a tehnologiilor de robotizare și automatizare
Robotica și automatizarea au un impact semnificativ asupra industriilor unde sunt implementate, mai ales prin stimularea ...
-
Pantofii uriași găsiți lângă Zidul lui Hadrian stârnesc misterul în jurul soldaților din Roma antică
În colinele verzi ale nordului Angliei, arheologii mai scot la iveala un fragment dintr-un trecut uitat: o colecți ...
-
S-a descoperit o lume misterioasă pe Pământ: Două structuri gigantice ce pot distruge omenirea
Un grup de cercetatori condus de catre Universitatea Wollongong din Australia, care a publicat un nou studiu pe 9 iulie ...
-
Ministerul Energiei a plătit aproape 30.000 de euro pentru elaborarea unui proiect de lege. Ce firmă a încasat banii, în timp ce funcționarii erau "restructurați"
Ministerul Energiei a angajat in martie 2025 o firma privata pentru intocmirea proiectului de Ordonanța de Urgența care ...
-
Inteligența artificială de la Google îngrijorează utilizatorii. AI-ul accesează WhatsApp și apelurile fără permisiune clară. Cum poți opri asta
O actualizare recenta a aplicației Gemini de la Google a starnit valuri de nemulțumire printre utilizatorii Android, dup ...
-
Adevaratul motiv pentru care Bitcoin a atins un nivel record după o crestere spectaculoasa
Bitcoin s-a tranzactionat marti in jurul valorii de 116.000 de dolari, dupa ce a revenit usor de la un maxim istoric ce ...
-
"Putrezirea creierului"- Fenomenul care afectează mintea și blochează gândirea dependentilor de filmulete pe Tik-tok si alte retele sociale
„Brainrot" sau „putrezirea creierului" nu mai este doar un termen de gluma pe internet. A devenit un fenomen ...
-
Haiducii energiei: Românii fură curent și gaze ca la concurs. Cifrele alarmante au fost făcute publice
Peste 660 de cazuri de potential consum fraudulos de energie au fost identificate in primele sase luni ale acestui an in ...
-
Sfaturi utile despre cum să ne pregătim pentru explozia prețurilor din august: primele produse care vor suferi majorări puternice
Creșterea TVA-ului incepand cu 1 august, impreuna cu acciza marita la carburanți, cu eliminarea plafonarii la RCA și fac ...
-
Microsoft pregătește Quick Machine Recovery: Windows 11 se va repara singur, fără stick-uri sau instalări complicate
În curand, nu va mai fi nevoie de stick-uri USB, CD-uri sau proceduri tehnice greoaie atunci cand sistemul de oper ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu