Cum se pregătește Europa pentru „Al Treilea Război Mondial"
Postat la: 15.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a adus ororile unui război pe scară largă la ușa Europei pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Pentru o scurtă perioadă a dăinuit speranța că se va materializa o rezolvare rapidă a conflictului, dar în scurt timp, perspectiva unei soluții diplomatice rapide s-a năruit în timp ce dronele și rachetele Moscovei au continuat să lovească orașele Ucrainei. Acum, după mai bine de doi ani de la începerea conflictului, Vladimir Putin pare și mai determinat să continue proiectul războinic.
Forțele sale au înregistrat câștiguri notabile pe linia frontului în ultimele săptămâni, pe măsură ce au exercitat presiuni asupra apărătorilor ucraineni obosiți de război și lipsiți de muniție, iar decizia sa de a-l numi pe economistul civil Andrei Belousov în funcția de ministru al apărării sugerează că Kremlinul este hotărât să își susțină economia de război pe termen lung.
Între timp, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, ministru de lungă durată și extrem de loial, a provocat la începutul acestei săptămâni ceea ce Rusia numește "Occidentul colectiv", declarând că trupele Moscovei sunt pregătite să se confrunte cu NATO pe câmpul de luptă, scrie ziare.com.
Având în vedere spirala descendentă a relațiilor Est-Vest - ca să nu mai vorbim de escaladarea alarmantă a tensiunilor în Orientul Mijlociu și în Indo-Pacific - Regatul Unit și partenerii săi europeni ar putea fi în curând forțați să se confrunte cu un număr de amenințări militare majore, scrie Daily Mail.
Multe țări inversează decenii de politici pe timp de pace pentru a-și tura motoarele de război, în vreme ce altele își consolidează eforturile pentru a se asigura că sunt apți pentru conflict. Europa cântărește sau aplică deja o serie de măsuri pentru a-și pregăti forțele armate, economiile și cetățenii pentru perspectiva războiului.
NATO se așteaptă ca 60% dintre membrii săi să aloce 2% din PIB pentru apărare până la sfârșitul acestui an, din care cel puțin 20% trebuie să fie destinate dezvoltării de noi tehnologii și echipamente militare. Comisia Europeană a alocat aproape 2 miliarde de euro pentru a crește producția de apărare în rândul statelor membre ale UE.
500 de milioane de euro din aceste fonduri vor fi direcționate către producția de obuze de artilerie, cu obiectivul declarat de a produce 2 milioane de obuze pe an, printre alte muniții, până la sfârșitul anului 2025 pentru Ucraina.
Restul bugetului este de a facilita achizițiile, de a spori capacitatea de producție și de a îmbunătăți cercetarea și dezvoltarea în domenii cruciale ale apărării, inclusiv „combaterea rachetelor hipersonice, dezvoltarea unei game de vehicule fără pilot, care să acționeze în aer și la sol și asigurarea unei comunicații spațiale sigure", precum și „sisteme de apărare de ultimă generație, cum ar fi elicopterele și avioanele de marfă de dimensiuni medii".
Finlanda, o țară deja renumită pentru pregătirea sa militară, și-a testat contractele de achiziții pentru apărare și a constituit un depozit uriaș de combustibil, cereale și muniție în pregătirea unui posibil război. De asemenea, a investit masiv în infrastructura de apărare - acum există suficiente adăposturi antiaeriene împrăștiate în Finlanda pentru a găzdui întreaga populație.
La sfârșitul săptămânii trecute a fost dezvăluit faptul că Germania ia în considerare reintroducerea serviciului național obligatoriu, potrivit unor documente divulgate, iar planificatorii militari discută trei abordări potențiale pentru a pregăti generațiile viitoare pentru un conflict pe scară largă.
Se înțelege că oficialii se află în stadiul final al discuțiilor cu ministrul german al Apărării Boris Pistorius și se așteaptă ca luna viitoare să facă publice planurile oficiale, potrivit The Sunday Telegraph. Într-o propunere luată în considerare de planificatorii militari de la Berlin, toți bărbații și femeile ar fi supuși conscripției odată ce au împlinit 18 ani, cu condiția să fie adoptat un amendament constituțional care să includă femeile în serviciul obligatoriu.
Însă multe țări europene mențin încă serviciul național - iar altele l-au reintrodus recent după invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu mai bine de doi ani. Statele baltice și nordice sunt toate cu mult înaintea celor din Europa de Vest în ceea ce privește pregătirea militară - poate ca urmare a apropierii lor de Rusia.
Estonia, Letonia și Lituania mențin toate o anumită formă de serviciu militar național, Letonia reintroducând această politică în 2023, deoarece îngrijorarea legată de agresiunea rusă în Ucraina a determinat o regândire a strategiei de apărare. Toți cetățenii de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani sunt acum obligați să efectueze un an de serviciu acolo.
Mai la nord, Danemarca, Suedia, Norvegia și Finlanda își mențin propriile programe, Suedia reactivându-și politica de serviciu național în 2018. Danemarca a anunțat la începutul acestui an că și femeile vor fi supuse serviciului militar obligatoriu și a dezvăluit planurile de prelungire a duratei de pregătire.
Între timp, unul din trei finlandezi este rezervist, ceea ce înseamnă că Finlanda se mândrește cu una dintre cele mai mari armate din Europa, în ciuda faptului că are o populație mică, de doar 5,6 milioane de locuitori. Austria, Grecia și Elveția sunt celelalte trei națiuni europene care mențin serviciul militar obligatoriu, deși cu durate și grade de intensitate diferite.
Deocamdată, Marea Britanie continuă să reziste apelurilor de pe continent de a reintroduce serviciul militar obligatoriu, care a fost abandonat în 1960. Poate cea mai evidentă manifestare a concentrării reînnoite a Europei pe îmbunătățirea pregătirii sale militare vine sub forma exercițiilor militare uluitoare ale NATO.
Steadfast Defender 2024, o suită de exerciții de antrenament care se desfășoară din ianuarie până în iunie, se numără printre cele mai mari exerciții militare concepute vreodată de blocul de securitate de la Războiul Rece. Exercițiile nu sunt rezervate doar forțelor terestre - sute de aeronave militare și peste 50 de nave navale vor efectua, de asemenea, exerciții pentru a măsura și întări capacitățile aeriene și maritime ale NATO.
O zonă de atenție reînnoită pentru exercițiile militare din acest an este Arctica, care ar putea deveni în curând o nouă frontieră în care puterile mondiale se ciocnesc pentru superioritate strategică, controlul noilor rute comerciale și acces la resursele naturale neexploatate anterior.
În altă parte, invazia Ucrainei a determinat o întărire a flancului estic al NATO, mai multe națiuni europene dispuse să primească trupe străine pe teritoriul lor. România, Slovacia și Bulgaria și Ungaria găzduiesc acum un contingent de forțe NATO, crescând totalul grupurilor de luptă multinaționale din Europa la opt de la patru inițiale din statele baltice, plus Polonia.
Și într-o mișcare care sfidează presiunile Kremlinului, Republica Moldova ar fi pregătită să-și adâncească legăturile de apărare cu UE. Țara, care împarte o graniță terestră cu Ucraina, este aproape de a semna un nou pact de apărare care ar face ca Chișinăul să-și sporească schimbul de informații cu partenerii europeni, să participe la exerciții militare comune și să câștige includerea în programele comune de achiziții de arme ale UE, potrivit Reuters.
Descurajarea nucleară a Europei se bazează în mare măsură pe SUA, care deține al doilea cel mai mare stoc de arme nucleare, cu aproximativ 5 200, față de cele 5 800 ale Rusiei - deși se crede că mai mult de o mie dintre acestea sunt retrase și așteaptă dezafectarea. Câteva sute dintre aceste focoase sunt amplasate în diverse teritorii europene - în principal în locații din Germania, Italia și Olanda.
La începutul acestei săptămâni, Suedia a anunțat că ar fi dispusă să găzduiască arme nucleare americane pe teritoriul său într-un război, o declarație care aspru criticată de susținătorii dezarmării. Marea Britanie și Franța - singurele țări europene care au propriile lor arsenale nucleare - sunt ambele într-un proces de îmbunătățire a capacităților lor existente, dar și de a adăuga altele noi în următorii ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ucrainienii abia mai rezistă. Putin vrea să cucerească urgent Odesa și să aibă graniță comună cu România si să înglobeze Transnistria
Vladimir Putin vrea sa cucereasca Odesa pentru a taia accesul Ucrainei la principalul sau port la Marea Neagra, a relata ...
-
Info Sud-Est: Containere ale flotei iraniene, aflată sub sancțiuni UE și SUA, ajung în Portul Constanța, în timp ce Autoritatea Vamală spune că nu știe ce mărfuri intră în țară
Dupa ce flota maritima a Iranului a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene pentru ca transporta drone pentru Rusia, con ...
-
RepoterIs - La Facultatea de Mecanică, de la decan în jos toți sunt rude: soți și soții, tați și copii. Tablou de familie cu profesori, noră, nepoată, fiu
Cei mai importanți profesori ai Facultații de Mecanica din cadrul Universitații Tehnice lucreaza alaturi de rudele lor a ...
-
O analiză de excepție: Războaie diabolice declanșate de știri false. Reînarmarea este rodul propagandei pe fondul spălării pe creier a maselor
„Inima" Papei „sangereaza cand se gandește la Ucraina, la situația tragica și inumana din Gaza și la Orientu ...
-
Tucker Carlson dezvăluie complotul lui Rupert Murdoch de a-l înlătura pe Donald Trump
Fostul prezentator al Fox News, Tucker Carlson, a afirmat ca familia Murdoch a incercat sa-l recruteze pentru a candida ...
-
E prăpăd: Armata israeliană ascunde amploarea reală a pierderilor după violentele atacuri cu rachete hipersonice iraniene
Israelul a recunoscut ca a fost lovit de peste 50 de rachete trase de Iran si care au ucis 28 de persoane in cele 12 zil ...
-
Efectul Palantir: Armata SUA recrutează titani din Silicon Valley ca locotenenți-colonei. O nouă eră a fuziunii dintre tehnologie și armată
Într-o mișcare revoluționara care a provocat valuri atat in sectorul tehnologic, cat și in cel al apararii, Armata ...
-
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan. Care sunt cele mai bogate persoane din cabinet
Averile miniștrilor din Guvernul Bolojan variaza destul de mult. Daca unii au mai multe proprietați și conturi in banci, ...
-
Algoritmul Palantir a scos la iveală acuzația nucleară cheie care a declanșat războiul dintre Israel si Iran
Autor: Alastair Crooke Rezoluția Consiliului AIEA din 12 iunie 2025 privind „nerespectarea" obligațiilor Iranului ...
-
Arena haLeilor: Vicepremierul de cartel Dragoș Anastasiu in fruntea bucatelor puse pe masa interlopului Nicu Gheară
Firma vicepremierului Dragoș Anastasiu, cel care vrea sa reformeze statul ca in emisiunea "Arena Leilor" - unde a presta ...
-
Bani de mâncare de la stat și pentru cei cu salarii de peste 12.000 lei. Cine mai primeste indemnizatie de hrana si cât
Mii de bugetari, inclusiv cei cu salarii lunare de peste 10.000 de lei, continua sa incaseze lunar diferite sporuri de l ...
-
Escrocheriile penibile ale viitorului ministru al Economiei: Și-a „vândut"apartamentul din București ca să încaseze bani pentru chirie de la Parlament
Deputatul de Gorj, Radu Miruța, nominalizat de USR ministrul economiei și digitalizarii, are multe afaceri dubioase la a ...
-
SCENARIU PROBABIL POST-APOCALIPTIC: BUCUREȘTI DUPĂ UN ATAC NUCLEAR!
Context de declanșare: Pe fondul unui conflict regional escaladat (de exemplu, intre NATO și o putere eurasiatica), Bucu ...
-
Cum l-a păcălit Netanyahu pe Trump sa atace Iranul. A avut intr-adevar Mossad informatii ca iranienii muta activele nucleare si pun focoase pe rachetele hipersonice?!
Președintele american Donald Trump a anunțat, duminica dimineața, ca SUA a efectuat un „atac foarte reusit" impotr ...
-
STENOGRAME DNA - Cum se pensionau militarii cu șpagă la șeful secției de Neurochirurgie de la "Carol Davila": "Vrei să intri în comisie?"
Mai mulți militari ar fi dat șpagi șefului secției de Neurochirurgie de la Spitalul "Carol Davila", Marian Mitrica, pent ...
-
Directorul CFR Călători: "Am peste 11.000 de euro pe lună. Ce înseamnă angajat al statului? Trebuie să mor de foame?!"
Traian Preoteasa, directorul CFR Calatori, a fost intrebat intr-o conferinta de presa despre declaratia sa de avere si c ...
-
Scandal monstru pe Bulgaria: Politico acuză că guvernul de la Sofia a redus artificial inflația pentru a intra în zona euro
Politico publica o ancheta exploziva, acuzand ca Bulgaria, aproape de aderarea la zona euro, ar fi „manipulat" dat ...
-
Rusia și-a orientat strategia pentru a pune mâna pe România: "Rețeta nu e complicată, dar e pusă ingenios în practică"
Cercetator al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga" al Academiei Romane și specializat in istoria fostei URSS și ...
-
LISTA integrală a celor aproape 100 de măsuri fiscale discutate de către partide pentru reducerea deficitului
Cele patru partide care vor sa formeze coaliția de guvernare au discutat o lista cu aproape 100 de masuri posibile pentr ...
-
Ritualuri satanice în Israel: Un imens scandal izbucneste sub pretextul respectării traditiilor religioase
Un recent raport de investigație realizat de Israel Hayom a dezvaluit un model de abuz sexual ritual și manipulare psiho ...
-
Să fie doar Teoria Conspiratiei?! „Opțiunea Samson" a Israelului include orașe americane si europene pe lista țintelor nucleare
O serie de documente publicate saptamana aceasta, obținute in urma unui atac cibernetic asupra serverelor serviciilor de ...
-
Vehiculele electrice colectează cantități uriașe de date, inclusiv informații psihologice, genetice și medicale
Un recent reportaj de investigație difuzat pe Channel 5 a explorat riscurile legate de securitatea datelor și confidenți ...
-
Prețul incompetenței: Mitul tarifelor mici la Hidroelectrica. Cât plătim de fapt pe energie față de restul tarilor din UE
Hidroelectrica este, potrivit prețurilor anunțate recent pentru contractele pe care le va semna cu consumatorii casnici ...
-
Zeci de parlamentari cu imobile în București și Ilfov primesc bani de chirie. Care sunt cele mai sonore nume
Zeci de parlamentari primesc bani de chirie deși au imobile in București sau Ilfov. Cei mai mulți dintre aceștia sunt de ...
-
Dezvaluiri explozive - Serviciile secrete iraniene despre șeful AIEA Rafael Gross : "Lucrează în cooperare cu Israelul!"
Serviciile de informații iraniene au anunțat ca dețin documente care arata ca șeful Agenției Internaționale pentru Energ ...
-
O ilegalitate imensa la AMEPIP: Cu o depăsire a termenului de doua luni, incompetentul Cătălin Hojda e (re)numit la conducerea interimară in ciuda Comisiei Europene
Premierul interimar al Romaniei, Catalin Predoiu, profita de haosul din tara si de faptul ca atentia opiniei publice e c ...
-
Mafia lui Burduja stie cum sa SAPE statul! O operatiune de 132 de milioane de euro din bani publici
Scenariul de coșmar al corupției sistemice se rescrie in sectorul energetic. Protagoniști: SAPE S.A., doua SRL-uri-fanto ...
-
Rusia a angajat fermieri africani pentru a face șampon, apoi i-a trimis la război in Ucraina
Migranții disperați atrași la Moscova de anunțuri false de angajare sunt folosiți pentru a consolida forțele de invazie ...
-
OZN-urile au fost folosite de Pentagon pentru a masca cele mai obscure programe militare ale SUA
O echipa a Pentagonului, insarcinata de Congres sa investigheze presupuse programe secrete privind tehnologie extrateres ...
-
Paradoxul "Burduja" - bani pentru mafie: România produce din ce în ce mai multă energie solară, dar o oprește voit dintr-un motiv bizar
Parcurile fotovoltaice se inmulțesc rapid in Romania, capacitatea instalata trecand deja de 2.400 MW și noi proiecte fii ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu