Kirk Douglas a murit: legendarul actor avea 103 ani
Postat la: 06.02.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Legendarul Kirk Douglas, unul dintre ultimii actori ai Epocii de Aur, cunoscut pentru filme precum „Lust for Life“, „Spartacus“ şi „Paths of Glory“, a murit la vârsta de 103 ani, potrivit unui anunţ făcut de fiul său, Michael Douglas.
Kirk Douglas, fiul unui peticar devenit unul dintre cei mai buni actori ai Hollwood-ului, a murit pe 6 februarie. Pe 9 decembrie, starul a aniversat venerabila vârstă de 103 ani.
„Cu o tristeţe imensă eu şi fraţii mei anunţăm că astăzi Kirk Douglas ne-a părăsit", a transmis actorul Michael Douglas. „Pentru întreaga lume, el a fost o legendă, un actor din Epoca de Aur a filmelor care şi-a trăit frumos anii de aur, un filantrop al cărui angajament faţă de dreptate şi cauzele în care a crezut a stabilit un standard către care să tindem toţi. Dar pentru mine şi pentru fraţii mei, el a fost doar tata, pentru Catherine a fost un socru minunat, pentru nepoţii şi strănepoţii lui a fost un bunic iubitor, iar pentru soţia sa un soţ grozav".
Michael Douglas a mai scris: „Kirk şi-a trăit viaţa frumos şi lasă în urmă o moştenire pentru generaţiile următoare. Voi încheia prin cuvintele pe care i le-am spus la ultima sa aniversare: Tată, te iubesc foarte mult şi sunt mândru că sunt fiul tău".
Despre viaţa lui se pot scrie vrafuri de romane, însă Kirk Douglas a ales să şi-o aşeze în paginile unui volum de poezii, intitulat sugestiv „Life Could Be Verse (Viaţa ar putea fi un vers - trad)". Colecţia prezintă călătoria lui prin viaţă: cucerirea succesului este explicată în poemul „Luck", mariajul este schiţat în „Romance Begins at 80", eşecul în rolul de tată este oglindit în „Michael", iar durerea pe care simţit-o după moartea fiului cel mic, din 2004, în urma unei supradoze, este transmisă prin poezia „For Eric".
Kirk Douglas, născut Issur Danielovich, este fiul unor imigranţi evrei ruşi, iar în biografia apărută în 1988, Douglas „a pictat" o imagine de neuitat a familiei lui din primii ani trăiţi în America: „Tatăl meu, care a fost un comerciant de cai în Rusia, şi-a cumpărat un cal şi o căruţă mică şi a devenit peticar, aduna haine vechi, piese din metal şi mărunţişuri pentru a le vinde pe câţiva bănuţi. Chiar şi în cea mai săracă parte a oraşului, unde toate familiile se luptau pentru supravieţuire, peticarul era situat pe cea mai joasă treaptă. Şi eu eram fiul peticarului".
Provenind dintr-o familie săracă, în copilărie Douglas a trebuit să vândă gustări morarilor pentru a câştiga bani pentru lapte şi pâine. Mai târziu, a livrat ziare şi a lucrat în mai mult de 40 de locuri înainte de a deveni actor.
În timpul studiilor, Douglas a jucat în mai multe piese de teatru şi astfel a descoperit calea pe care avea să o urmeze: „Singurul lucru din viaţa mea pe care l-am ştiut mereu, care a fost mereu constant, a fost dorinţa de a deveni actor. Am jucat într-o piesă, unde am avut rolul unui cizmar. Tatăl meu, care n-a fost interesat de actorie, a fost prezent, în spate, eu nu am ştiut. La final, mama mi-a ofeirt primul meu Oscar: o îngheţată. Nu am uitat niciodată acel moment."
Cu numele Kirk Douglas, actorul a reuşit să facă istorie, după ce în anul 1939 a câştigat o bursă în cadrul Academiei Americane de Arte Dramatice, unde a fost coleg cu Lauren Bacall. Doi ani mai târziu, acesta s-a înrolat în Marina Statelor Unite, de unde a plecat după trei ani din cauza rănilor suferite în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Şi-a făcut debutul în filmul noir clasic „Dragoste ciudată/ The Strange Love of Martha Ivers" din 1946, după care au urmat roluri în peste 90 de filme, multe dintre ele considerate capodopere ale cinematografiei, fiind până astăzi unul dintre ultimii supravieţuitori ai Epocii de Aur de la Hollywood.
Poate cel mai important moment al carierei sale a fost cel în care a refuzat rolul din „The Great Sinner" şi a ales să joace într-un film cu buget redus, „Champion", în care a făcut un rol memorabil şi care i-a adus prima nominalizare la premiile Oscar. „Agenţii mei mi-au zis că sunt nebun. Am refuzat acel film pentru că voiam să joc rolul unui bărbat dur. Voiam să mi se spună «domnule»", îşi amintea Douglas.
Considerat de mulţi omul care a schimbat regulile Hollywoodului, Kirk Douglas este cel care a pus capăt unei perioade negre a Cetăţii Filmului - „The Blacklist/Lista Neagră", când şefii celor mai mari studiouri de film americane s-au unit pentru a exila din industria cinematografică cineaştii care aveau ideologii comuniste. Douglas, în schimb, a dat dovadă de curaj atunci când, în 1960, a decis să realizeze filmul „Spartacus" împreună cu un scenarist al cărui nume se afla pe „Lista Neagră". Mai mult, el a lupat pentru ca scenaristul Dalton Trumbo să fie menţionat pe generic.
Rolurile prin care s-a remarcat au fost cele în care juca personaje dure, dar rămas celebru este cel din „Spartacus", regizat de regretatul Stanley Kubrick.
„Am fost intrigat de personajul Spartacus, trebuia să fac acest film. Însă treceam printr-o perioadă neagră la Hollywood, epoca McCarthy. Sunt foarte mândru că am reuşit cu acest film să încheiem perioada Blacklist, cel mai ruşinos moment din istoria Hollywood-ului. Am fost suficient de tânăr ca să fiu nesăbuit. Este plăcut să faci un film iubit şi care să însemne ceva pentru public", a mai spus Douglas pentru „The Hollywood Reporter".
Despre Stanley Kubrick, alături de care a făcut două filme memorabile, „Paths of Glory" şi „Spartacus", Douglas spunea că „era un om dificil, însă un regizor sclipitor".
Rolul pentru care a primit cea de-a treia nominalizare la Oscar a fost cel al pictorulu Vincent Van Gogh din „Lust for Life", despre care mărturisea: „Actoria înseamnă să faci pe cineva să creadă. Însă acel personaj mi-a schimbat complet viaţa, m-a înspăimântat, pentru că acel personaj punea stăpânire pe mine. Nu am mai trăit o astfel de experienţă în niciun alt film".
În 1991 a scăpat cu viaţă dintr-un accident de elicopter în care două persoane au murit, iar în 1996 a suferit un atac cerebral care i-a afectat vorbirea. În acelaşi an primeşte şi un Oscar onorific.
În anul 2004, Kirk Douglas s-a retras din actorie, dar numele îi este dus mai departe de fiul său, Michael Douglas, un actor la fel de celebru, pe care, spunea Kirk, nu l-a încurajat să aleagă această cale, dar de care este mândru. „Nu l-am încurajat niciodată pe Michael să aleagă actoria. Din contră, am încercat să-l descurajez. Însă eu îl admir pe el pentru că este un om deoesbit şi un filantrop. Sunt mândru de copiii mei pentru că toţi au muncit foarte mult".
Kirk Douglas a fost căsătorit timp de 66 de ani cu Anne Buydens (100 de ani), alături de care a avut doi copii. Starul mai are alţi doi copii din mariajul cu actriţa Diana Douglas, mama lui Michael Douglas. Ea a murit în 2015.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Un medic care studiază cancerul de colon face trei lucruri simple ca să se protejeze. Ce mănâncă la fiecare masă
Un medic care cerceteaza legatura dintre boala și microbii intestinali are o teorie. „Nu vreau sa transmit mesajul ...
-
Insecte cyborg: Cum au transformat cercetătorii albinele în agenți de recunoaștere pentru armata chineză
În laboratoarele din Beijing, cercetatorii chinezi au reușit sa controleze traiectoria de zbor a albinelor prin im ...
-
Războiul cu țânțarii: Un inginer chinez a inventat un sistem "Iron Dome" care pulverizează insectele cu lasere controlate de inteligența artificială
Photon Matrix este un gadget conceput pentru a distruge țanțarii in timpul zborului. Aceasta cutie neagra de dimensiunea ...
-
Inteligența artificială vrea să spargă bariera dintre om și natură. Se apropie ziua în care vom ști ce gândesc animalele?
Un nou centru de cercetare dedicat ințelegerii conștiinței animale, Centrul Jeremy Coller pentru Senzația Animala, iși v ...
-
S-a aflat de ce a murit Michael Madsen. Agentul actorului a dat toate informațiile
Michael Madsen a murit saptamana trecuta la varsta de 67 de ani. Gasit inconstient la domiciliul sau din Malibu, cauza m ...
-
De ce Brigitte îl ridiculizează pe Emmanuel Macron: motivul trist din spatele comportamentului primei doamne a Franței
Publicația britanica Daily Mail a dezvaluit posibilul motiv pentru care prima doamna a Franței, Brigitte Macron, a avut ...
-
Turnul invizibil - Structura misterioasă care nu poate fi fotografiată
În nordul Norvegiei, aproape de Cercul Polar, exista o zona care nu apare in broșurile turistice, nu este semnaliz ...
-
Ce se întâmplă în organismul uman atunci când stă prea mult timp în caniculă
Canicula afecteaza organismul mai mult decat pare la prima vedere. Expunerea prelungita la temperaturi ridicate poate du ...
-
Motivul pentru care vedetele poartă încălțăminte mai mare decât mărimea lor obișnuită
Chiar daca tradiția marilor vedete ale ecranului, in special deminine, a impus un cult al "piciroului mic", vremurile s- ...
-
Cauza morții actorului american Michael Madsen. Drama personală a vedetei din „Kill Bill": „Este tragic și sfâșietor"
Actorul american Michael Madsen, cunoscut pentru rolurile sale din filmele „Kill Bill" și „Reservoir Dogs", ...
-
Mare scandal în familia regală a României. Nepoata Regelui Mihai declară că este ființă non-binară: "Nu sunt nici femeie, nici bărbat!"
Identitatea și diversitatea in cadrul familiilor regale europene devin tot mai vizibile și mai relevante in societatea c ...
-
Cine a creat mașina care sfidează orice logică. Este cea mai subțire din lume si se poate parca absolut oriunde
Mecanicul italian și YouTuber Andrea Marazzi a facut recent titlurile știrilor internaționale pentru ca a transformat un ...
-
"Caseta Triadicon" - Mecanismul care n-a fost inventat niciodata!
Într-un colț pierdut al Italiei, intr-un mic sat numit Civitella del Tronto, un muzeu puțin cunoscut pastreaza int ...
-
Regula nutriționiștilor care dă peste cap multe diete: Nu renunța la desert dacă vrei să slăbești!
Cand vine vorba de dietele de slabit, unele reguli raman neschimbate: fara dulciuri, sucuri sau prajeli. Majoritatea die ...
-
Două ciuperci din acest soi la o masă pot reduce cu 45% riscul de cancer. Cine le mănâncă zilnic uită de doctori și medicamente
Sarace in sodiu și grasimi, ciupercile susțin sanatatea inimii și pot contribui la reglarea tensiunii arteriale. Totodat ...
-
Premieră în China: Roboții umanoizi joacă fotbal în Beijing fără nicio intervenție umană
Patru echipe de roboți umanoizi s-au confruntat sambata seara in meciuri de fotbal 3 la 3 complet autonome, in capitala ...
-
Cafeina ar putea încetini îmbătrânirea prin activarea unui "comutator celular" despre care nu se stia că există
Cercetatorii britanici au descoperit mecanismul prin care cafeina ar putea ajuta la imbatranirea sanatoasa. Au identific ...
-
"Amazoana" lui Jeff Bezos a sărbătorit ultima noapte din "Nunta Secolului" în pijama alături de magnat
Proaspat casatoriti, fondatorul Amazon Jeff Bezos si jurnalista Lauren Sanchez au participat, sambata, la o ultima noapt ...
-
Profeția care a zguduit lumea s-a adeverit! Revenirea lui Trump și războiul SUA-Iran au fost prezise de "Nostradamus chinez"
Un obscur profesor din Beijing, Jiang Xueqin, devenit viral abia la un an dupa ce a lansat predicțiile, zguduie acum int ...
-
O fostă vedetă dintr-un reality show, acuzată că și-a decapitat iubitul. Apelul lansat de poliția australiană
O fosta vedeta a reality show-ului Beauty and the Geek Australia, Tamika Chesser, este acuzata de crima dupa ce cadavrul ...
-
Povestea incredibilă a puștiului care a venit pe jos în România, din Afganistan. Și-a deschis propria afacere: „Aici e casa mea. Singura țară în care am fost ajutat foarte mult"
Idris Mahmad, cetațeanul afgan care a plecat din țara de origine de la varsta de doar 12 ani, pentru a scapa de saracie, ...
-
Jeff Bezos şi Lauren Sanchez s-au căsătorit. "Amazoana" a ales o rochie Dolce & Gabbana
Jeff Bezos (61 de ani), magnatul gigantului Amazon, si Lauren Sanchez (55 de ani) sunt casatoriti, dupa ce au spus &bdqu ...
-
Cât alcool se poate consuma zilnic pentru a nu distruge creierul? Raspunde celebrul neurochirurg Leon Dănăilă
Profesorul leon Danaila spune ca alcoolul nu trebuie eliminat definitiv, ci consumat cu moderație. Celebrul neurochirurg ...
-
10 milioane de lire sterline pentru un proiect controversat de creare a ADN uman artificial
Cea mai mare organizație caritabila medicala din lume, Wellcome Trust, a donat o suma inițiala de 10 milioane de lire st ...
-
Câte calorii are fiecare tip de pepene și cum poți pregăti o salată delicioasă cu pepene. Beneficiile pepenilor dezvăluite de nutriționiștii de la Mayo Clinic
Cand vine vorba de pepeni, care este preferatul tau? Fie ca este vorba de cantalup, pepene galben sau pepene verde, aces ...
-
Ai coșmaruri frecvente? Cercetătorii spun că îți pot scurta viața cu până la 10 ani
O veste care da fiori: coșmarurile repetate pot tripla riscul de moarte prematura, susține un nou studiu realizat de cer ...
-
A inceput Vacanta Mare. Cu toate astea, el e viu si e in Parlament!
Jurnalistul Cornel Ivanciuc posteaza cu umor pe Facebook in stilu-i carcateristic, gasind o asemanare evidenta intre un ...
-
Omul cu cel mai mare IQ inregistrat vreodata spune ca Iisus e Dumnezeu și e Calea, Adevarul si Viața!
"În calitate de deținator al celui mai mare IQ (276) inregistrat vreodata, eu cred ca Iisus Hristos este Dumnezeu, ...
-
Noua iubită a lui Victor Ponta se mulțumește și cu 70% din ce poate să ofere fostul soț al Dacianei Sârbu. Atât s-a putut!
Victor Ponta a participat la Ziua Regelui, evenimentul, organizat de Ambasada Marii Britanii. Fostul premier nu a venit ...
-
Nu e clickbait: Chinezii chiar au descoperit de data asta secretul tinereții - Ce sunt celulele anti-îmbătrânire
O echipa de cercetatori chinezi a creat un nou tip de celule anti-imbatranire prin editare genetica, denumite „sen ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu