Cât de "verde" este "energia verde". Un profesor universitar specializat în Mediu explică ipocriziile din spatele tehnologiei
Postat la: 19.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mineritul este una din cele mai mari ipocrizii ale Europei, care a închis minele pentru a nu polua, dar aduce metale care sunt exploatate rudimentar cu tehnologie poluantă din Africa sau China. Toate dispozitivele cu ecran, turbinele eoliene sau bateriile mașinilor necesită aceste metale rare.
Aurul nu mai este de mult cel mai prețios metal, chiar dacă rămâne printre metalele nobile. O serie de metale rare care sunt folosite în industria producției de energie verde sunt mai scumpe decât aurul, rodiul ajungând, la un moment dat, chiar de șase ori mai scump decât aurul. Prețul lui a mai scăzut între timp, ajungând doar de trei ori mai scump decât aurul.
Dar rodiul nu este singurul metal cu prețul atât de mare. Pe lângă acesta mai sunt o serie de metale rare sau pământuri rare, care costă foarte mult.
Dr. ing. Ioan Bud, prof. univ. la Universitatea Tehnică Cluj, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, este specializat în protecția mediului. El explică diferența dintre metalele rare și pământurile rare și la ce sunt folosite acestea.
„Metalele rare sunt cele care n-au constituit obiectul precis al exploatărilor - cum au fost la noi (în Maramureș, n.r.) plumb, zinc, cupru, aur și argint. Asociat acestor metale, se găseau și metale cum este seleniu, molibden, bismut, galiu, germaniu care, la vremea aceea, erau utilizate, dar într-o pondere mai mică. Nu constituiau obiectul unor exploatări speciale", explică el.
Despre pământurile rare, profesorul mai spune că acestea sunt o grupă de elemente chimice absolut necesare în producția energiei verzi și la orice dispozitiv care are un ecran digital. „Pământurile rare sunt cele din grupa lantanidelor (din grupa metalelor tranziționale de tip f. Caracteristica lantanidelor este că au electronul/electronii de valență în substratul 4f, n.r.)", spune el.
Elementele din aceste pământuri rare sunt folosite sunt în domeniul electronic, la mașini electrice, la baterii, în energiile verzi, la turbinele eoliene și în special la orice dispozitiv cu ecran precum telefoane mobile sau laptopuri. „Turbinele eoliene, panourile solare, în special bateriile, toate acestea necesită aceste elemente chimice numite pământuri rare. Inclusiv aluminiul începe să devină un element critic, strategic, pentru că e folosit în domeniu bateriilor, alături de metale rare și pământuri rare", completează profesorul.
Partea proastă este că toate aceste elemente se exploatează în China sau Africa, unde mineritul se practică fără respectarea unor norme minime de protecție a mediului. Practic, în materie de protecția mediului, ce câștigăm prin producerea energiei verzi, pierdem la obținerea acestor metale rare.
„De exemplu cobaltul (necesar la tot ce înseamnă norme de poluare Euro 5 sau Euro 6 - N.R.) îl aducem din Congo, unde se exploatează cât se poate de rudimentar. Așa numitul minerit artizanal. Anumite ONG-uri au dovedit că sunt până la 2.000 de morți pe an din cauza acestor exploatări sălbatice. Eu consider că este o ipocrizie: vreau să mă folosesc de munca - și blestemul - altora, ca eu să fiu ecologist. Dar în același timp definesc că poluarea este globală. Păi, dacă este globală, atunci ar trebui să mă intereseze și ce se întâmplă în acel colț de lume (unde se exploatează- N.R.), nu numai la mine în curte", spune el.
Profesorul mai arată că exploatarea acestor metale rare ar trebui făcută în țările dezvoltate, care își permit să folosească așa numitele „tehnologii curate".
„Deocamdată, metalele folosite în tehnologiile acestea sunt aduse din China sau din Africa, unde sunt obținute cu poluare majoră. Dacă am vrea să fim cinstiți, ar trebui să le producem în țările dezvoltate, care pot să-și permită tehnologii care să lucreze curat. Dacă vrei să exploatezi acolo, te duci și implementezi tehnologii curate. Că eliberăm dioxid de carbon în China sau în Europa, creează aceeași problemă asupra climei", conchide el.
Ceea ce este interesant, este faptul că în România sunt zăcăminte de multe dintre aceste metale rare, unul dintre ele fiind staniu, găsit chiar în Maramreș. De asemenea, mai avem zăcăminte de wolfram, galiu, litiu, disprosiu, zirconiu.
„China încă exploatează și controlează piața acestor metale rare și pământuri rare. Începând cu 2018, SUA a înțeles miza acestor pământuri rare și a început să le exploateze și să intervină pe piață cu o pondere din ce în ce mai mare. Europa încă nu a înțeles foarte bine să intervină în exploatarea acestor metalelor rare și pământurilor rare", mai adaugă el.
Mai trebuie spus că prețurile acestor metale a crescut constant și continuă să crească pe piață.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ESTE ACEASTA O FOTOGRAFIE INEDITĂ CU CHIPUL LUI EMINESCU?
Așa cum nu bănuiam vreodată în căutările mele, azi am dat peste o imagine care ar putea fi una dintre cele mai importante pe care le-am văzut în ultimii ani; un presupus portret inedit al lui Eminescu. Povestea descoperirii ei datează din 1968 și la vremea respectivă a fost subiectul unei serioase anchete de presă.
-
Situație complicată, inextricabilă și extrem de periculoasă în Orientul Apropiat
Istoria recentă, cea de după 1948, anul fondării statului Israel, contează mai mult probabil decât istoria recentă a oricărei alte regiuni a lumii. Istoria recentă a regiunii, cea a ultimilor 80 de ani, e mereu vie, prezentă, revizitată de toți participanții la interminabilul conflict care face neîntrerupt prima pagină a ziarelor de pretutindeni, mai ales din Occident și din lumea arabo-musulmană.
-
Diana Șoșoacă nu poate candida: CCR a admis contestația împotriva candidatei SOS România la Președinția României
Curtea Constituțională a României a admis sâmbătă contestația împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia CCR este definitivă, în acest moment Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa prezidențială.
-
Claudiu Tarziu după interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă: "Atenție cu democrația pe scări!". Si alti politicieni au reactionat cu aceeasi vehementa fata de decizie
Liderii AUR iau atitudine fata de decizia CCR de interzicere a candidaturii la prezidentiale a Dianei Șoșoacă. După George Simion care a spus ca niciunui român nu i se poate lua dreptul de a candida si a atras atentia ca asta i se poate intampla si lui, Claudiu Tarziu a avut o reactie pe Facebook:
-
Ciolacu verifică zonele lovite de inundații acum trei săptămâni: Am promis că nu voi lăsa niciun român în urmă
Liderul PSD a ajuns în zonele afectate de inundațiile devastatoare din urmă cu trei săptămâni. Marcel Ciolacu s-a declarat mulțumit de eforturile depuse de autoritățile locale care lucrează la refacerea infrastructurii distrusă de ape.
-
Procesul care a îngrozit Franţa - Filmările în care Gisèle Pelicot era violată de bărbați, prezentate pentru prima dată în public
Pentru prima dată, videoclipuri şi fotografii au fost difuzate vineri, în prezenţa publicului, la aşa-numitul proces al violurilor din Mazan, Franța, dar acest lucru nu a schimbat poziţia inculpaţilor, care au susţinut aproape toţi că au crezut că participă la un „scenariu" libertin.
-
S-a aflat recent cum reușește Michael Schumacher să comunice în prezent, iar detaliile sunt sfâșietoare
Michael Schumacher a avut, weekendul trecut, prima sa apariție publică de la tragic accident suferit cu 11 ani în urmă pe pârtia de schi. Aceasta a fost o întâlnire cu un grup mai mare de apropiați, în contrast cu cercul restrâns de persoane care îi sunt aproape în mod constant.
-
Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
Până la 600 de oameni au fost împuşcaţi mortal în câteva ore de militanţi având legături cu al-Qaida într-un atac comis în august asupra unui oraş din Burkina Faso, potrivit unei evaluări de securitate a guvernului francez, care aproape dublează numărul morţilor citat în rapoartele anterioare.
-
Sondaj CURS - Partidele care ar intra în Parlament și ce majorități se pot forma pentru viitorul Guvern
Un sondaj de opinie CURS de tip Omnibus realizat la nivel național, în perioada 10 - 23 Septembrie 2024, indică faptul că formarea noii majorități în urma alegerilor parlamentare din decembrie ar fi dificil de realizat dacă PSD și PNL nu vor continua alianța de guvernare.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.CIA și NATO Plot Escape: Zelensky canalizează în secret milioane către băncile elvețiene
- 2.De data asta nu mai e Teoria Conspiraitiei: FDA atentioneaza ca vaccinatii impotriva variolei maimutei ii pot ucide pe nevaccinatii cu care intra in contact! VIDEO
- 3.Agenda 2030. Trecerea la economia circulara ne va lasa pe toti fără nimic, cautatori prin gopile de gunoi ale marilor orase
- 4.Noi descoperiri alarmante: Oamenii de știință avertizează împotriva donărilor de sânge de la persoane vaccinate
- 5.Sex cu Satana: Dezvăluiri de coșmar ale unei tinere agresate sexual de Alfred Bulai. Ce-a povestit fata anchetatorilor intrece orice imaginatie
- 6.Analiză: Și-a dat brusc seama UE că și-a tăiat singură craca de sub picioare?!
- 7.Hackmageddon - A lucrat cu NATO și FBI face dezvăluiri înspăimântătoare: "Poți să închizi o țară în 7 zile și să o cucerești!"
- 8.Rusia a cumpărat Cipru: Cum a devenit insula o colonie a Kremlinului în Europa
- 9.Ce știu procurorii și nu știu alegătorii despre Lăsconi Valerica de la USR: Inițiatorul și rețeaua de familie folosită în afacerea de deturnare de fonduri de la Primăria Câmpulung
- 10.Ciolacu refuza sa se pronunte fata de tranzactia care ne pune in genunchi definitiv in fata Austro-Ungariei!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu