Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Vlad Alexandrescu explica de ce a fost data afara: "Am deranjat grupuri de interese din zona patrimoniului"

Postat la: 28.04.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat joi, la intrarea în instituţie, că avea un program pentru Opera Naţională Bucureşti, care presupunea accentuarea dimensiunii europene, ca instituţie de proiecte, dar că nu a fost lăsat să îl ducă până la capăt, acuzând rezistenţa şi "provincialismul care poate deveni iremediabil".

"Sunt singurul care a ieșit în stradă să oprească excavatoarele și camioanele de demolări din Parcul Romanescu și Piața Romană. Lucrul acesta a deranjat grupuri de interese . Tot ce am făcut pe linia patrimoniului, grupul de lucrul pentru constituirea de texte de lege, Codul patrimoniului sunt alte aspecte care au deranjat", a declarat Alexandrescu.

Întrebat ce părere are despre manifestația organizată miercuri în semn de solidaritate cu el, Alexandrescu a răspuns: "a fost un extraordinar semnal de solidaritate. Am lucrat nopți întregi și zile și sunt mândru că mă consideră unul de-al lor. E un lucru extraordinar. Nu cred că a mai fost o astfel de manifestare de solidaritate față de vreun Ministru de Cultură".

Ministrul demisionar s-a referit și la criticile ce i-au fost aduse de către președintele Iohannis în timpul unui discurs. "Mi s-a părut injust pentru că problema de la Operă e una gravă de management, care s-a stratificat de ani și nu poate fi rezolvată într-o zi. Eram în discuții cu Ioan Holender, Andrei Șerban, Cristian Badea, aveam un program, dar consider că nu am fost lăsat să-l duc la îndeplinire".

Întrebat de ce a schimbat conducerea Operei, acesta a răspuns: "am schimbat conducerea pentru că am dorit ca Opera să fie o instituție europeană, una de proiecte, nu doar de repertoriu și să-si ducă mai departe misiune de scenă internațională. Dacă nu, se va continua către un provincialism iremediabil. Opera e pândită de acest pericol".

Fostul Ministru a mai precizat că reformarea insntituțiilor de spectacol este un lucru dificil și, oricine o va realiza, va stârni nemulțumirea cuiva. "Sunt grupuri de interese foarte mari. Conducerea unor instituții care a îmbătrânit, s-a anchilozat foarte mult și refuză orice formă de întinerire a managementului, de schimbare, lucru evident în timpul madatului meu. Dacă se vrea o cultură vie, să scoată la lumină oameni talentați, cu idei, tineri care au ceva de spus. Și în instituțiile de spectacol și în muzee e aceeași situație".

Vlad Alexandrescu a mai spus că, probabil, Dâncu a ajuns la aceleași concluzii după discuțiile avute cu cei de la Operă. "Nu se poate stabili un dialog fructuos între părți și trebuie luate decizii seriose. Cred că trebuie intrat pe o perioadă de reflexie cu închierea spectacolelor și luate hotărâri precise, astfel încât să rămână o instituție cu fruntea sus pe scena internațională".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE