Un nivel crescut de oxigen în sânge înseamnă un sistem imunitar puternic!
Postat la: 29.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Creșterea oxigenului din sânge vă crește nivelul de energie; deoarece celulele au nevoie de oxigen pentru a produce energie. De asemenea, îmbunătățește sistemul imunitar și funcția cognitivă, prin îmbunătățirea concentrării și a memoriei.
Nivelul de oxigen din sânge, sau saturația de oxigen, indică cât de mult oxigen transportă celulele roșii din sânge. Oricine poate măsura acest lucru cu un pulsoximetru (pulse ox); acesta este un dispozitiv non-invaziv cu un senzor plasat pe vârful degetului. Sau medicul dumneavoastră poate măsura acest lucru cu precizie, cu un test de gaze din sânge arterial, în care sângele este extras din artera de la încheietura mâinii.
Nivelurile normale de oxigen din sânge variază între 75 și 100 de milimetri de mercur. (mm Hg); citirea pulsului este de 95 până la 100%. Deficitul de oxigen poate apărea dacă este sub 60 mm Hg; sau citirea pulsului scade sub 95%. Atunci când nivelul de oxigen din sânge este insuficient, este diagnosticată hipoxemia, care provoacă și hipoxie, în care nivelurile scăzute de oxigen afectează negativ sănătatea organelor.
Bolile pulmonare, cum ar fi astmul, pneumonia, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bolile de inimă și apneea în somn, pot fi cauza hipoxemiei. Simptomele hipoxemiei sunt dureri de cap, dificultăți de respirație, tuse, bătăi rapide ale inimii, modificări ale culorii pielii și buzelor. Oamenii care trăiesc într-un mediu hipoxic, cum ar fi locurile de mare altitudine, sau care au hipoxemie, au nevoie de mai mult fier pentru a produce hemoglobină. Oxigenul difuzează prin mici saci de aer în formă de balon din plămâni, numiti alveole, și intră în fluxul sanguin.
Se leagă de hemoglobina din celulele roșii din sânge și călătorește în fiecare parte a corpului. Deoarece deficiența de fier este frecventă la copii, femeile însărcinate, femeile de vârstă reproductivă, sportivii și persoanele în vârstă, monitorizarea aportului alimentar de fier este esențială. Surse mari de fier sunt carnea, ouăle, laptele, fasolea, lintea, nucile, semințele și cerealele fortificate cu fier.
Sfecla roșie este bogată în nitrați, care este folosit pentru sinteza oxidului nitric. Oxidul nitric este un compus care are efecte benefice pentru repararea vaselor de sânge și scăderea tensiunii arteriale, ceea ce duce la creșterea livrării de oxigen către organe. Un studiu pe indivizi activi a arătat că suplimentarea cu suc de sfeclă roșie timp de 3 zile a crescut semnificativ absorbția de oxigen. Pe lângă sucul de sfeclă roșie, puteți obține nitrați în mod natural din spanac, salată verde, morcov și cartofi.
Creatina este un aminoacid care se găsește în toate celulele corpului. Joacă un rol important în țesuturile în care organismul are nevoie de putere instantanee, cum ar fi mușchii; de aceea, sportivii suplimentează cu el, pentru a-i ajuta să se antreneze și să îmbunătățească performanța musculară. Un studiu a arătat că suplimentarea cu creatină timp de 2 săptămâni, a ajutat la îmbunătățirea forței musculare și a funcției pulmonare, în timpul reabilitării pacienților care au avut boli pulmonare, cum ar fi BPOC sau astm. Creatina poate crește nivelul de oxigen din sânge facilitând schimbul de oxigen-dioxid de carbon. Puteți obține creatină în mod natural din carne slabă, pește și lactate.
Stresul oxidativ apare atunci când starea antioxidantă a corpului tău scade sau când speciile reactive de oxigen (ROS) cresc, din cauza nevoilor metabolice crescute, a nivelului ridicat de oxigen sau a poluanților din mediu. ROS sunt radicali liberi care conțin oxigen și reacționează cu ușurință cu alte molecule dintr-o celulă, provocând daune ADN-ului, ARN-ului și proteinelor și chiar „moartea celulei".
Stresul oxidativ poate duce la boli pulmonare cu probleme de respirație. Celulele pulmonare sunt expuse la cantități mari de oxigen, astfel încât sunt foarte susceptibile la stresul oxidativ. Într-un studiu clinic din 2018, s-a demonstrat că vitaminele C și E administrate împreună pacienților cu leziuni pulmonare cresc semnificativ nivelul de oxigen. Aceste două vitamine acționează ca antioxidanți pentru a capta ROS și le face inofensive. Puteți obține vitamina C dietetică din portocale, mandarine, kiwi, căpșuni, broccoli și vitamina E din uleiuri vegetale precum uleiul de măsline și floarea soarelui și nuci și semințe.
Consumul ridicat de sare poate provoca hipertensiune arterială, care îngustează vasele de sânge, ducând la scăderea oxigenului la organe. Alimentele care conțin cantități mari de sare includ slănină, brânză, murături, salam, nuci sărate și prăjite uscat, sos de soia și, cel mai important, alimente ambalate. Când consumați aceste alimente, asigurați-vă că vă controlați dimensiunea porției.
După cum sugerează Asociația Americană a Plămânilor, respirația cu tehnicile potrivite și exercițiile aerobice pot îmbunătăți eficiența pulmonară pentru respirație. În mod normal, plămânii tăi sunt elastici, dar cu boli pulmonare și hipoxemie, își pierd elasticitatea, făcând mai puțin spațiu pentru ca diafragma să funcționeze pe deplin. Deci, mușchii gâtului, pieptului și spatelui sunt folosiți pentru respirație. Această schimbare are ca rezultat scăderea nivelului de oxigen din sânge și scăderea capacității de efort.
Respirația cu diafragmă, cunoscută în mod obișnuit sub numele de respirație abdominală, este predată de specialiștii în reabilitare pentru a ușura respirația pacienților cu boli pulmonare. Cu aceste exerciții, vă puteți întări mușchii, făcând posibilă respirația normală. Diafragma poate prelua controlul înapoi cu exerciții de respirație, iar nivelul de oxigen din sânge poate crește.
În bolile pulmonare și hipoxemie, fluxul de aer este perturbat deoarece plămânii sunt mai puțin elastici, iar căile respiratorii devin mai înguste. În timpul somnului, hipoxemia crește aritmia cardiacă, care poate afecta speranța de viață. În timp ce dormi, unele poziții te ajută să respiri cu ușurință și permit mai mult oxigen să pătrundă în plămâni, așa cum sugerează British Lung Foundation.
Prima pozitie. Folosind o pernă pentru a-ți susține capul, întinde-te pe o parte pe podea și îndoaie ușor genunchiul piciorului pe care stai întins, cu piciorul de sus drept. Această poziție ar trebui să vă ajute atunci când vă simțiți fără suflare. Poziția a doua. Așezați-vă în fața mesei, apoi aplecați-vă și odihniți-vă brațele și capul, pe perna de pe masă. Acest lucru ar trebui să vă ajute atunci când vă simțiți fără respirație.
Statisticile la nivel mondial arată că fumatul este cauza numărul unu a bolilor care pot fi prevenite și a decesului. Țigările conțin mii de substanțe chimice nocive care provoacă hipoxemie, boli pulmonare precum BPOC, bronșită cronică și cancer pulmonar. Un studiu a arătat că fumatul unui pachet pe zi provoacă hipoxie tisulară, ducând la disfuncții celulare sau la moarte. De asemenea, fumatul îngustează vasele de sânge și provoacă o pierdere a elasticității, astfel încât livrarea de oxigen către țesuturi este scăzută. Dacă ești fumător, ar trebui să te gândești să renunți pentru a preveni problemele de respirație și bolile pulmonare.
Oxigenul difuzează de la alveolele din plămâni la vasele de sânge. Când vasele de sânge se lărgesc, difuzia oxigenului crește. Magneziul ajută la relaxarea mușchilor plămânilor și la creșterea fluxului de aer, ducând la o livrare crescută de oxigen în sânge. Prin urmare, magneziul poate ameliora dificultățile de respirație și simptomele astmului bronșic, în care căile respiratorii devin strânse, ceea ce face dificilă respirația.
Deficitul de magneziu poate crește tensiunea arterială, ceea ce duce la scăderea nivelului de oxigen din sânge. Într-un studiu clinic realizat în 2012, magneziul a fost administrat pacienților cu boli pulmonare. Acest lucru a dus la scăderea tensiunii arteriale și, mai important, la îmbunătățirea saturației cu oxigen din sânge. Alimentele bogate în magneziu pe care le puteți adăuga în dieta dvs. includ banane, iaurt, avocado, ciocolată neagră, migdale, cereale integrale, boabe de lima, semințe de dovleac și spanac.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Povestea de două milioane de dolari aranjată de șeful Romarm in Pandemie
Exact în ziua în care românii aflau, de la televizor, de la președintele Klaus Iohannis că România intră în stare de urgență din cauza COVID-19, din birourile Ministerului Economiei condus de Virgil Popescu șeful Consiliului de Administrație al Romarm căuta o hală în care să se instaleze echipamente pentru producția de măști.
-
Șpaga generalizată din sistemul de sănătate, o tradiție din timpul comunismului
Potrivit ultimului Eurobarometru, 18% dintre români au afirmat că au dat șpagă pentru intervențiile din spitale. Un caz recent în care un medic a fost arestat pentru luare de mită readuce în actualitate problema.
-
Medicii vor da curând verdictul: Joe Biden îşi finalizează evaluarea de sănătate, în drumul său către o posibilă candidatură în 2024
Casa Albă a făcut cunoscut miercuri că Joe Biden, 80 de ani, îşi va finaliza controlul de sănătate pe 16 februarie, cu atât mai aşteptat, cu cât preşedintele american intenţionează să candideze din nou în 2024, transmite AFP.
-
Cum s-a intersectat războiul din Ucraina cu războaiele culturale. Vladimir Putin și-a găsit prieteni în Vest pozând în apărător al valorilor tradiționale
A trecut deja ceva vreme de când urmăresc războaiele culturale, de la o distanță sigură. Chestiunile în dezbatere sunt uneori interesante. Însă natura feroce, distrugătoare de cariere, a confruntărilor m-a descurajat să mă implic efectiv în dezbatere, scrie THE FINANCIAL TIMES.
-
Moldova, epuizată demografic de război, sărăcie și instabilitate
Republica Moldova a pierdut în ultimii 30 de ani peste 1.735.000 de oameni - adică 40% din populație.
-
Marcel Ciolacu anunță o remaniere amplă în Guvern: Eu nu mă încalț cu fesul!
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că odată cu rotativa premierilor, din luna mai, se va face și o remaniere guvernamentală. Mai mulți miniștrii vor fi schimbați pentru că nu țin ritmul.
-
Un fost angajat al Facebook, dezvăluiri îngrijorătoare: compania a intrat în secret în telefoanele utilizatorilor
Facebook s-a folosit de smartphone-urile utilizatorilor, fără ştiinţa acestora, pentru a testa funcţii noi ale platformei sale de socializare, potrivit unui fost angajat al companiei, care susţine că a fost concediat pentru că a refuzat să se conformeze acestei practici, relatează publicaţia MacWorld.
-
Descoperire incredibilă despre ingredientele folosite pentru mumificare în Egiptul Antic: proveneau din regiuni extrem de îndepărtate
Egiptenii antici utilizau numeroase ingrediente exotice - unele importate se pare chiar din îndepărtata Asie de Sud-Est - pentru a-şi mumifica morţii, a scos la iveală o nouă analiză a recipientelor dezgropate la un atelier de îmbălsămare cu o vechime de peste 2.500 de ani, informează Reuters.
-
Robert Negoiță, la ieșirea de la DNA: "Cred că sunt suspect!"
Robert Negoiță a fost audiat miercuri la DNA, după ce procurorii anticorupție au efectuat 17 percheziții în București, inclusiv la Primăria Sectorului 3, condusă de Negoiță. La ieșirea de la audieri, primarul a confirmat faptul că are calitatea de suspect în dosar.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ce poreclă avea Gigi Becali în tinerețe! Nici Securitatea nu se atingea de el
- 2.Două femei au încercat să alimenteze o Tesla cu benzină: Căutau un loc în care să bage pompa și au găsit rezervorul pentru lichidul de parbriz
- 3.Irina lui Dragnea s-a pozat în locația de lux a miliardarilor planetei!
- 4.Miss Ucraina și Miss Rusia au fost la un pas să se ia la bătaie! SUA au ținut cu Rusia
- 5.Jack Nicholson trăiește "ca un pustnic": n-a mai fost văzut în public de peste un an și prietenii se tem că și-a pierdut mințile!
- 6.Tradiția busuiocului pus sub pernă desființată de un cunoscut preot ortodox: "Câte fete n-au așteptat așa și au ajuns bătrâne"
- 7.Și-a înscenat moartea: O scriitoare celebră de romane de dragoste și-a înșelat fanii provocând furia cititorilor!
- 8.Blestem în familia lui Elvis Presley. Un accident genetic ar putea fi cauza morților premature!
- 9.Cafea la ibric sau la filtru - cum e mai sănătos? Una din metode are chiar risc de deces!
- 10.Nutriționistul Mihaela Bilic vorbește despre dieta "Moromete": Ce faci atunci când ai atins numărul maxim de calorii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu